Utorak, 29 Siječanj 2013 16:23

Cesarićeva škola obilježila 50. godišnjicu rada

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

8. ŠKOLSKA MANIFESTACIJA CESARIĆ U CESARIĆU  -

 

 

POŽEGA – Po 8. puta učenici i nastavnici požeške Osnovne škole Dobriše Cesarića priredili su svoju školsku manifestaciju Cesarić u Cesariću koju provode u čast požeškog pjesnika čije ime škola nosi posljednjih dvadeset godina. I ove godine u sklopu projekta pripremljeni su brojni radovi, od likovnih, literarnih, povijesnih, te ostalih predmeta koji učenici uče a sve na malo širu temu Slavonija, koja se tako često provlači kroz pjesme Dobriše Cesarića. Radovi na tu temu su izloženi na nekoliko panoa u središnjem holu škole.

 

IMG 0484Započelo je sve kvizom učenika četvrtih radova koji su se natjecali u znanju o povijesnim činjenicama, te kulturnom, političkom i gospodarskom doprinosu članova požeške plemićke obitelji Kraljević, na ukupni razvoj grada Požege. Pojedini članovi ove obitelji ostavili su neizbrisive pečate u umjetnosti, kulturi općenito, izdavaštvu i dr. Na ovu temu postavljena je i izložba učeničkih radova u hodnicima škole.

 

Obilježili 50-tu godišnjicu škole

 

IMG 0506U sklopu manifestacije obilježena je 50. godišnjica ove škole, koja je utemeljena davne 1962., isprva i bez prostora, a poznata je kao škola na Ratarnici ili OŠ Jove Milanović Crnje. Kasnije škola nakon izgradnje srednjoškolskog centra na Ratarnici seli u nekadašnju zgradu Ekonomske i škole učenika u privredi, a u zgradi osnovne škole formira se Đački dom. Povodom ove obljetnice škola je izdala i manje monografsko izdanje pod nazivom „50 godina Osnovne škole Dobriše Cesarića“ koju kao autor teksta potpisuje Ivan Abibović, sada umirovljeni učitelj, koji je po spomenici škole pratio događanja od samog osnivanja do danas. Recenziju i pripremu za tisak je napravila prof. Blanka Đimoti Zima, a knjiga je u 150 primjeraka tiskana u Agenciji za marketing i izdavaštvo Kruna iz Požege. Uz mnoštvo fotografija koje dočaravaju školu nekada i sada, nalaze se i kraći razgovori s nekadašnjim ravnateljima te popis svih djelatnika koji su radili u ovih 50 godina. Na svečanoj prezentaciji knjige nazočili su umirovljeni i bivši zaposlenici škole, gosti iz požeških gradskih škola i predstavnici grada Požege.

 

Sve je završilo priredbom koju su uz pomoć nastavnika i mentora pripremili učenici od 1. do 8. razreda, te brojne učeničke grupe, od literarnih, likovnih, povijesnih, pjevačkih, dramske i folklorne grupe. Uz pjesmu i tamburu završila je i ovogodišnja manifestacija „Cesarić u Cesariću“. Nastavak slijedi još ove subote na riječkom karnevalu gdje putuje grupa učenika i nastavnika na poziv riječke osnovne škole s kojom razvijaju dobru suradnju. Sudjelovat će sa Slavonskim svatovima u maškaranoj povorci ulicama Rijeke.