Utorak, 09 Svibanj 2017 09:28

Devet zadruga ponudilo na prodaju proizvode učeničkih ruku

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

3. ŽUPANIJSKA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Na inicijativu i u organizaciji Učeničke zadruge „Cucurbita“ iz OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca organizirana je 3. Smotra učeničkih zadruga Požeško-slavonske županije. Od prve smotre kada su bile samo pet zadruga, sada se napredovalo, jer je svoj nastup na smotri upriličilo devet zadruga, osam osnovnoškolskih i jedna srednjoškolska. Osnovana je još jedna nova zadruga u osnovnim školama, a intencija je da se zadruge IMG 3203osnuju u svim osnovnim i srednjim školama. Na svojim štandovima u Ulici Dragutina Lermana u požeškoj pješačkoj zoni bilo je vrlo živo a učenici su izložili dio svoje proizvodnje i proizvoda kojima se bave u svojim učeničkim zadrugama. Bilo je tu pravih malih remek djela strpljivosti i umijeća, ali i ozbiljne proizvodnje. Na štandovima su svoju djelatnost i proizvode predstavile slijedeće učeničke zadruge: Zadruga Pčelica OŠ Antuna Kanižlića Požega, Zadruga Neven OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, Zadruga Per aspera ad astra OŠ Stjepana Radića Čaglin, Zadruga Lipa OŠ Lipik, Zadruga Cucurbita OŠ Dragutina Lermana Brestovac, Zadruga Banovac OŠ braće Radića Pakrac, Zadruga Sveti Josip Katoličke osnovne škole Požega, Zadruga Vitez OŠ Grigor Vitez Poljana, Zadruga Prilika za sve OŠ Julija Kempfa Požega, Zadruga Srednja škola Pakrac.

- Na ovoj 3. smotri izlaže 9 učeničkih zadruga, a ponosni smo što danas djeluje već deset učeničkih zadruga, jer još 2013. godine, kada smo mi započeli, smo bili jedina zadruga koja je predstavljala svoju županiju na državnoj smotri. Evo, sada je smotra natjecateljskog IMG 3194karaktera već treću godinu zaredom, gdje se mogu pokazati učenici i njihovi vrijedni učitelji što rade u školama, kako se uče poduzetničkom radu, vještinama, razvijanje radnih navika, poštivanje jedni drugih. To su sada već male radionice koje se bave očuvanjem naše slavonske baštine, tradicije, proizvodnje drvenih proizvoda, kozmetičkih proizvoda. Djeca već na svojim poljoprivrednim gospodarstvima stječu neka prva iskustva - kaže Maja Davidović, voditeljica zadruge Cucurbita, pokretač cijelog projekta, koja je sa zadrugom već nositelj nekoliko priznanja, Najljepši školski vrt Hrvatske i nagradu za Najbolji proizvod školskih zadruga, bučino ulje.

Pokrovitelj smotre je Požeško-slavonska županija koja je i osnivač osnovnih i srednjih škola a tu su i gradske škole kojima je osnivač grad Požega. – Iz naše županije izašla je inicijativa za ovakvim sajmom jer želimo kod učenika razviti poduzetnički duh i očuvanje onih tradicionalnih vrijednosti našeg kraja. Želimo da naši učenici od malena steknu IMG 3197poduzetničku inicijativu i shvate da na tržištu ima dovoljno prostora za njihove vrijedne ruke. Pozivam sve građane da kupe njihove proizvode, jer tako će učeničke zadruge opet moći stvarati – istakao je zamjenik župana Ferdinand Troha otvarajući sajam.

Podršku ovom sajmu dao je i grad Požega i dogradonačelnik Darko Puljašić, koji je i osobno član Zadruge Pčelica, OŠ Antuna Kanižlića. – Samim time mi odrasli pokazujemo vrijednost takvih zadruga, koje potiču učenike i mlade da razvijaju svoje vještine, neke od njih smo već i zaboravili. Mi smo ruralni kraj i moramo se prilagoditi okolini, razvijati ono najbolje u nama, tradiciju obrtništva i malog poduzetništva. Ovo je dobar i kvalitetan način da učenici prepoznaju i sami sebe, da se pronađu u onim vještinama koje nisu do sada kroz školu mogli pokazati.

Na državnoj smotri Požeško-slavonsku županiju predstavljat će ove godine Učenička zadruga “Neven” iz Pleternice i Učenička “Pčelica” OŠ Antuna Kanižlića Požega.

Tekst/foto: Vladimir Protić