Četvrtak, 08 Prosinac 2016 16:23

Učenici pokazali vještine koje stječu obrazovanjem u svojoj školi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

EUROPSKI TJEDAN STRUKOVNOG OBRAZOVANJA U POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENOJ ŠKOLI POŽEGA -

POŽEGA - Europska komisija provodi novu inicijativu za promicanje strukovnog obrazovanja diljem Europe s ciljem povećanja atraktivnosti strukovnog obrazovanja te promocije primjera dobre prakse i iskustava u sustavu strukovnog obrazovanja. Radi se o prvom Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, koji se na razini Europske unije održava od 5. do 9. prosinca.

- Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju iznimno je značajan zbog velikog broja zemalja koje će biti uključene te čiji će brojni dionici, koji čine sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, doprinijeti ovom događaju. Cilj je motivacija učenika za promoviranje znanja i vještina stečenih tijekom strukovnog obrazovanja te popularizacija zanimanja za koja se obrazuju – istaknula je ravnateljica škole Marija Grgić.

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega su kroz radionice prezentirali strukovna zanimanja iz područja poljoprivrede i prehrane te tako pokazali vještine koje stječu obrazovanjem u svojoj školi. Budući mesari pokazali su kako na tradicionalan način iz masnog tkiva topljenjem u otvorenom kotlu proizvesti domaću svinjsku mast i čvarke, dok su agroturisti pripremili vinogradarski ćevap i paštetu od čvaraka. U mikrobiološkom laboratoriju škole provedeno je mikroskopiranje mišićnog tkiva te prikazana prezentacija o trihinelozi koju čovjek može dobiti jedući proizvode od svinjskog mesa koje nije laboratorijski pregledano.

Učenici su izrađivali zdravi namaz od svinjske masti koju su oplemenili sa začinima, čvarcima i prženom slaninom, demonstrirali su izradu božićnih kolača (vanilin krancle) i pogačica sa čvarcima, a pokazali su i kako zamijesiti i oblikovati kolače i pogačice te na koji način ukrasiti iste. 

Na drugoj radionici učenici su pokazali kako od prirodnih materijala možemo na jednostavan i zanimljiv način izraditi aranžmane i ukrase za Božić te kako posijati pšenicu kojom ćemo ukrasiti božićni stol.

Održana je i prezentacija na kojoj su učenici predstavili školsku poljoprivrednu mehanizaciju i opisali tehnike oranja, a praktično su pokazali osnovne dijelove četverobraznog pluga premetnjaka marke Lamken, spojili plug za traktor, pripremili ga za oranje i izorali zimsku brazdu na površini školskog poljoprivrednog gospodarstva, na školskom traktoru tip-a IMT 549 praktično su proveli periodični pregled ispravnosti sklopova i dijelova traktora te provjeru kvalitete i količine sredstava za ispravan rad.

U kemijskom laboratoriju učenici su imali radionicu određivanje kiselina u vinu i dokazivanje šećera u moštu, mladom vinu i starom vinu.

Bundeva, josta i cikla su sirovine koje imaju zavidnu nutritivnu vrijednost, ali se nažalost u prehrambenoj industriji Hrvatske rijetko koriste. Kako bi pokazali da zdravo može biti i fino učenici su proizveli sok od cikle i joste te džem od bundeve u različitim kombinacijama s čokoladom i drugim voćem te tako pokazali brigu o zdravlju i poduzetnički duh.

- 60-ak učenika samostalno je vodilo i odrađivalo sve radionice, a pridružili su im se i ostali učenici Poljoprivredno-prehrambene škole, ali i osmaši iz osnovnih škola Požeštine - rekla je Marija Marketanović Hadžić, profesorica strukovnih predmeta i voditeljica pekarskog praktikuma.

Tekst/foto: Vanja Protić