Četvrtak, 31 Kolovoz 2023 11:47

Profesorice Biljana i Brankica Bošnjak iz OŠ u Čaglinu i Pleternici boravile na Islandu u sklopu Erasmus+ projekata

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

REYKJAVIK / ISLAND - Od 19. do 26. kolovoza 2023. profesorica Biljana Bošnjak iz OŠ Stjepana Radića u Čaglinu  i profesorica Brankica Bošnjak iz OŠ fra Kaje Adžića sudjelovale su na edukaciji u islandskom glavnom gradu Reykjaviku pod nazivom Mindfulness and meditation: well-being at school and life u organizaciji PMS Erasmus+ agencije iz Španjolske.
U obje škole trenutno se provode Erasmus+ KA122 projekta (“Jednake mogućnosti za sve” i ”Drugačiji, ali isti”) tematski povezana uz razvoj emocionalne inteligencije kao alata za uspješnu inkluziju učenika, poboljšanje rada s učenicima smanjenih mogućnosti te razvijanje tolerancije, međusobnog prihvaćanja kod učenika, kao i osnaživanje učenika smanjenih mogućnosti na svim poljima. Oba projekta se provode u periodu od 18 mjeseci, počevši od 31.svibnja 2023.
Edukacija je trajala 35 sati te je sudjelovalo 20 polaznika iz europskih država: Finska, Grčka, Španjolska, Belgija, Litva, Austrija, Italija, Mađarska, Slovačka i Hrvatska.
Profesorice Bošnjak predstavile su našu državu, gradove i škole iz kojih dolaze kao i Erasmus+ projekte kojima koordiniraju u svojim školama.
Na edukaciji su usvojile teorijska i praktična znanja mindfulnessa i meditacije, dobile materijale i zorni prikaz kako raditi  na emocionalnoj inteligenciji, kako se osloboditi stresa, kako se nositi s emocijama, prepoznati vrste komunikacije, koristiti asertivnu komunikaciju. Okušale su se i u treniranju Chi gonga, drevne kineske vještine vježbanja koja koristi specifične tjelesne pokrete, kontrolu disanja i svojevrsnu meditaciju. Također, predavač je dao svoja iskustva iz nastave i rada s učenicima. Naučena znanja i vještine bit će korisni za učenike ali i za cijeli kolektiv škole. Razmijenile su iskustva s drugim polaznicima tečaja te dogovorile neke buduće suradnje s njima na Erasmus+ projektima.
Poslijepodneva bila su rezervirana za izlete Islandom, pa su tako profesorice obišle neke od značajnijih vodopada (ima ih oko 10 000), posjetile vulkan koji je prošli mjesec eruptirao, vidjele trenutno najveći i aktivan gejzir, obišle geotermalna polja i crnu plažu vulkanskog porijekla. Poseban doživljaj bilo je kupanje na 10°C u Plavoj laguni, prirodnom i ljekovitom jezeru sa stalnom temperaturom vode od 38°C.

Tekst i fotografije: Brankica Bošnjak, mag.math., i  Biljana Bošnjak, prof.