Banner 750x94 alles

cestitke 13

Breadcrumbs

Petak, 05 Travanj 2019 15:17

Edukacija za najmlađe o ponašanju u prometu - Vidi i klikni

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

VELIKA - U prostorijama školske sportske dvorane Osnovne škole Ivan Goran Kovačić u Velikoj, za učenike prvih razreda te škole i djecu Dječjeg vrtića Velika, stručni djelatnici „HAK“-a održali su preventivno-edukativnu akciju „Vidi i klikni“ koju je organizirao „AMK“ Požega u suradnji s PU požeško-slavonskom.

Cilj ove akcije je upoznati djecu s važnim prometnim pravilima i prometnim situacijama u kojima se kao sudionici u prometu mogu naći, te kako prepoznati i izbjeći opasne situacije u prometu.
Ovaj preventivno—edukativni program kao metodu učenja koristi rad, igru i osobno iskustvo, i to simulacijama prometnih situacija i vježbanjem. Tijekom spomenute edukacije, djeca su upoznata s pravilnim korištenjem nogostupa, prelaskom ceste korištenjem pješačkih prijelaza, rizicima prijelaza ceste između parkiranih vozila te važnošću vizualnog kontakta i komunikacije sa vozačem. Isto tako, kao putnici u vozilu, upoznata su s pravilnim ulaskom i sjedenjem u automobilu, te korištenju sigurnosnog pojasa, kao i o rizicima ukoliko to ne rade na propisan i pravilan način.
Ono što je djecu najviše razveselilo bila su nastavna pomagala koja su se koristila pri rečenoj edukaciji kao što su semafor za pješake i tepih u vidu pješačkog prijelaza, a posebno su ih se dojmili modeli automobila za napuhavanje te simulacija sjedenja u elektroautomobilu, pri čemu se djecu pokušalo na praktičan način upoznati s posljedicama ne korištenja sigurnosnog pojasa u slučaju naglog kočenja, i to korištenjem lutka „Haki“, koji nije vezan sigurnosnim pojasom i koji sjedi na prednjem sjedalu automobila.
Cilj simulacije je s lutkom pokazati najmlađima koje su posljedice ne korištenja sigurnosnog pojasa te sjedenja na prednjem sjedalu vozila, a isto tako uključiti i djecu u određenu prometnu situaciju jer djeca ju na taj način bolje doživljavaju i ona im dulje ostaju u sjećanju. Po završetku edukacije djeci su podijeljene bojanke „HAK“-a pod imenom „Vidi i klikni!“, i reflektirajući prsluci.