Srijeda, 18 Ožujak 2020 11:19

WWF poziva na virtualni Sat za planet Zemlju

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Earth Hour, najveća globalna volonterska akcija za očuvanje planeta, obilježava se 28. ožujka gašenjem svjetla u 20:30 sati

ZAGREB – U subotu, 28. ožujka u 20:30 sati po lokalnom vremenu, Sat za planet Zemlju, jedan od najvećih globalnih pokreta za okoliš, ponovno će okupiti ljude diljem svijeta kako bi pokazali svoju predanost planetu. Svjetska biološka raznolikost se smanjuje neviđenom i alarmantnom brzinom, oko milijun vrsta prijeti izumiranje, a planet je na rubu globalnog zagrijavanja. Ovom akcijom svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF ističe značaj prirode kao temelj zdravog planeta i neposredno, snažno i isplativo rješenje za klimatsku krizu.

S obzirom na situaciju u kojoj se svijet iznenada našao zbog mjera opreza od koronavirusa COVID-19, gdje javna okupljanja u većini zemalja nisu moguća, WWF ističe da je zdravlje i sigurnost njihovih pratitelja ispred svega. Stoga ove godine pozivaju pojedince da se priključe akciji virtualno, dajući svoj glas za planet putem web stranice: https://www.wwfadria.org/hr/ukljuci_se/sat_za_zemlju/voice_for_the_planet/.

Ova akcija koja je poznata po simboličnom gašenju svjetla u trajanju jednoga sata nastala je u Sydneyu 2007. godine, a tijekom godina proširila se na više od 180 zemalja i 7500 gradova. U njoj još od 2009. godine sudjeluju i gradovi naše regije. U Hrvatskoj je akcija prošle godine obilježena u 85 gradova i mjesta gašenjem dekorativne rasvjete na ključnim znamenitostima.

Dok neki znanstvenici i biolozi pandemiju s kojom se suočavamo povezuju s gubitkom biološke raznolikosti, u WWF-u poručuju da sada više nego ikada trebamo postati svjesni važnosti prirode koja je ključ našeg opstanka i napretka.

„Ljudske aktivnosti ozbiljno ugrožavaju prirodne sustave i prijete opstanku Zemlje. Putem platforme 'Glas za naš planet' pozivamo svjetske čelnike da učine sve kako bismo postigli novi sporazum o očuvanju prirode i opstanku ljudi kojim će se zaštiti i obnoviti priroda do 2030. godine. Želimo osigurati da očuvamo najmanje 30% Zemljine površine za prirodu te da se preostalim dijelom upravlja na održiv način i tako osigura porast globalne temperature za samo 1,5°C“, ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adrije i poziva sve ljubitelje prirode da daju svoj glas. 

Iako je dosad središnji događaj svakog Sata za planet Zemlju bilo gašenje dekorativne rasvjete u središtima gradova, WWF i ovaj put poziva gradove da se pridruže akciji, ali samo oni koji to mogu. Kako u nekim gradovima gašenje svjetla ovisi izlasku radnika na teren, u WWF-u ističu da je sigurnost pojedinaca važnija od samog čina gašenja rasvjete te pozivaju gradove da utječu na svoje građane i zamole ih da se pridruže akciji simboličnim gašenjem svjetla uz davanje glasa za Zemlju iz sigurnosti svog doma, da budu solidarni prema drugim ljudima, kao i prema prirodi.