Utorak, 27 Studeni 2018 10:27

Zlatna povelja HRT-a za Osnovnu školu Lipik

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DODJELA NAGRADE ZA NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRT U REPUBLICI HRVATSKOJ - 

ZAGREB - Na dodjeli nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj, koja se održala na zagrebačkom Prisavlju u studiju Hrvatske radiotelevizije, Zlatna povelja HRT-a za najljepši uručena je Osnovnoj školi Lipik.

- Na ovaj natječaj sam 2014. godine prvi put prijavila našu školu te smo se tada upoznali s elementima i kriterijima vrednovanja. Od tada intenzivno radimo na uređenju školskog okoliša. Ideje su samo nicale, a sve je lakše kad su učenici i svi djelatnici uvijek spremni za realizaciju istih. Uređenje vlastitog vrta pozitivno je utjecalo na osobni razvoj, zaštitu okoliša i društveno poduzetništvo. Učenici se raduju radnim akcijama, učenju na otvorenom, druženju i konzumaciji proizvoda koje su sami uzgojili i čije podrijetlo dobro poznaju. Cilj je da učenici stječu radne, ekološke i gospodarske navike, potiču marljivost, timski rad, inovativnost i poduzetnost. Osnovne potrebe djece za neposrednim druženjem, tjelesnom aktivnošću i boravkom na otvorenom danas su čak izraženije nego prije. Ova nagrada je kruna našeg rada, raduje nas, ali i obvezuje. Otvorenje novog natječaja održat će se u našoj školi, a Zlatnu povelju sljedećem dobitniku uručit će jedan od naših učenika. Ponosna sam na našu školu, a ovakvim projektima predstavljamo Grad i Županiju - Klaudija Kovač, ravnateljica Osnovne škole Lipik

Na dodjeli nagrada održanoj početkom tjedna prisustvovali su i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Župan je istaknuo da je ponosan kako na OŠ Lipik, koja je osvojila prvu nagradu, tako i na ostale škole koje su sudjelovale u natječaju.

8e9103a81f85f73734c511d55423a7e7 2 XL

Ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi Hrvatska radiotelevizija provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i brojnih privatnih donatora. U projektu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, djeca iz dječjih vrtića, te polaznici iz centara za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila, djeca uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojem žive. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika, te povratak tradicijskim vrtovima u svim dijelovima Hrvatske.

Svakako valja istaknuti i da su se tijekom svečanog programa predstavili i maleni članovi dramske skupine OŠ Lipik koje je publika nagradila velikim pljeskom.

Osim Zlatne povelje, Osnovna škola Lipik je nagrađena i s visokotlačnim čistačem Kärcher, zastavom „Najljepši školski vrt“ te novčanim iznosom od 10.000 kuna koji će biti namijenjen za izlet učenika i djelatnika škole, kao i u održivi razvoj.

Na natječaju su sudjelovali i Poljoprivredno-prehrambena škola Požega te Dječji vrtić Jakšić.