Breadcrumbs

Subota, 19 Listopad 2019 17:52

Požeški čuvari baštine pozivaju Vas sve na Etno susrete, Čvarkijadu i najveći Šokački vašar

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

U NEDJELJU 6. ETNO SUSRETI POŽEŠTINE, ČVARKIJADA, STARI SPORTOVI, LJEPOTICE I NAJVEĆI ŠOKAČKI VAŠAR U TURISTIČKOM NASELJU SCHON BLICK -

VETOVO – U nedjelju 20. listopada najavljen je prekrasan sunčani i topao dan, ali i  6. Etno susreti Požeštine koji se održavaju na već odlično dokazanom prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu. Kako je prošle godine, na petim susretima bilo preko 600 učesnika i tri tisuće posjetitelja, za očekivati je i ovogodišnje odlične susrete, još bolju posjećenost, posebno što organizator najavljuje nove goste, nove sadržaje. – Ovom manifestacijom vraćamo na trpezu, stara jela i stare običaje na jedan dan u naše živote, organiziramo susrete kulturno-umjetničkih društava i etno udruga koje njeguju izvorni folklor, pjesmu i ples, tradicionalnu narodnu nošnju, čuvanje tradicijskog običaja, ali i vrlo zanimljivo natjecanje u pripremi slavonskih čvaraka  – najavljuje Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari Baštine koja zajedno s tjednikom Kronika požeško-slavonska organizira ovu manifestaciju, kao jednu u nizu etno i gastro manifestacija na području Požeštine.

 U sklopu 6. Etno susreta Požeštine koji počinju od 11 sati organizirat će se i zanimljiva natjecanja – Izbor najstarije narodne nošnje – Izbor najstarijeg upotrebnog predmeta seoskog domaćinstva – Izbor tradicijskog uređenja stola – Izbor autohtonih jela – Izbor najljepše djevojke za udaju – Festival voćnih rakija, likera i pekmeza – Sportski susreti Olimpijada starih sportova sa 8 kategorija starih, već zaboravljenih sportova. – I ove godine organizirat ćemo ponovno jedan pravi Šokački sokak s šokačkim vašarom na kojemu će biti ponuda brojnih autohtonih domaćih proizvoda, domaćih suvenira i proizvoda koji nastaju u rukama naših ljudi u Slavoniji i Baranji. Ove godine, jer su naši dosadašnji Etno susreti odjeknuli daleko imamo prijavljene sudionike iz svih pet slavonskih županija – dodaje organizator, najavljujući svakako dobru zabavu, te poziva sve građane da dođu, budu sudionici susreta ili samo promatrači, degustatori dobrih, najboljih čvaraka. Restoran Schon Blick za taj dan po vrlo popularnoj cijeni priprema pravi slavonski meni, za prste polizati, dođite i počastite se pravim delicijama.

Već nekoliko godina traje dobra suradnja učenica kreatorica Obrtničke škole koje su održale modnu reviju svojih kreacija u kojima dominiraju etno kreacije za koje su nagrađene diljem lijepe naše s tjednikom Kronika na manifestacijama. Modele nose njihove kolegice, manekenke učenice, a sve uz vodstvo vrijednih profesorica Obrtničke škole. Ove godine ponovno će nas iznenaditi s novim modelima a očekuje nas prava modna revija s iznenađenjem i dolaskom još kreatorica i najmlađih manekenki etno grupa.

Manifestaciju će upotpuniti i 6. „Čvarkijada“, natjecanje u pravljenju najboljih čvaraka, stare slavonske delicije, koja se sve više vraća na naše stolove. Neopravdano zapostavljeni čvarci ponovno dobivaju na važnosti, ali i na cijeni u trgovini, postaju sve cjenjenija slavonska delicija i izvan granica Slavonije. Nakon ocjenjivanja najboljih čvaraka od stručne komisije izabrat će se i najbolji čvarci po ocjeni svih sudionika Etno susreta, a nakon toga i besplatna degustacija čvaraka za sve posjetitelje.

Posebno veliki broj posjetitelja ali i navijača privlači Olimpijada starih sportova u kojoj će se sudionici natjecati u nekom od starih sportova, gađanje lukom i strijelom, trčanje u vreći, bacanje potkove, gađanje praćkom, bacanje kamena s ramena, potezanje mosora, gađanje kozlice i posebno atraktivno potezanje konopca.

Manifestacija će se održati uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, grada Kutjeva, grada Požege, ostalih općina i gradova, uz pomoć generalnog sponzora HEP Hrvatska elektroprivreda, te sponzora Bebrinka,  Alles, Spin Valis, Plamen, Orljava, Slavonija bus, Zvečevo, Zlatarna Glasnović, Zlatarna Odobašić, TR Silver, Zlatarna Karla, Uljara Grbić, Fito promet te vinarije Krauthaker, Soldo, Enjingi, Tandara, Jakobović, Perak, Šag, te će svi najuspješniji natjecatelji biti nagrađeni vrijednim nagradama.

 - U svakom slučaju lijepo druženje uz pjesmu, ples i slavonske delicije očekuju sve sudionike i goste, a na kraju, kao i prošlih godina i milenijsko slavonsko kolo koje se protegne kroz cijeli Schon Blick. Ove godine za taj ugođaj i dobru zabavu bit će zadužena glazbena grupa Amor band. Prošle godine je bilo fenomenalno, bolje nego što smo i sami očekivali, odlično posjećeno, a sve je teklo kao u jednoj radio emisiji u živo. Cijelo vrijeme imamo stvarni program u živo uz našu voditeljicu Danijelu koja predstavi sve sudionike, pokrovitelje, sponzore, učesnike i goste i dade im priliku da i sami nešto kažu o ovoj, gotovo najvećoj priredbi na otvorenom u Požeštini.

Očekujemo vas na 6. Etno susretima Požeštine, 20. listopada, nedjelja, u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu. Dobro nam  došli!

(AGM Kruna)6. Etno susreti