Utorak, 12 Lipanj 2012 11:24

35. međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku – MIPRO 2012.

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Ovogodišnji MIPRO okupio je 1100 ICT stručnjaka iz 30 zemalja, stručnjake  iz gospodarstva, industrije, znanosti, obrazovanja, menadžmenta, državne uprave i lokalne samouprave. Središnje je mjesto okupljanja ICT struke, s najduljom tradicijom i najveći je ICT brand među skupovima na ovim prostorima. Rad skupa odvijao se je kroz dvanaest znanstvenih i stručnih savjetovanja, kroz edukativne seminare, okrugle stolove s aktualnim tehnološkim temama, radionice, pozvana predavanja i prezentacije, izložbu ICT proizvoda, tehnologija i usluga.

Na savjetovanju Računala u obrazovanju, profesorica Marina Mirković iz Tehničke škole Požega sudjelovala je s radom «Digitalna ovisnost učenika« u kojem je prikazana ovisnost o računalima, internetu, mobitelima i računalnim igrama. Većina ljudi koji se koriste internetom i mobitelom osjeća se osamljeno i uzrujano kada im se onemogući pristup mreži. Odricanje od tehnologije je postalo jednako teško kao odvikavanje od alkohola ili pušenja. Odrasli, koji razumiju ovu digitalnu ovisnost  moraju pomoći mladima, posebno djeci, kako daljnji razvoj tehnologije i njena primjena u budućnosti ne bi donijeli još veće probleme.

Prikazana je analiza ankete «Digitalna ovisnost učenika» provedene tijekom siječnja 2012. godine u kojoj je sudjelovalo 158 učenika Tehničke škole u Požegi. Gotovo polovina anketiranih učenika svoje slobodno vrijeme oblikuje i provodi uz digitalnu tehnologjiu, pri čemu dio njih u svom  dugotrajnom druženju s internetom i mobitelima ne vidi problem. Nužna je briga i pomoć mladim ljudima uhvaćenim u ovu zamku ovisnosti, kako bi pravilno upravljali svojim vremenom uz digitalnu tehnologiju te poboljšali svoju uspješnost u učenju.

Na savjetovanju su kao predavači sudjelovali i  bivši učenici Tehničke škole, Damir Šoštarić, dipl. ing. (asistent)  i Goran Horvat,  mag. ing. (znanstveni novak) zaposleni na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku.

Kao iznenađenje na svečanom otvaranju, Vipnet je na optičko – kabelskoj mreži postigao svjetski rekord s brzinom od čak 4,3 Gb/s.