Ponedjeljak, 01 Listopad 2012 12:14

Hladnim kompjuterom na svjetski vrh

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKI STUDENT USPJEŠAN NA ZANIMLJIVOM NATJECANJU - 

POŽEGA - Petu godinu za redom organizira se najpopularnije overclocking natjecanje na svijetu poznato kao MSI Master Overclocking Arena. Zbog svjetske krize, nije bilo kvalifikacija uživo već su se rezultati stavljali preko interneta. Sama struktura natjecanja se sastojala iz nekoliko dijelova. Prvo su išle kvalifikacije za Ameriku gdje su tri najbolja išli u finale, zatim iz Europe, Bliskog Istoka i Afrike je 5 najboljih išlo dalje, te još iz Azije i Pacifika. Neovisno o području, radilo se u pet različitih programa.

IMG 8372- Mi određene komponente računala pokušavamo napraviti što bržim tako da ih hladimo pomoću tekućeg dušika koji može ohladiti do -196°C. Nakon što postignemo određenu temperaturu, onda dižemo njihove frekvencije i napone te testiramo u određenim programima. Primjera radi, procesoru podignemo frekvenciju s tvorničkih 3000 megaherca na 6000, te ga zatim testiramo u određenim programima i tko napravi najbolji rezultat on je pobjednik. Naravno svaka komponenta drugačije radi u takvim uvjetima, a na nama je da izvučemo maksimum - kaže požeški student na varaždinskom Fakultetu informatike Filip Panđić koji krajem rujna odlazi na Svjetsko natjecanje na Tajvanu.

- Prije tri godine smo osnovali tim zvan „HW Gurus“ te sam se od tada počeo nešto intenzivnije baviti time. Do tada sam sudjelovao na dva regionalna natjecanja koja su održana u Beogradu i Zagrebu na kojemu sam osvojio prva mjesta, prošle godine sam s kolegom Dušanom Nikolčevićem iz Crne Gore također bio na Svjetskom overclocking natjecanju na Tajvanu gdje smo osvojili 13. mjesto – zaključio je FilIp dodavši da se ove godine nadaju boljem plasmanu. (T)