Breadcrumbs

Srijeda, 25 Siječanj 2012 21:55

Osuđen sam praktički prije suđenja

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

ANTUN BAZINA ODLAZI U ZATVOR ZBOG STRADANJA UČENICA PADOM IZ AUTOBUSA  -

BAZINA SMATRA DA MU SE OSVEĆUJU POLITIČKI ČELNICI ZBOG NJEGOVOG POLITIČKOG ANGAŽMANA

 

PLETERNICA - Mnogi sudionici sudskog procesa protiv mene nemaju čistu savjest, a vjerojatno će im biti još manje čista jer zbog svog zdravstvenog stanja po svoj prilici neću izaći živ iz zatvora na kojega sam osuđen praktički prije suđenja vjerojatno zbog moga političkog angažiranja čime sam se zamjerio bivšim i sadašnjim političkim čelnicima Požeške županije – ogorčeno priča direktor i vlasnik tvrtke BT transporti Antun Bazina (60) iz Svilne pokraj Pleternice koji ovih dana odlazi na izdržavanje pravomoćne presude od 3 godine i četiri mjeseca zatvora zbog kršenja propisa o sigurnosti prometa.

 

Riječ je o događaju iz listopada 2007. godine na cesti kod Pleternice kada su iz autobusa njegove tvrtke ispale dvije učenice iz Zagrađa od kojih je jedna dan nakon nesreće preminula, a druga je zadobila teške ozljede. Vozač autobusa Ilija Marčinković (46) iz Trnovca osuđen je na 1,5 godinu zatora, a tvrtka je kažnjena novčanom kaznom od 250 tisuća kuna.

 

BAZINA_PROMETNABazina je, da podsjetimo, kao član HSP-a, aktivno sudjelovao u poznatim događajima rušenja vlasti krajem 2005. u Požeškoj županiji, a 2007. godine je podnio čak tri kaznene prijave protiv jednog političkog čelnika potpisavši se na njih svojim punim imenom i prezimenom.

 

- Tijekom postupka smo pokušali dokazati ispravnost visokokomfornog turističkog autobusa njemačke proizvodnje koji je nakon nesreće prošao na tehničkom pregledu, te utvrditi razloge otvaranja vrata, no sudsko vijeće ništa nije prihvatilo oslanjajući se na mišljenje samo prometnog vještaka – ističe nadalje Bazina dodajući da nije traženo vještačenje stručnjaka za strojarsko-tehničku struku koje bi zasigurno dokazalo da povećani hod ručice mjenjača u autobusu ne može dotaknuti gumb za otvaranje vrata jer je on udubljen unutar upravljačke ploče vozila. Navedena traženja sud je odbio uz obrazloženje da se tako odugovlači postupak, no Bazina, koji je tri puta operiran uključujući i od karcinoma debelog crijeva, tvrdi da je svojim zdravstvenim stanjem mogao odugovlačiti u nedogled, što nije učinio.

 

Po njegovu mišljenju posebna priča su svjedoci u postupku ponajprije školska djeca koja nisu pokazala vjerodostojnost, nastavnica koja je bila u autobusu nije uopće pozvana na sud, a svjedok Mario Pavković bio im je očito jako "značajan" iako on nikada nije vozio navedeni autobus.

 

- Stekao sam dojam da je sve namješteno i režirano, a sumnjam i u objektivnost našeg pravosuđa jer su primjerice u vijeću Županijskog suda na prvom ročištu sudjelovali ljudi iz istražnog postupka protiv mene što smatram da nije dopustivo – kaže Antun Bazina. To se, po njemu, pokazalo i sada kada treba ići na izdržavanje kazne jer su odbili sva traženja i zamolbe o prolongiranju odlaska u zatvor iako on svakodnevno za iole normalan život koristi vrećicu na donjem dijelu trbušne šupljine, boluje od kronične anemije, ima velikih urošloških problema, te oštećenje kukova, no za sudsko vijeće to nisu razlozi za odgodu izvršenja. Zbog svega toga najavio je tužbu Međunarodnom sudu u Strasbourgu kako bi barem dijelom ostvario svoja prava.    (T)