Ponedjeljak, 22 Svibanj 2017 10:08

Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

JAVNO ZDRAVSTVENA AKCIJA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka organizirali su na Trgu sv. Trojstva u Požegi javno zdravstvenu akciju poznatiju kao Dan plavih perunika, Dan plavih irisa, koji je posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva.
- Cilj akcije je podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva, jer se prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano otkriva tek u 18% pacijenata. Jedna smo od županija, IMG 4451kao i u drugim programima, koja ima nešto veći odaziv na testiranje od prosjeka RH. Naš prosjek je oko 30 posto i time nikako ne možemo biti zadovoljni jer je poželjni odaziv 45 posto i više. Primijetili smo da se slabije odazivaju starije osobe, kojima je puno zahtjevnije proučiti materijale koji dolaze na kućne adrese te shvatiti kako se pravilno izvodi test, stoga molimo mlađe članove obitelji da im pomognu i potaknu ih da test naprave – ističe voditeljica Službe za javno zdravstvo, dr. med. Jasmina Kovačević, mr. spec. javnog zdravstva.

IMG 4453Rak debelog crijeva na dugom je mjestu po učestalosti i smrtnosti i kod muškaraca i žena. - To je oko 30 umrlih od raka debelog crijeva godišnje te 60-70 novooboljelih. Šteta je da se ne koristi dovoljno Nacionalni program za rano otkrivanje i svega se 18 posto karcinoma otkrije dovoljno rano, kad se oni mogu jednostavno riješiti i tretirati - dodaje voditeljica Jasmina Kovačević.

Pozvala je sve građane Požeško-slavonske županije da kada im poštom stigne obrazac suglasnosti da ga potpišu i pošalju besplatno u Zavod za javno zdravstvo. Iza toga će poštom primiti testove kojima je moguće ranije otkriti rak debelog crijeva. Potrebno je napraviti testove prema uputama i poslati također besplatno u Zavod. U slučaju da se otkriju tragovi krvi u stolici što bude slučaj u oko 3% osoba, Zavod će vas kontaktirati i dogovoriti pregled.