Utorak, 10 Rujan 2019 09:45

Ovaj vikend rezervirajte za Jakšić i fišijadu te smotru folklora "Pjesmom u jesen"

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

NAJAVLJENE PRIREDBE U OPĆINI JAKŠIĆ KROZ SVA TRI DANA NADOLAZEĆEG VIKENDA - 

JAKŠIĆ – Ovaj nadolazeći vikend, točnije 13. do 15. rujna rezervirajte si za posjet Jakšiću i bar jednoj priredbi koje vas očekuju. Čak tri dana programa u Jakšiću, koji započinje tradicionalnom fišijadom, smotrama folklora i ostalim događanjima najavili su načelnik općine Ivica Kovačević, predsjednik HKUD „Slavonija“ Dario Pažin i predsjednik ŠRD „Slavonac“ Mario Pus.

Jakšić organizira u petak 13. rujna 4. Fišijadu u Jakšiću, u subotu 14. rujna 18. Smotru folklora „Pjesmom u jesen“ i u nedjelju 15. rujna 10. Smotru dječjeg folklora. Sva događanja odvijaju se na sportskim terenima ispred OŠ Mladost Jakšić.

- Dosadašnje naše smotre pokazala da naši folkloraši, zajedno sa ribičima, organiziraju dobru manifestaciju koja je lijepo popraćena od građana a i mještana susjednih općina. Mislim da se na dosadašnjim manifestacijama moglo vidjeti kako je program svake godine sve kvalitetniji ali i posjećeniji – naglasio je načelnik Kovačević, koji je kao i općina Jakšić pokrovitelj i velika pomoć organizatorima, što je obećao i za ovo događanje.

HKUD”Slavonija” najavila je za 18. smotru nastupe Matice slovačkeKukučin-Kuntarić iz Jakšića koji su zapravo uz domaćina jer dolaze i istog mjesta, a imaju čak i nekih zajedničkih članova koji nastupaju u oba folklora. Očekuju goste folkloraše iz iz Pleternice, Svete Nedjelje, Zagreba, Velike Kopanice, Male Mlake Sesvetskog sela iHutova u Bosni i Hercegovini. Program započinje već od 17 sati formiranjem povorke svih učesnika u smotri, koji će se mimohodom kretati od zgrade Općinske uprave do školskog igrališta, a prilikom prolaska ulicama prikazat će nešto od svog folklora, pjesme i plesa iz kraja koji predstavljaju. Od 18 sati će na velikoj pozornici predstaviti kulturno-umjetnički dio koji su pripremili za smotru. - Ove godine ćemo malo promovirati našu mušku pjevačku skupinu, mada ih ne zovemo tako, oni su sekcija HKUD Slavonija. Oni će otpjevati tri pjesme s kojima će se natjecati na Državnoj smotri u a'cappella pjevanju u Sisku. Isto tako će HKUD Slavonija pokazati repertoar s kojim idemo 26.rujna na državnu smotru, također u Sisak. Poslije svega toga je besplatan koncert TS„Širok šor“ iz Slavonskog Broda do duboko u noć – kazao je predsjednik Pažin te najavio i za nedjelju, jedinstvenu Dječju smotru folklora kojih nema puno na našem prostoru i stoga su posebno ponosni na nju. Na dječjoj smotri nastupit će desetak mladih i dječjih folklornih skupina na velikoj pozornici.

Predsjednik ribiča Mario Pus najavio je aktivnosti oko 4. po redu Fišijade u Jakšiću, koja je zapravo počela kao ideja da se društvu malo pomogne nakon velikog pomora ribe koji su imali u svojim ribnjacima i ostali zapravo bez cijelog ribljeg fonda. – Kroz fišijadu i takvu priredbu zapravo smo htjeli prikupiti nešto donacija da ponovno pokrenemo naše ribnjake. Tako smo krenuli uz pomoć općine Jakšić i našeg KUD-a. Ohrabreni uspjehom koji smo doživjeli u početku, odlučili smo nastaviti s ovom priredbom. Za ovu 4. Fišijadu očekujemo 20-tak ekipa kojima smo osigurali mjesto i drva, a ribu donose sami po svom izboru. Uglavnom su to naše domaće ekipe i ekipe iz susjednih mjesta, a dođu nam i gosti iz Gradiške i Baranje. Sve počinje od 16 sati, fiš se kuha do 18 sati, a onda slijedi ocjenjivanje fiševa i proglašenje pobjednika u 19 sati. Osigurana je dobra zabava i druženje uz TS Srce bećarsko i dobru ugostiteljsku ponudu, sve do kasnih večernjih sati.