Četvrtak, 03 Listopad 2019 10:11

Preporuka za izlet: zelena priča iz srca Slavonije

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Čista voda i zrak, pet planina i gora s mrežom biciklističkih staza, eko kamp i adrenalinski park - otkrivamo zbog čega je naša županija top destinacija za avanturiste i sve koji razmišljaju zeleno

Psunj, Papuk, Dilj, Krndija i Požeška gora, mreža biciklističkih staza, najljepše šume, adrenalinski park i eko kamp Duboka u Parku prirode Papuk… - Požeško-slavonska županija zelena je destinacija bez premca. Čiste vode i neprocjenjivo blago ribnjaka, potoka i rijeka, u kombinaciji s čistim zrakom i eko-friendly infrastrukturom, privlače putnike i avanturiste koji vode računa o očuvanju okoliša i razmišljaju – zeleno.

Testirati mogućnosti i vještine i pri tome provesti čitav dan u prirodi neprocjenjivo je iskustvo, posebice za one avanturističkog duha. To vam omogućuje najnoviji adut Parka prirode Papuk - Adrenalinski park Duboka s umjetnim stijenama, drvenim gljivama, visećim mostovima i mrežama, letećim skateboardom i zip-lineom. Smješten je u Velikoj u sklopu prvog eko-kampa u kontinentalnoj Hrvatskoj koji se prostire na površini oko osam tisuća četvornih metara i kapaciteta je za stotinjak kampera.

Solarni paneli za toplu vodu, biološki pročistač voda, vlastito reciklažno dvorište za odvojeno prikupljanje otpada..., samo su neki od zelenih aduta ovog kampa u kojem je, primjerice, i asfalt nepoznanica. Umjesto njega, korišteni su kameni agregat i vezivno sredstvo bazirano na prirodnim smolama. Njegovu posebnost prepoznalo je i Kamping udruženje Hrvatske te ga je uvrstilo na popis 38 najboljih malih kampova Hrvatske u sklopu projekta certifikacije standarda kvalitete OK Mini Camps, kojeg je podržalo i Ministarstvo turizma.

Kako bez dobre eno-gastro ponude nema pravog doživljaja destinacije, tako su domaći kulen, fiš paprikaš, šaran na rašljama, vinogradski ćevap, cicvara, slavonski čobanac... samo dio tradicionalnih jela koje gosti mogu kušati u brojnim restoranima, od kojih su devet nositelji standarda Okusi Zlatne Slavonije. Svježe sezonske namirnice i kratak put od polja do stola jamstvo su visoke kvalitete, a bogate porcije i tradicionalna slavonska gostoljubivost gurmanskog doživljaja za pamćenje.