Breadcrumbs

Utorak, 06 Ožujak 2012 12:28

«Provjerite jeste li sve poduzeli da ne nastane požar!»

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POLICIJSKA UPRAVA POŽEŠKO SLAVONSKA UPOZORAVA  -

Kako je u zadnjih deset dana došlo do naglog zatopljenja stvorili su se povoljni vremenski uvjeti za radove na otvorenom prostoru. Iskustveno znamo da u takvim okolnostima nastupa razdoblje učestalijeg spaljivanja korova, žbunja, šikara, suhe trave i drugog biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu i na zemljištu u neposrednoj blizini šume. Svjedoci smo da je do pojave nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada i širenja vatre na otvorenom prostoru već došlo budući da su proteklog vikenda od 2. do 4. ožujka na području PU požeško-slavonske zabilježena  četiri požara na poljoprivrednim površinama te još šest požara niskog raslinja i suhe trave na otvorenom prostoru u kojima je nastala manja materijalna šteta. Još četiri požara izbila su u ponedjeljak.

DOLJANCI_POZAR02Naime u petak, 2. ožujka 2012. godine na otvorenom prostoru u blizini mjesta Duboka zapalilo se nisko raslinje i suha trava na površini oko 4 ha, a zatim se požar proširio na vinograd 62-godišnjaka.

U subotu, 3. ožujka 2012. godine, oko 11 sati u Trenkovu 49-godišnjak nije prilikom spaljivanja korova u svom voćnjaku poduzeo potrebne mjere i radnje da se požar ne proširi, zbog čega se požar proširio na susjedni voćnjak u kojem je izgorjela suha trava

Nešto kasnije, oko 11.30 sati na otvorenom prostoru između mjesta Bešinci i Podgorje zapalila se niska trava i raslinje, a potom se požar proširio i na vinograd 51-godišnjaka. Ukupno je opožareno ok 5 ha zemljišta.

DOLJANCI_POZAR03Isti dan, oko 13.15 sati u Požegi u ulici Pavla Radića 56-godišnjakinja je spaljivala u svom vrtu suho granje, te se uslijed djelovanja vjetra vatra proširila na obradivu površinu 35-godišnjeg susjeda na kojoj je zasađen kukuruz.

U ponedjeljak, 5. ožujka 2012. godine, oko 13 sati u Kutjevu u ulici Stjepana Radića 50-godišnjak je spaljivao biljni otpad u vrtu obiteljske kuće te se uslijed djelovanja vjetra požar proširio na suhu travu i vinograd u vlasništvu 60-godišnjaka.

Isti dan, oko 13.30 sati iznad mjesta Doljanci iz neutvrđenog razloga zapalila se suha trava i nisko raslinje na površini oko 30 ha. Požar je preko zapuštenih pašnjaka i neobrađenih poljoprivrednih površina prešao i na 1,5 ha voćnjaka 57-godišnjakinje u kojem su zasađena stabla oraha.

Nešto kasnije, oko 14.30 sati u Badljevini u ulici Antuna Mihanovića 42-godišnjakinja je na svojoj njivi zapalila manju količinu otpada te otišla kući i ostavila vatru bez nadzora. Vatra se proširila i prešla na susjednu poljoprivrednu površinu gdje je izgorjelo dvadesetak posađenih borova u vlasništvu 52-godišnjaka

Također oko 14.30 sati gorjela je suha trava i nisko raslinje na neobradivoj površini iznad mjesta Knežci, između 15 i 17 sati u blizini mjesta Sovski Dol, a oko 19 sati svega 500 m od naselja Jaguplije.

Stoga upozoravamo građane ukoliko spaljuju korov da poduzmu sve mjere i radnje kako se požar ne bi proširio.

 

Neke od zaštitnih mjera su :

- odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima,

- načiniti pojas širine 3 metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje,

- osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari,

- uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.,

- spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra.

Prošle godine na području PU požeško-slavonske došlo je do znatnog povećanja broja požara na otvorenom prostoru (2011. godine 176, a 2010. godine 34 požara), a znatno je povećana i opožarena površina (2011. godine 257 hektara na 176 požara, a 2010. godine 65 hektara na 34 požara).

Tijekom ove godine na području PU požeško-slavonske zabilježeno je 17 požara na otvorenom prostoru.