Petak, 26 Siječanj 2024 08:38

Veliko istraživanje "Turistička sezona 2023" - Mišljenje i iskustva 500.000 naših putnika

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Iz godine u godinu, Hrvatska se pozicionira kao top turistička destinacija u svijetu. Kao i prošle godine, i ove smo proveli istraživanje kako bismo saznali čime točno Hrvatska privlači posjetitelje, koja mjesta su najpopularnija te što možemo očekivati u nadolazećoj sezoni.

Pozvali smo više od 500,000 naših putnika koji su koristili naše platforme GetByFerry.com i GetByBus.com da sudjeluju u istraživanju.

U našem prošlogodišnjem istraživanju prognozirali smo rekordnu turističku sezonu u 2023. godini. Jesmo li bili u pravu?

Prema službenim podacima, Hrvatska je do studenog 2023. godine ostvarila gotovo 18 milijuna posjetitelja. U istom periodu ostvareno je skoro 100 milijuna noćenja. To bi značilo da su naša predviđanja potvrđena.

U nastavku vam donosimo što se sve promijenilo u ponudi hrvatskog turizma u odnosu na rezultate prošlogodišnjeg istraživanja. U čemu se turistička ponuda naše zemlje poboljšala, a gdje je podbacila.

Kako smo proveli istraživanje?

Istraživanje smo proveli kao i prošle godine. Držali smo se sličnih premisa kako bi naši zaključci bili značajni. Pozvali smo više od 500,000 naših putnika da sudjeluju u anketi koja je ispitivala zadovoljstvo putnika s odmorom u Hrvatskoj.

Putnici su prvo odgovarali na opća pitanja poput načina dolaska, broja noćenja i razloga posjeta. Zatim su odgovarali na pitanja o gradovima i mjestima koja su posjetili. Ocijenilii su ih u kategorijama poput općeg zadovoljstva, gastronomske, kulturne, zabavne i druge turističke ponude. Osim gradova, putnici su ocjenjivali i nacionalne parkove, odnosno njihove prirodne ljepote, cijene ulaznica, održavanje i druge aspekte.

Što se promijenilo od prošle turističke sezone do ove donosimo u nastavku teksta, kao i vizualizaciju podataka putem grafičkog prikaza.


Čak 90% posjetitelja planira povratak u Hrvatsku, a svi ju preporučuju prijateljima

Počnimo s općenitim iskustvima i razinom zadovoljstva naših putnika Hrvatskom.

S oduševljenjem objavljujemo da se pozitivan trend nastavlja. Čak 90% posjetitelja izjasnilo se da se namjerava vratiti u Hrvatsku, što je 1 postotni poen više, u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, gdje je ta brojka bila 89%.

Posjetitelji koji se vracaju


Osim što se putnici vraćaju u Hrvatsku, od srca je i preporučuju! Ove godine čak 96% posjetitelja kaže da bi Hrvatsku preporučili prijateljima, što je porast od 5 postotnih poena u odnosu na prošlu godinu, gdje ih je bilo 91%.

Posjetitelji nas preporucaju


Više od 50% posjetitelja ostaje u Hrvatskoj barem tjedan dana

Zanimalo nas je koliko dugo naši posjetitelji u prosjeku borave u Hrvatskoj. Rezultati su pokazali kako nismo država u kojoj vrijedi ona “svakog gosta tri dana dosta” ali ni ona “sve što je lijepo kratko traje”.

Naime, rezultati su pokazali kako se 41% gostiju u Hrvatskoj zadržava do 7 dana, dok čak 59% bira provesti tjedan dana ili više. Od ukupnog broja duljeg boravka, 2 tjedna ili dulje u Hrvatskoj provodi čak 30% posjetitelja.

Length_of_stay


Trećina posjetitelja Hrvatske su mladi

Čak 31% naših posjetitelja pripada dobnoj skupini od 18 do 34 godine. Hrvatska je već neko vrijeme prepoznata kao party destinacija pa nas ove brojke ne iznenađuju.

Ono što iznenađuje je demografska slika naših putnika koja se u odnosu na prošlu godinu nešto promijenila. Najmanji broj posjetitelja prema našem istraživanju pripada dobnoj skupini 18-24 i 65+, dok su prošle godine to bile dobne skupine 35-44 i 65+.

Uz to, smanjio se i postotak putnika dobne skupine 25-34, koja ove godine broji 18% posjetitelja, dok je prošle godine to bilo 27% posjetitelja.

Razlozi tome mogu biti brojni, a jedan od njih bi svakako mogao biti visoka stopa inflacije od trenutka uvođenja eura. S druge strane, dobna skupina koja nas je ove godine najviše posjećivala je ona u rasponu 45-64 godine, s čak 41% posjetitelja. Prošle godine, postotak za istu dobnu skupinu iznosio je 37%. Je li razlog tome veća kupovna moć, dalo bi se istražiti.

Age_group


Ljepote Hrvatske posjetitelji najčešće istražuju - sami

Hrvatska je i dalje izuzetno popularna među solo putnicima. Konkretno, čak 30% posjetitelja navelo je da su u Hrvatsku putovali sami, što je gotovo isti rezultat kao prošle godine.

Međutim, kada govorimo s kime su putnici posjećivali Hrvatsku, slika se blago promijenila. Partneri i obitelj su i dalje vodeća pratnja naših putnika, a ove godine njihova zastupljenost je skočila na 52%.

S druge strane, nešto se smanjio broj posjetitelja koji su nas posjetili u društvu prijatelja. Ove godine ih je ukupno 16%, dok ih je prošle godine bilo 22%.

Moglo bi se reći da postoji korelacija između dobi putnika i odabira suputnika. Točnije, mlađi putnici češće će putovati s prijateljima, dok će oni nešto stariji odmor radije provesti s partnerom ili obitelji.

Travel_group_type


Odmor i relaksacija su i dalje glavni razlozi za posjet Hrvatskoj

Gotovo trećina putnika odgovorila je kako su se odlučili za posjet Hrvatskoj zbog odmora i relaksacije. Iako je to i dalje najčešći razlog, ovaj postotak se smanjio za 13 postotnih poena u odnosu na prošlu godinu. Ipak, pridodamo li tome razgledavanje, zabavu i kulturu koji su sljedeći najzastupljeniji razlozi dolaska putnika, i ove godine možemo zaključiti da preko 80% posjetitelja bira Hrvatsku u svrhu opuštajućeg ljetnog odmora.

Ostali, manje zastupljeni razlozi zauzimaju oko 20%, a u to spadaju obiteljski, sportski, poslovni, zdravstveni i drugi razlozi posjete.

Dakle, čini se da je Hrvatska i dalje destinacija koju se bira za užitak, a u čemu točno najviše uživaju naši posjetitelji pročitajte u nastavku.

Travel_reasons


Što je posjetitelje najviše oduševilo u Hrvatskoj - Top 5 najposjećenijih gradova

Od brojnih gradova i otoka koje su putnici posjetili ovog ljeta najviše se istaknulo 5 gradova. Najposjećeniji bio je Split, a slijede ga Dubrovnik, Zagreb, Zadar, te na kraju grad Hvar. Svaki od njih je jedinstven, pa tako i njihova ponuda.

Posjetitelji su gradove ocjenjivali u raznim kategorijama poput općeg zadovoljstva, gastronomske, kulturne, zabavne i druge turističke ponude, a u nastavku otkrivamo tko je odnio titulu prvaka za koju kategoriju.

Top_visited_cities

Unatoč listi od top 5 gradova, moramo napomenuti da su se istakli i Šibenik, Rijeka i Opatija - gradovi čije ocjene također nisu zanemarive.

Šibenik - posjetitelji su boravak u gradu ocijenili iznimno visoko, ocjenom 4.5 od 5. Uz to, gosti su se tijekom boravka u Šibeniku osjećali iznimno sigurno, a jako im se svidjela i kulturna baština grada.

Opatija - posjetitelji grad smatraju iznimno čistim i sigurnim. Uz to, Opatija se pokazala kao grad sa iznimno ljubaznim domaćinima i izvrsnom restoranskom ponudom.

Rijeka - posjetitelji grad smatraju iznimno čistim i sigurnim. Uz to, Rijeka se pokazala kao grad sa iznimno ljubaznim domaćinima i izvrsnom ponudom smještaja.


Turistička sezona u Zagrebu - grad s izvrsnim omjerom kvalitete i cijene smještaja

Svima nam je već poznato da je Zagreb popularna turistička destinacija ne samo zbog zanimljivih atrakcija, već i zbog raznih događanja, koncerata i izložbi. Međutim, posjetitelji su u Zagrebu ipak bili najzadovoljniji smještajem.

Zagreb se može pohvaliti najvišim ocjenama za kvalitetu smještaja, no daleko nadmašuje ostale gradove i zadovoljstvom cijena samog smještaja.

Što se tiče omjera kvalitete i cijene smještaja, slijede ga Hvar, Zadar i Dubrovnik. Na zadnjem mjestu se pak nalazi grad Split.

Acommodation_quality_prices


Turistička sezona u Splitu - Destinacija u kojoj se boravi sve dulje

U sezoni 2023. Split se dokazao kao grad u kojem vrijedi potrošiti sve dane svog godišnjeg odmora. Gotovo polovica posjetitelja odlučila je u njemu provesti između 1 i 2 tjedna. Kako bi se reklo, nije Dioklecijan bez razloga baš tu sagradio svoj ljetnikovac.

Split je grad koji je dugi niz godina bio uglavnom tranzicijski grad. Međutim, turisti su u međuvremenu prepoznali njegovu vrijednost, a brojke nam to potvrđuju. Je li razlog tome njegova kulturne baština, predivne plaže ili odlična povezanost s otocima, teško je reći.

Osim Splita, još jedan grad se zaista istaknuo po trajanju boravka posjetitelja - grad Hvar. Naime, u Hvaru je od ukupnog broja posjetitelja otoku Hvaru, čak 40% njih boravilo duže od 2 tjedna.

Lenght_of_stay_cities