Utorak, 16 Lipanj 2020 11:42

Najavljena najstarija hrvatska kulenijada 40. jubilarna Požeška Kulenijada

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

ZBOG JOŠ UVIJEK EPIDEMIOLOŠKIH MJERA IZOSTAT ĆE SVEČANOST PROGLAŠENJA POBJEDNIKA I KULENIJADA SA DEGUSTACIJOM ZA GRAĐANE U POŽEGI  -

POŽEGA - Na tiskovnoj konferenciji u gradu Požegi najavljena je najstarija hrvatska kulenijada, 40. Požeška Kulenijada, koja će se unatoč epidemiološkim mjerama održati i ove godine, ali u nešto smanjenom obimu. Kulenijada će se održati 26. lipnja, od 12 do 18 sati, kada će se održati ocjenjivanje svih pristiglih uzoraka kulena. Na press konferenciji nakon ocjenjivanja biti će objavljeni rezultate natjecanja, a svečana dodjela šampionske titule i zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa će ove godine izostati. Svi natjecatelji rezultate i plakete dobit će poštom zbog trenutnih epidemioloških mjera.

Požeški gradonačelnik Darko Puljašić je istakao da je ovo prva i najstarija kulenijada u Hrvatskoj te da je grad Požega kao pokrovitelj s ponosom organizirao i ovu 40. po redu i zadržao tu tradiciju. - Ovo je naša manifestacija s okruglom 40. obljetnicom, najduža, na kojoj biramo najbolji kulen. Drago mi je da smo zadržali ovu tradiciju i pozivam sve kulenare i proizvođače kulena da donesu svoj uzorak na ocjenjivanje i natjecanje. Ovo je svakako dobra promocija ove naše specifične suhomesnate delicije i promocija za ovaj dio Slavonije i Hrvatske. Neka pobijedi najbolji, a ova dobra promocija domaćih naših OPG-ova i domaćih proizvoda neka istakne ovaj najljepši kraj na svijetu. Šampion 40. Kulenijade će biti nagrađen s novčanom nagradom od 3.000 kuna koje daje grad Požega.

Kroz proteklih 40. godina u Požegi je na bogatoj tradiciji gastronomije i obrtništva u preradi mesa održavana ova tradicionalna gastro-turistička manifestacija Kulenijada, svake godine u lipnju. Požeška kulenijada je od prvog dana imala izuzetno reprezentativne ljude koji su ocjenjivali kulen privatnih proizvođača.

Direktorica TZ grada Požege Silvija Podoljak je pozvala kulenare da pošalju svoje uzorke: - Ponosni smo što smo ove godine, kada je situacija s manifestacijama vrlo zahtjevna, ipak pronašli način da održimo manifestaciju i sačuvamo tradiciju. Pozivamo sve kulenare da se prijave u Turistički ured, Turističke zajednice Grada Požege na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefon 034 274 900. Na ovom natjecanju nema kotizacije.

U periodu od 23. lipnja do 26. lipnja u 12 sati preuzimamo uzorke kulena s potvrdom o ispravnosti mesa. I ove godine kulenari mogu osobno donijeti svoje uzorke kulena ili nam se javiti da ih mi preuzmemo jer zbog epidemioloških mjera nema svečane dodjele nagrada.

Novost za ovu godinu je i promocija slavonskih jela u Restoranima koji su se javili unutar akcije Dani kulena u restoranima. Restorani će uzorke kulena s natjecanja na Kulenijadi ponuditi svojim gostima kao besplatno predjelo uz slavonska jela.

Restoran Grgin dol – nudi kulen kao predjelo uz Odrezak barun Trenk

Krčma Zlatni lug – nudi kulen kao predjelo uz Odrezak Zlatni lug

Pozivamo sve posjetitelje, sugrađane i goste da posjete naše restorane i njihove odabrane menije uz koje će moći kušati ove slavonske delicije s natjecanja - istakla je Silvija Podoljak. 

Kulenare iz Požeštine, ali i šire pozvao je i zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha, koji je zadužen za organizaciju ocjenjivanja pristiglih uzoraka. - Pred ocjenjivačkim povjerenstvom će biti težak zadatak, a ja očekujem da nas kulenari iznenade i donesu puno i kvalitetnih uzoraka. Povjerenstvo će voditi Mato Matijević, dipl. vet., sa dugogodišnjim iskustvom u ocjenjivanju, a članovi su prvostupnik prehrambene tehnologije i registrirani proizvođač suhomesnatih proizvoda Damir Hruška i predavačica na Veleučilištu u Požegi, dipl. inž. prehrambene tehnologije Helena Marčetić.

Ocjenjivati će se po standardima vanjski izgled, konzistencija, izgled prereza, miris, okus i opći dojam. Očekujemo da će ovogodišnja kulenijada iznjedriti dosta zlatnih kulenova.