Nedjelja, 09 Veljača 2020 10:30

Danas obilježavamo Svjetski dan pizze

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Pizza je danas jedno od najuniverzalnijih i najpoznatijih jela u svijetu, posebno je omiljena i u Hrvatskoj, a danas slavimo njen dan, Svjetski dan pizze.

Pizza je nastala u 19. stoljeću, onakva kakvu je znamo, no plosnato pečeno tijesto premazano umakom i prekriveno raznim namirnicama poznato je od davnina u raznim krajevima svijeta. Baš ovakva pizza kakvu danas najviše jedemo nastala je 1889 godine a na tanko tijesto stavljen je umak od rajčice, sir mozzarella i bosiljak.

Mnogi je svrstavaju u nezdravu, brzu hranu, no ona ima i nekih zdravstvenih koristi, jer upravo umak od rajčice koji sadrži likopen koji je poznati antioksidans smanjuje rizik od raka. Tu su svakako i potzrebne količine kalcija i klaija koje daje sir, a upravo o onome što ćemo od ostalih namirnica koristiti na pizzi dolaze i njene druge koristi za naš organizam i zdravlje. To što ima malo više ugljikohidrata ne znači da je izbacujemo kao nepoželjnu, nego treba razmišljati pozitivno o tom slasnom komadu i našem omiljenom zalogaju.

U svijetu se danas po procjeni proda više od 5 milijardi pizza a o onima koje se peku u našim domaćinstvima pravi broj je još daleko veći. Od onog samog početka i prvog recepta pizze danas smo taj meni proširili raznim namirnicama, gljivama, maslinama, brojnim povrćem, kobasicama, šunkom, slaninom, jajima, morskim plodovima ali i voćem.