Ispiši ovu stranicu
Subota, 18 Svibanj 2019 15:53

U drugom ovogodišnjem naraštaju je 162 redovnih ročnika, među kojima je 29 ročnica

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

U POŽEGI PRISEGNUO 25. NARAŠTAJ DRAGOVOLJNIH ROČNIKA - 

POŽEGA - U nazočnosti članova obitelji i prijatelja te visokih uzvanika, u Središtu za temeljnu obuku u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi u subotu, 18. svibnja 2019. održana je svečana prisega 25. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

U drugom ovogodišnjem naraštaju prisegnulo je 162 redovnih ročnika, među kojima je 29 ročnica, a svečanosti su nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, požeški župan Alojz Tomašević, djelatnici Središta za temeljnu obuku i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, predstavnici MORH-a i OSRH  te braniteljskih udruga.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, okupljene je pozdravio državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić. „U Ministarstvu obrane posebno vodimo brigu kako bi našim vojnicima, dočasnicima i časnicima omogućili što bolje uvjete službe jer čovjek je najvažniji dio našeg obrambenog sustava“, istaknuo je u svom obraćanju te dodao kako je upravo zato, uz brojne druge mjere kojima se poboljšavaju uvjeti i materijalna prava pripadnika Hrvatske vojske, ministar Krstičević donio Odluku kojom se od 1. siječnja 2019. novčana naknada dragovoljnih ročnika povećala s dotadašnjih 2000 na 3000 kuna.

„Svojim ste izborom pokazali da ste spremni biti u službi hrvatske države i hrvatskih građana, a ovim današnjim simboličnim činom polaganja svečane prisege dajete obećanje da ćete biti – domovini vjerni“, zaključio je državni tajnik Ivić, čestitajući postrojenim ročnicima, te im je poručio: „Budite ponosni na svoj izbor i odluku da stupite u redove Hrvatske vojske, u kojima su bili i danas su i mnogi hrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskog rata, koji su od branitelja domovine postali čuvari mira diljem svijeta. Budite dostojni odore koju nosite i zastave pod kojom ste prisegnuli na vjernost domovini,na ponos vašim roditeljima i našem obrambenom sustavu čiji ste dio upravo postali.“

Načlenik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov čestitao je ročnicima u ime svih pripadnika Hrvatske vojske i svoje osobno. Izrazio je zadovoljstvo stalnom zainteresiranošću mladih za dragovoljno vojno osposobljavanje i za vojni poziv. „Uvjeren sam da će neki od vas prihvatiti izazov i postati hrvatski vojnici“, poručio je general Šundov novim ročnicima, ističući kako je motiviran i osposobljen čovjek temelj i najveća vrijednost svake organizacije.

„Vaša je zadaća da svoje obaveze izvršavate odgovorno i savjesno“, poručio je Šundov ročnicima, istaknuvši kako su njihovi instruktori iskusni prenositelji znanja i osobnih iskustava, mahom stečenih u Domovinskom ratu i operacijama potpore miru. „Služenje domovini i očuvanje njezinih interesa diljem svijeta kroz vojnu službu jedna je od najtežih, ali i najčasnijih i najcjenjenijih zadaća“, zaključio je te zahvalio obiteljima i prijateljima ročnika na iskazanoj potpori i razumijevanju.

Svoje zadovoljstvo izrazili su i ročnici, među kojima je i ročnik Antonio-Ajdin Gadžo iz Bjelovara, čija je cijela obitelj povezana s Hrvatskom vojskom. Naime, njegov otac Išam bio je zapovjednik 1. radarske postrojbe HV-a u Domovinskom ratu, a u redovima Hrvatske vojske su i njegova majka Anđa te brat Armin, koji je trenutačno u NATO-ovoj misiji u Poljskoj. „Najveći poticaj za dragovoljno služenje vojnog roka bio je taj što su i majka i otac hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, oni su mi usadili ljubav prema domovini te bih volio nastaviti njihovim stopama“, izjavio je Gadžo, a roditelji i sestra nisu skrivali emocije nakon polaganja prisege.

Ročnik Kristian Haršanji iz Osijeka na ovaj korak odlučio se na preporuku oca, pripadnika Hrvatske vojske brigadira Mije Haršanjija: „Odlučio sam nakon završenog fakulteta nastaviti školovanje u vojsci i zbog te odluke nisam požalio, sviđa mi se jako i želio bih nastaviti napredovati u Hrvatskoj vojsci“, priznaje Kristian u pratnji ponosnih roditelja.

„San mi je jednoga dana raditi u Hrvatskoj vojsci jer smatram da je to jedan od najčasnijih poslova, kao što je posebna čast nositi ovu odoru i ovaj pobjednički znak na ramenu, našu hrvatsku zastavu“, izjavila je ročnica Antonia Budimir iz Zagreba, koja je završila studij iz područja odnosa s javnošću.

„Za prijavu na dragovoljno vojno osposobljavanje potaknulo me to što mi je otac hrvatski ratni vojni invalid, dva ujaka su mi također hrvatski branitelji, a stric časnik Hrvatske vojske“, kazao je ročnik Mario Tirić iz Đakova te dodao kako su u prilog toj odluci išla i pozitivna iskustva kolega, zaključivši kako bi i sam želio ostati u Hrvatskoj vojsci, po mogućnosti što bliže doma.

„Čast je biti dio Oružanih snaga jer ipak smo mi pobjednička vojska, a i otac mi je dragovoljac Domovinskog rata, što me dodatno potaknulo na ovu odluku“, izjavio je ročnik Ivan Šotola iz Slavonskog Broda, kojem je također želja ostati i napredovati u vojsci, također što bliže rodnog mjesta, ako je moguće.

Među ročnicima iz svih krajeva Hrvatske je Zadranka Adriana Bulat, koja se na taj korak odlučila nakon završetka fakulteta razredne nastave: „Najviše zbog stjecanja novih znanja i vještina te da sebi postavim neki novi izazov, a i zbog mogućnost zaposlenja jer Oružane snage pružaju velike mogućnosti napredovanja, a uz upornost i ambicioznost vjerujem da se i zacrtani cilj može ostvariti“.

Ročnica Mateja Andrlić iz Siraća pokraj Daruvara hrvatska je reprezentativka u nogometu, a svoju budućnost također vidi u redovima Hrvatske vojske. I njezin otac je hrvatski branitelj, a i brat je završio dragovoljno vojno osposobljavanje pa je donekle znala što može očekivati: „Kad igram nogomet i zasvira hrvatska himna, uvijek me obuzme neki osjećaj ponosa pa sam pomislila zašto ne bih branila boje hrvatske zastave i kao pripadnica Hrvatske vojske“.

Obuka 25. naraštaja ročnika traje osam tjedana, a završetak obuke predviđen je 27. lipnja 2019. godine. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi, druga u trajanju od pet tjedana također u požeškoj vojarni te na Logističkom vježbalištu Glavica i na strelištu Novo Selo u terenskim uvjetima, a treća faza i ujedno posljednji tjedan obuke provodi se ponovno u vojarni u Požegi. Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz različitih programskih područja kao što su rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba i drugo.

Također, na dragovoljnom vojnom osposobljavanju po skraćenom programu su trojica vrhunskih sportaša, gimnastičar Tin Srbić i atletičar Stipe Žunić te jedriličar Mihovil Fantela, kao i dvoje kandidata za časnike zdravstvene službe, a svečanu prisegu položili su 14. svibnja.

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, zaključno s 24. naraštajem, obuku je završilo ukupno 8163 ročnika, među kojima su 1003 ročnice.

Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Odlukom ministra obrane od 10. siječnja 2019., i ove godine na dragovoljno vojno osposobljavanje uputit će se tri redovna uputna roka po standardnom programu te pet uputnih rokova po skraćenom programu prilagođenom za vrhunske sportaše i doktore medicine te vojne specijaliste i stipendiste. Treći uputni rok planiran je u terminu od 20. rujna do 14. studenoga 2019.

Povodom polaganja svečane prisege u požeškoj je vojarni bio izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske, a u prigodnom dijelu programa sudjelovali su pripadnici Počasno-zaštitne bojne, povijesne postrojbe Gradska straža Požega i Trenkovi panduri te istoimena Gradska glazba.

Galerija slika