Srijeda, 15 Studeni 2023 08:44

"Zajedno" protiv govora mržnje – grafiti su umjetnost, ne vandalizam

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

U sklopu preventivnog programa "Zajedno protiv govora mržnje" u zajedničkoj suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i inicijativom „Art Hill“ proveden je projekt „Grafiti su umjetnost, ne vandalizam“  -

IMG 20231114 WA0005POŽEGA - U utorak 14. studenoga 2023. u Obrtničkoj školi u Požegi u zajedničkoj suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i inicijativom „Art Hill“ proveden je projekt „Grafiti su umjetnost, ne vandalizam“.

Naime, u sklopu preventivnog programa "Zajedno protiv govora mržnje" grafiti radionice su se etablirale kao ključni element usmjeren na podizanje svijesti i sučeljavanje s problemom govora mržnje.

Policijski službenik za prevenciju PU požeško-slavonske Goran Matijević je budućim arhitektonskim tehničarima, soboslikarima, kuharima, konobarima i hotelsko-turističkim komercijalistima pojasnio razliku između grafita kao umjetnosti i vandalskog čina.IMG 4699fadb7e88aa83e83dbeeda3a310d5 V

 

Nakon toga su učenici pod vodstvom i mentorstvom Matije Vnučeca udružili svoje kreativne snage i uspješno savladali osnovne tehnike crtanja te stekli osnove pravilnog rukovanja bojama i sprejevima. Rezultat njihova rada je grafit s porukom "ZAJEDNO" koju žele podijeliti sa svojim sugrađanima, a istovremeno poštujući svoju okolinu.

Projekt „Grafiti su umjetnost, ne vandalizam“ pomaže u razbijanju stigme povezane s grafitima. Promicanjem grafita kao legitimnog umjetničkog izraza navedeni program doprinosi mijenjanju percepcije javnosti i institucija o ovoj formi izražavanja, a uključivanjem policijskih službenika u radionicu ostvaruje sinergiju između mladih i državnih institucija te pomaže u uspostavi dijaloga,smanjenju nesporazuma i jačanju povjerenja.

424c8b1e 1726 491f 9c5c dd364cda5f4a