Srijeda, 18 Listopad 2023 16:30

Popunjene sve prijave za do sada najveće 9. Etno susrete Požeštine, Čvarkijadu i do sada najbogatiji sajam Šokački vašar

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

U NEDJELJU VAS OČEKUJU 9. ETNO SUSRETI POŽEŠTINE, ČVARKIJADA, STARI SPORTOVI I NAJVEĆI ŠOKAČKI VAŠAR  -

VETOVO – U nedjelju 22. listopada najavljeni su 9. Etno susreti Požeštine koji se održavaju na već odlično dokazanom prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu. Kako je prošle godine, na osmim susretima bilo preko 600 učesnika i tri tisuće posjetitelja, za očekivati je i ovogodišnje odlične susrete, još bolju posjećenost, posebno što organizator najavljuje nove goste, nove sadržaje. – Ovom manifestacijom vraćamo na trpezu, stara jela i stare običaje na jedan dan u naše živote, organiziramo susrete kulturno-umjetničkih društava i etno udruga koje njeguju izvorni folklor, pjesmu i ples, tradicionalnu narodnu nošnju, čuvanje tradicijskog običaja, ali i vrlo zanimljivo natjecanje u pripremi slavonskih čvaraka. Za sada se prijavilo 25 ekipa natjecatelja, izlagača i posjetitelja iz tri slavonske županije  – najavljuje Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari Baštine koja zajedno s tjednikom Kronika požeško-slavonska organizira ovu manifestaciju, kao jednu u nizu etno i gastro manifestacija na području Požeštine.

 etno susreti 22 98 1024x683U sklopu 9. Etno susreta Požeštine koji počinju od 11 sati organizirat će se i zanimljiva natjecanja  u pripremi autohtonih slavonskih čvaraka, Sportski susreti Olimpijada starih sportova sa 8 kategorija starih, već zaboravljenih sportova. – I ove godine organizirat ćemo ponovno jedan pravi Šokački sokak s šokačkim vašarom na kojemu će biti ponuda brojnih autohtonih domaćih proizvoda, domaćih suvenira i proizvoda koji nastaju u rukama naših ljudi u Slavoniji i Baranji. Ove godine, jer su naši dosadašnji Etno susreti odjeknuli daleko imamo prijavljene sudionike iz svih pet slavonskih županija, do sada najviše, gotovo 60 izložbenih i prodajnih štandova – dodaje organizator, najavljujući svakako dobru zabavu, te poziva sve građane da dođu, budu sudionici susreta ili samo promatrači, degustatori dobrih, prvih ovogodišnjih i najboljih čvaraka. Restoran Schon Blick za taj dan po vrlo popularnoj cijeni priprema pravi slavonski meni, za prste polizati, dođite i počastite se pravim delicijama.

Manifestaciju će upotpuniti i 9. „Čvarkijada“, natjecanje u pravljenju najboljih čvaraka, stare slavonske delicije, koja se sve više vraća na naše stolove. Neopravdano zapostavljeni čvarci ponovno dobivaju na važnosti, ali i na cijeni u trgovini, postaju sve cjenjenija slavonska delicija i izvan granica Slavonije. Nakon ocjenjivanja najboljih čvaraka od stručne komisije izabrat će se i najbolji čvarci po ocjeni svih sudionika i posjetitelja Etno susreta, a nakon toga i besplatna degustacija čvaraka za sve posjetitelje.etno susreti 22 84

Posebno veliki broj posjetitelja ali i navijača privlači Olimpijada starih sportova u kojoj će se sudionici natjecati u nekom od starih sportova, gađanje lukom i strijelom, trčanje u vreći, bacanje potkove, gađanje praćkom, bacanje kamena s ramena, potezanje mosora, gađanje kozlice i posebno atraktivno potezanje konopca.

Manifestacija će se održati uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, grada Kutjeva, općina Kaptol, Brestovac i Čaglin, uz pomoć sponzora Alles, Plamen i Pevex, vinarije Krauthaker, Perak, Soldo, Enjingi, Tandara, Jakobović, te će svi najuspješniji natjecatelji biti nagrađeni vrijednim nagradama.

 - U svakom slučaju lijepo druženje uz pjesmu, ples i slavonske delicije očekuju sve sudionike i goste, a na kraju, kao i prošlih godina i milenijsko slavonsko kolo koje se protegne kroz cijeli Schon Blick. Prošle godine je bilo fenomenalno, bolje nego što smo i sami očekivali, odlično posjećeno, a sve je teklo kao u jednoj radio emisiji u živo. Cijelo vrijeme imamo stvarni program u živo uz našeg voditelja Borisa Benčića koji predstavi sve sudionike, pokrovitelje, sponzore, učesnike i goste i dade im priliku da i sami nešto kažu o ovoj, sigurno najvećoj priredbi na otvorenom u Požeštini.74b638c0ae25cf64a18fc632c0293e80 L

Očekujemo vas na 9. Etno susretima Požeštine, 22. listopada, nedjelja, u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu. Dobro nam  došli!

 

etno susreti 22 40 1024x683