Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 26 Rujan 2019 14:39

Europski dan jezika po 3. puta obilježen u gradu Požegi

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ORGANIZATOR OBILJEŽAVANJA OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA POŽEGA - 

POŽEGA - Po 3. puta učenici i djelatnici OŠ Antuna Kanižlića organizirali su javno obilježavanje Europskog dana jezika. Manifestacija je zbog kišnog vremena s Trga sv. Terezije premještena u Sportsku dvoranu Tomislava Pirca.Ovogodišnji slogan pod kojim se provodi cijela manifestacija je „Poučavaj za život“.

Voditeljica cijelog projekta je učiteljica Jasminka Hajpek.koja je na otvorenju istakla: - Ove su godine pozvane sve institucije Požeško-slavonske županije koje sudjeluju u odgojno-obrazovnom procesu od dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola sve do visokoškolske ustanove. Ulaskom u kurikularnu reformu, poučavanje, kao proces učenja, ima posebnu važnost pa je stoga cilj ovogodišnjeg europskog događanja pokazati kako učenici poučavaju djecu, učenike, studente i sugrađane. Svi mogu sudjelovati u mini radionicama koje su pripremili učenici učenici te naučiti poneku riječ na njemačkom, češkom, japanskom, engleskom, talijanskom ili hrvatskom jeziku. Bitno je naglasiti da su ove godine učenici samostalno birali što žele poučavati i koju ciljnu skupinu.Radionice će biti ponuđene iz nekih područja koja do sada nisu sudjelovala na Europskom danu jezika: područje biologije, matematike, geografije, kazališta, filmske kulture i poduzetništva pa će se moći naučiti kako izraditi nakit od drveta, kako glumiti, napisati svoje ime na japanskom, otpjevati pjesmice na češkom, gledanjem crtića na engleskom usvojiti engleske riječi, razlikovati pozitivne i negativne vrste ponašanja u poslovnom okruženju, upoznati razne sirovine od kojih nastaje gotov proizvod, zaključiti radi li se o originalnoj novčanici dodirom i pregledavanjem novčanice, upoznati valute različitih zemalja itd. Na kraju svake radionice slijedit će provjerila usvojenosti kroz natjecanje, kviz, igru ili evaluacijski listić nakon čega će se dijeliti simbolične nagrade.

Sve koji sudjeluju na Europskom danu jezika pozdravio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić, koji je podsjetio da smo danas članice EU, gdje se govori brojnim jezicima, te je svakako potrebno da svatko uz svoj materinji jezik govori bar jedan strani jezik, a može i dva. Dao je podršku svim učenicima koji uče i žele učiti engleski, njemački, francuski ili još koji strani jezik, te najavio da će u tome pomoći i grad Požega. – Ne zaboravite da koliko god jezika govorite da vrijedite i za toliko ljudi. Danas je EU jedna velika država i nitko vas ne može zaustaviti da nastavite svoje školovanje u bilo kom sveučilišnom centru u Europi, no tu dolazimo da je potrebno odlično znanje jezika. Jezik je bitan za vaše dalje školovanje, a kad se educirate vratite se u naš prekrasan kraj – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Ove godine sudjeluju sa svojim radionicama: Ekonomska škola Požega, Dječji vrtić Cvjetna livada, OŠ Vilima Korajca Kaptol, OŠ Vladimir Nazor Trenkovo, OŠ Stjepana Radića Čaglin, OŠ Dobriša Cesarić Požega, OŠ Julija Kempfa Požega, Katolička osnovna škola u Požegi, Veleučilište u Požegi, Dječji vrtić sv. Leopold Mandić Požega te domaćin i organizator projekta OŠ Antuna Kanižlića. -Kao domaćini trudili smo se animirati učenike da pripreme radionice različitih područja kako bi se što više mogli dijeliti primjeri dobrih poučavanja. Jako nam je drago što će ove godine u radionicama po prvi put sudjelovati požeški dječji vrtići i Veleučilište u Požegi“ – naglasila je voditeljica projekta Jasminka Hajpek.

 

Galerija slika