Banner 750x94 bilburger

bilburger

Breadcrumbs

Petak, 23 Kolovoz 2019 09:10

Sudionici u prometu – oprez

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Dovršeno kriminalističko istraživanje

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Lipovljanja, kojeg se sumnjiči da je u 21. kolovoza 2019., u večernjim satima počinio krađu ribe na lokalnim ribnjacima u mjestu Ribnjaci kod Lipika. Protiv njega slijedi kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu zbog počinjenog kaznenog djela „Krađa“.

Sudionici u prometu – oprez

Pred nama je vikend, a s obzirom na trajanje turističke sezone i vrijeme godišnjih odmora, očekuje se povećana gustoća prometa na svim prometnicama, pa tako i na onim na našem području. Stoga bi ponovno svim sudionicima u prometu ukazali na potrebu savjesnog i odgovornog sudjelovanju u prometu uz poštivanje prometnih propisa, kako bi se rizik od događanja prometnih nesreća sveo na minimum i još jednom ukazali da su s 1. kolovozom na snazi izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama od kojih danas izdvajamo:

Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja za koje smo detektirali da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, a to su:

 1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
  2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
 2. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
  4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
  5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
  6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
 3. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
 4. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera. 

  Upravo za te prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni s 5 do 15 tisuća kuna, kako je bilo do sada, na 10 do 20 tisuća kuna te propisivanje obligatornih zaštitnih mjera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja. 

Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za:
- nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje,
- nepropisan prijevoz djece u vozilu i
- nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.
Za navedene prekršaje s dosadašnjih 500 kuna kazna je povećana na tisuću kuna.