Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Četvrtak, 29 Ožujak 2012 12:20

Stjepanu Madjaru četiri godine uvjeta

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ZAVRŠENO SUĐENJE BIVŠEM DEKANU POŽEŠKOG VELEUČILIŠTA  -

POŽEGA - Bivši dekan požeškog Veleučilišta i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku prof. dr. sc. Stjepan Madjar nepravomoćno je na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, Stalna služba u Požegi osuđen na dvije godine zatvora koje su mu preinačene u četiri godine uvjeta.

Njega je Sud proglasio krivim za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, nesavjesnog rada u službi, protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, odnosno utaje poreza i drugih davanja te poticanja na krivotvorenje službene isprave.

Madjar je službu dekana obavljao od osnutka Veleučilišta 1998. pa do 2007. godine isplaćivao si je od 2002. do 2005. godine naknadu za odvojeni život u mjesečnom iznosu od 1.500 kuna, a kasnije u iznosu od 1.600 kuna iako nije živio odvojeno od obitelji. Utvrđeno je da je u Požegu dolazio dva puta tjedno, te da je koristio službeni automobil. Na taj način stekao je protupravnu imovinsku korist od 68.000 kuna koju će po pravomoćnosti presude morati platiti u državni proračun. Isto tako je osuđen jer je propustio zaključiti pisane ugovore o školovanju i poslijediplomskom studiju s jedanaest zaposlenika kojima bi bila regulirana njihova prava i obveze. Naime, oni su od Veleučilišta dobili novac, a da za uzvrat nisu imali nikakve obveze pa je tako zaposlenik Nikola Raguž koji je od Veleučilišta za školovanje dobio 42.000 kuna napustio istu ustanovu bez ikakvih osobnih posljedica. Sud je utvrdio da je time za Veleučilište nastala šteta od 42.000 kuna.

Dekan je osuđen i zbog bonova za Uskrs i Božić u 2005. i 2006. godini. Naime,  on je, kako se navodi u presudi, samoincijativno odlučio da sebi i zaposlenicima iz redovnih sredstava Veleučilišta isplati nagradu po djelatniku u iznosu od 1.000 kuna, a da pri tom ne plati državi porez i doprinos. Novac je osiguran ispostavljanjem narudžbenice za fiktivnu kupnju robe u Presoflexu. Nakon plaćanja fiktivne robe ta je tvrtka Veleučilištu izdala bonove za kupnju. Za ovo kazneno djelo tereti se i tadašnja šefica računovodstva Verica Budimir koja je naredila plaćanje takve robe te tajnik Veleučilišta Nikola Raguž koji je to odobrio svojim potpisom. Njih dvoje je osuđeno na dva mjeseca zatvora što im je preinačeno u godinu dana uvjeta. Svi troje mogu se žaliti Vrhovnom sudu.     (a.t.)