Nedjelja, 03 Rujan 2023 10:07

Mlada ekipa Sajmišta pobjednici 5. Grill Slavonice Zlatne žice 2023.

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Peto izdanje otvorenog prvenstva u roštiljanju Grill Slavonica održano je u svome požeškom izdanju u vrijeme festivala Zlatne žice Slavonije. Devetnaest ekipa pokazalo je svoje umijeće roštiljanja u Parku kraj Orljave. Od njih 19 nisu nažalost svi predali svoje pladnjeve komisiji na ocjenjivanje, no komisija i tada nije imala lak posao pri odabiru najboljeg i najljepšeg pladnja.

Posebnu nagradu za najljepši pladanj osvojila je ekipa pod brojem 19, a naziva Veseli karnisteri. Osim ispečenog mesa, njihove posebno pečene tikvice oduševile su sve, te posebno garniranje njihovog roštilja na pladnju.

Treće mjesto osvojila je ekipa Slavonija Klas iz Cerovca, dok je drugo mjesto zaslužila ekipa naziva Miha iz Požege. Prvo mjesto osvojila je mlada ekipa pod vodstvom Marka Rstića i njegove supruge, kćeri te prijatelja Ivana Špehara. Ekipa dolazi s područja Sajmišta u Požegi i naglasili su da im se ekipa zove SMF - Sajmište motherf****.

Posebna nagrada za vjernost dodijeljena je Kulturno-umjetničkom društvu Rama Pleternica, za njihovo neumorno sudjelovanje u svim manifestacijama koje organizira Udruga čuvari baštine. Nagrade su dodijelili zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević i predsjednik Udruge „Požeški čuvari baštine“ i urednik tjednika „Kronika“ Vladimir Protić, inicijator i organizator nekoliko etno, gastro i eno manifestacija u Požeštini.

- Ovakve manifestacije održavaju se u još nekoliko gradova u Hrvatskoj, jako su dobro posjećene i medijski popraćene, te su u svakom slučaju turistički događaj i mjesto okupljanja velikog broja natjecatelja, sudionika i posjetitelja. To će svakako biti još jedna manifestacija koja naš kraj ističe kao mjesto odlično u organizaciji turističkih događanja. Svakako možemo reći da je „Grill Slavonica Zlatne žice Požega 2023.“ pravi praznik roštiljanja i uživanja za brojne ljubitelje manifestacija na otvorenom i dobrog roštilja.

 - Ekipe su se sastojale od najmanje 4 do 8 ili više osoba, sa sobom na natjecanje donijeli su samo roštilj, radnu površinu, začine i svoju tajnu dobrog roštilja, a organizator im je osigurao četiri vrsta mesa za pripremu ćevapa, pljeskavica, vratnog kotleta i ražnjića, carskog pečenja, ukupno preko tri kg mesne sirovine te ugljen za roštilj. Nakon pravilnog mariniranja mesa i pripremanja prave smjese od mljevenog mesa, ekipe su ispekle meso na roštilju, na pladnju servirale uz garniranje i ukrašavanje svoga roštilja te ga predale na ocjenjivanje – rekao je organizator Vladimir Protić.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Požega, TZ grada Požega, Požeško-slavonska županija, Općina Brestovac i Fakultet turizma i ruralnog razvoja Požega dok su sponzori vrlo vrijednih nagrada za najbolje bili Pevex Zagreb, Limarija Sebastijan Zagreb, Alles elektrocentar Požega, Plamen Požega i Vina Soldo iz Vetova.

Sve je prošlu u veselom druženju uz glazbu u živo za koju je bio zaslužan odličan Trio Fantaxikus uz pivo Pivovare Kaptol iz Alilovaca sa odličnim Kneževskim pivom i vino Vinarije Šolčić iz Biškupaca.

Čestitamo svim ekipama i želimo im da se vrate s više iskustva i iduće godine.