Breadcrumbs

Srijeda, 14 Ožujak 2012 14:06

Zec: Žao mi je što nisam ostao skladištar

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PRI ZAVRŠETKU SUĐENJE ZECU, KRISTIĆEVOJ I BIVŠIM DIREKTORIMA CESTE   -

POŽEGA - Suđenje prvooptuženoj Đurđici Kristić, članici Uprave Kamen Ingrada, drugooptuženom Vladi Zecu, predsjedniku Uprave iste tvrtke te bivšim direktorima Ceste Vjekoslavu Bajiću i Dragutinu Martinašu privodi se kraju. Prošloga petka počelo je iznošenje obrane optuženih koje Državno odvjetništvo tereti da su zlouporabili mjenice koje je grad Požega dao Kamen-Ingradu kao sredstvo osiguranja za izvođenje, sanaciju i rekonstrukciju objekata visoko i nisko gradnje tijekom 2003. i 2004. godine.

-Kako sam za ista kaznena djela već osuđena na dvije godine i 11 mjeseci te kako se radi o kaznenim djelima počinjenim u tom istom vremenskom periodu i dok sam obavljala istu funkciju te kako nije počinjena nikakva šteta a ni korist za Kamen – Ingrad smatram da me se ne može ponovno osuditi. Ispunjavajući mjenice vjerovala sam da to činim u skladu za zakonom, žao mi je što je drugačije ispalo – kazala je Kristićeva.

Zec je u svojoj obrani pokušao reći da kao predsjednik Uprave nije gotovo ništa znao što se u tvrtki događa niti kako se postupa s mjenicama.

-U tvrtki je bilo oko dvadesetak izvršnih direktora koji su imali svoje obveze i prava. Oni su me jednom mjesečno na kolegiju obavještavali o rezultatima u njihovom sektoru. Nisam tražio niti poticao ih da rade protuzakonito niti sam htio da se tako radi. Sada mi je žao što sam uopće prihvatio biti direktor, bolje bi bilo da sam ostao skladištar – kazao je Zec na rubu suza koji je u Kamenu proveo skoro 28 godina. Počeo je raditi kao skladištar da bi 1988. postao direktor i bio na tom mjestu sve do odlaska tvrtke u stečaj s izuzetkom od jednog kratkog razdoblja kada je zbog političke funkcije u županiji to prepustio drugome.

Na upit državnog odvjetnika Vlade Novaka koliki je vlasnički udio imao u vrijeme počinjenja kaznenog djela odgovorio je da ne zna te da se nikada nije osjećao kao većinski vlasnik niti je znao biti dioničarom. Zanimljivo je da nije znao ni odgovoriti je li Kamen-Ingrad bio većinski vlasnik Ceste. Znao je samo da su kupili dionice od pojedinih dioničara te da je moguće da su bili njihovi većinski vlasnici. Kao i Kristićeva smatra da je za djela koju mu se stavljaju na teret već osuđen u prijašnjem postupku za što je dobio zatvorsku kaznu od 5 godina i jednog mjeseca.

Ovog ponedjeljka nastavljeno je iznošenje obrane trećeokrivljenog Vjekoslava Bajića, četvrtookrivljenog Dragutina Martinaša i petookrivljenog Kamen-Ingrada u stečaju.

Bajić koji je bio direktor od 2003. do 2004. u Cesti kazao je da je na to mjesto postavljen od strane Vlade Zeca, većinskog vlasnika Kamen-Ingrada, tvrtke koja je bila i većinski vlasnik Ceste. - Nakon što je Cesta potpisala ugovor o građenju ceste u Industrijskoj ulici s gradom Požegom nazvao me Vlado Zec i kazao mi je da odem po mjenice koje je naša tvrtka dobila kao sredstvo osiguranja od Grada i rekao mi je da ih donesem u Kamen Ingrad jer je Cesta dužna Kamenu. O mjeničnom poslovanju ništa nisam znao niti sam mjenice ispunjavao, ja sam bio sam kurir koji je te dvije mjenice odnio iz Grada u Kamen, u ured Đurđice Kristić. One nikada u Cesti nisu ni bile – kazao je Bajić dodajući da o financijama ništa nije znao jer prije direktorske funkcije obavljao dužnost voditelja transporta u Kamenu. Nakon godinu dana direktorske funkcije Bajić je dao ostavku.

-Financijski poslovi Ceste su se vodili iz Kamen-Ingrada – kazao je Dragutin Martinaš koji je na funkciji direktora Ceste bio tri godine, sve do imenovanja Bajića. Kazao je da mjenicu Grada koju je Cesta dobila za radove na Kalvariji nije on popunjavao. - Bio sam pozvan u Kamen Ingrad da potpišem mjenicu. Ne sjećam se da li je ona već bila popunjena, ali ja to nisam učinio. Đurđica Kristić me odvezla i u Osijek u banku gdje sam potpisao eskont – kazao je Martinaš koji je zatražio da se kao obrana pročita njegov iskaz dan u istrazi.

Nakon iznošenja obrane optuženih općinski državni odvjetnik Vlado Novak je izmijenio dio optužnice, odnosno smanjena je protupravno stečena imovinska korist, umjesto prvotnih šest milijuna kuna, ona sad iznosi 2,8 milijuna kuna. Razlog tomu je što su se neke banke naplatile iz založene hipoteke Kamena. Štetu je pretrpio jedino grad Požega u iznosu od 2,8 milijuna kuna, ali kako se oni ne smatraju oštećenim nisu podnijeli nikakav odštetni zahtjev.

Idući tjedan očekuje se donošenje presude.   (a.t.)