Petak, 28 Rujan 2018 13:49

Posjetili Županijski centar za gospodarenje otpadom „Mariščina“ kod Rijeke

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DRUŠTVO ENERGETIČARA POŽEGA -

VIŠKOVO - Četrdesetak članova Društva energetičara Požega posjetilo je Županijski centar za gospodarenje otpadom „Mariščina“ koji se nalazi u općini Viškovo nedaleko Rijeke.

Ljubazni domaćini nazočnima su pokazali sve faze rada Centra; od preuzimanja otpada, dehidracije (izdvajanja vode iz otpada), izdvajanja korisnog otpada (metala, papira, …), izdvajanja budućeg goriva iz otpada (SRF) koji služi kao goriva tvar u cementarama pa sve do odlaganja neiskoristive komponente otpada. U narednom periodu očekuje se izgradnja sustava za iskorištavanje odlagališnih plinova iz kojih bi se proizvodila električna energija.

- CGO Mariščina prihvaća miješani komunalni otpad iz cijele Primorsko-goranske županije, a navedenom centru pripadaju i tzv. „pretovarne stanice“ odakle se otpad specijalnim komunalnim vozilima transportira do Mariščine. Projektiran je na cca 300 t/dan (cca 100.000 tona/godišnje), ali zbog velikih količina otpada tijekom turističke sezone zaprimano je do 600 tona/dan što značajno premašuje projektirane uvjete i stvara tehnološke probleme u obradi otpada. Ova činjenica upućuje na veće angažiranje građana i komunalnih tvrtki na obvezu većeg izdvajanja korisnog otpada i smanjenje količina otpada na obradi u centru – rekao je Mato Vuković, tajnik Društva energetičara Požega.

Centar se prostire na 42,5 hektara površine, od čega radna zona iznosi 5,5 ha, odlagališni prostor 21 ha dok ostatak čine prometnice, vodozaštitni pojas i zaštitna zona.

Valja napomenuti da je ovaj centar prvi takve vrste u Hrvatskoj te zbog iskustva u izgradnji i pogonu služi kao primjer ostalim centrima koji će se otvarati diljem Hrvatske uključujući i planirani centar gospodarenja otpadom Šagulje u kojem će se obrađivati otpad iz Požeško-slavonske, Sisačko- moslavačke i Brodsko-posavske županije.