Banner 750x94 gume barišić

Untitled 1

Breadcrumbs

Subota, 17 Listopad 2020 08:59

„Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

PRVI NACIONALNI DAN SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA  - 

Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa i ove godine obilježava se prvi puta. Ministarstvo unutarnjih poslova RH kao nositelj aktivnosti iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa upriličit će obilježavanje kako slijedi.

U utorak, 20.10.2020. godine, na Trgu bana Josipa Jelačića održat će se gerilska akcija povodom koje će se postaviti 100 invalidskih kolica s porukama koje simboliziraju godišnji prosjek osoba u Republici Hrvatskoj koje, zbog posljedica prometnih nesreća, postanu nepokretne i budu primorane na život u invalidskim kolicima. Neke od poruka koje će se tom prilikom moći pročitati su:

„Dva sina sam naučila hodati držeći ih za ruke. Kćer ne mogu. - Katica K. (35 godina)“

„Plešivica, Bjelolasica, Papuk, Medvednica.. Sve sam ih prepješačio. Nisam stigao na Dinaru. – „Sven (31 godina)“

„Bila sam prvakinja škole u krosu. - Dora I. (14 godina)“.

Idućeg dana, u srijedu, 21.10.2020. godine, odnosno na sam prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa će se dijeliti letci kojima se upozoravaju građani na četiri glavne ubojice u cestovnom prometu u Hrvatskoj, a to su vožnja u alkoholiziranom stanju, korištenje mobitela tijekom vožnje, nevezanje pojasa te prekoračenje brzine.

Također, bit će postavljena i povelja na koju će se građani imati priliku potpisati i tako se obvezati da će poštivati prometnu kulturu te će im se prigodno pokloniti bedž.

Posebna aktivnost namijenjena je učenicima srednjih škola, osobito učenicima četvrtih razreda koji će uskoro postati vozači te će im biti podijeljeni letci kako bi ih se upozorilo na opasnosti i posljedice prilikom nepoštivanja prometnih pravila.

Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježit će se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“ koji će biti popraćen s hashtagovima #vozimsigurno, #mupbrine i #police4prevention. 

Projekt je nastao na temelju crne statistike u prometu prema kojoj u RH godišnje prosječno stradaju 15.652 osobe. Od tog broja 79,4 posto prošlo je s lakšim tjelesnim ozljedama. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 18,4 posto osoba, dok je 2,2 posto osoba godišnje poginulo, što je prosječno 351 osoba godišnje. Prometne su nesreće ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj.