Petak, 09 Lipanj 2017 11:22

Novi gradonačelnik Darko Puljašić i njegovi zamjenici preuzeli dužnost u gradu Požegi

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PREDSTAVLJENI PROGRAMI I PROJEKTI KOJE ĆE PROVODITI NOVA IZVRŠNA VLAST GRADA POŽEGE -

POŽEGA - Nakon provedenih i potvrđenih lokalnih izbora u gradu Požegi i objave konačnih rezultata izbora, nova izvršna vlast preuzela je dužnost vođenja grada. Novi gradonačelnik Darko Puljašić preuzeo je dužnost gradonačelnika Grada Požege, kao i njegovi zamjenici, dosadašnji zamjenik Mario Pilon, te novoizabrani zamjenik Ferdinand Troha. Zbog stupanja na dužnost zamjenika župana za društvene djelatnosti, bivši gradonačelnik Vedran Neferović je službeno izvršio primopredaju dužnosti svom dogradonačelniku, te je od 01. lipnja Darko Puljašić vršitelj dužnosti gradonačelnika. Primopredaji su nazočili pročelnici upravnih odjela Grada Požege koji su novoizabranom gradonačelniku predali pisana izvješća o obavljanju poslova iz svojega djelokruga.

IMG 0141 - Nadam se da ćemo, zajedno s vijećnicima, aktivno sudjelovati u donošenju odluka koje su kvalitetne i dobre za sve nas, za naše sugrađane, za ovu gradsku upravu koja će sigurno pomoći da provodimo onu politiku zbog koju su nas birali naši sugrađani. Detaljno smo definirali na koji način planiramo kreirati nova radna mjesta te kako ćemo pokrenuti poduzetništvo i gospodarstvo. Jedan od prioriteta gospodarskog razvoja Požege je otvaranje Poduzetničkog inkubatora, a potom i uređenje poduzetničke zone. Ne bojim se preuzeti obvezu i reći da ćemo smanjiti davanja kojih se grad može odreći. Posebnu pažnju posvetit ćemo ruralnom razvoju kao preduvjetu demografske stabilizacije. Nastavit ćemo sa započetim projektom Aglomeracije u Požegi. Kada je u pitanju energetska obnova, maksimalno ćemo iskoristiti potencijale i sredstava koje nudi Europska unija. Nastavit ćemo obnovu gradskih objekata, ali ćemo i poticati predstavnike stanara na energetsku obnovu višestambenih objekata te privatnih kuća. Radit ćemo na izradi novoga plana prometovanja kojem bismo riješili kompletnu prometnu problematiku grada Požege. Problem ne predstavlja samo Trg Sv. Trojstva, a odluku o njegovom rješavanju treba prepustiti struci kako bi se donijelo najbolje i najbezbolnije rješenje. Kada je u pitanju turistička infrastruktura, Grad Požega je u posljednje četiri godine definirao prioritete na području turizma te završavamo projekt Požeške kuće, a spreman imamo i projekt Thallerovog ljekovitog hrama. Nastavit ćemo s izgradnjom komunalne infrastrukture u onim dijelovima gdje još nije do kraja razvijena, ali istovremeno ćemo ići u rekonstrukciju dotrajale komunalne infrastrukture. Naš plan i vizija bila je ključne infrastrukturne projekte financirati sredstvima iz europskih fondova, a ravnomjernim razvojem grada voditi brigu od najsitnijih detalja u prigradskim naseljima i ulicama do onih značajnijih koji se tiču kvalitete života. No, dinamika raspisivanja natječaja nije bila onakva kakvu smo priželjkivali. Naš indeks razvijenosti je često smetnja za prijavu na pojedine natječaje, ali se nadam da ćemo uskoro gradske probleme rješavati kroz pomoći iz ministarstava i fondova. Brigu o branitelja želimo voditi kroz Ured za branitelje koji će skrbiti o braniteljima i njihovim zdravstvenim i socijalnim problemima – najavio je gradonačelnik Puljašić u svom prvom obraćanju kao gradonačelnik grada Požege.

O financijskim i gospodarskim poslovima brigu će voditi zamjenik gradonačelnika Mario Pilon koji će, kako je najavio, kao i do sada voditi brigu o osiguranju financijske stabilnosti grada, poticanju suradnje s poduzetnicima, aktivnom radu gradskih komunalnih poduzeća Tekije i Komunalca itd. Za društvene djelatnosti zadužen je drugi zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha koji je do sada obnašao dužnost zamjenika župana Požeško–slavonske županije. On će voditi brigu o radu ustanova u kulturi, udrugama, obrazovnima ustanovama, s naglaskom na očuvanje tradicijskih i kulturnih vrijednosti grada.

U nastavku teksta donosimo plan nove požeške izvršne vlasti po segmentima, koji je iznio gradonačelnik Darko Puljašić i njegovi zamjenici, Mario Pilon i Ferdinand Troha:

GOSPODARSKI RAST I RAZVOJ

Detaljno smo definirali na koji način planiramo kreirati nova radna mjesta te kako ćemo pokrenuti poduzetništvo i gospodarstvo. Jedan od prioriteta gospodarskog razvoja Požege je otvaranje Poduzetničkog inkubatora, a potom i uređenje poduzetničke zone. Upravo smo u petak dobili informaciju kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo Gradu Požegi projekt izgradnje Poduzetničkog inkubatora vrijedan 18,6 milijuna kuna. Nakon provedene 1. i 2. faze postupka dodjele bespovratnih sredstava odlučeno je kako predmetna prijava udovoljava zahtjevima prihvatljivosti čime je Gradu Požegi dodijeljeno 17.400.054,70 kuna. Time su Požegi, nakon godina iščekivanja, napokon otvorena vrata za postavljanje stvarnih temelja za razvoj poduzetništva i obrtništva. Poduzetnički inkubator će otvoriti start up projekte gdje ćemo pomoći onima koji će se samozaposliti, a nakon dvije, tri godine, možda i otvoriti još radnih mjesta. Mene je stvorio realan sektor, kao i moje kandidate za zamjenike. Ne bojim se preuzeti obvezu i reći da ćemo smanjiti davanja kojih se grad može odreći.

IMG 0140U suradnji s Vladom RH nastojat ćemo malim i srednjim poduzetnicima olakšati poslovanje uklanjanjem administrativnih prepreka i ubrzavanjem procedure. Radit ćemo na novom konceptu razvoja gospodarstva koji se mora temeljiti na sigurnom poslovnom okruženju i s privatnim sektorom kao nositeljem ekonomskog razvoja. Stvaranjem društvenog okruženja koje potiče na stvaranje vratit ćemo dostojanstvo radu. Radit ćemo i na zaštiti domaće proizvodnje i poticanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kako bismo mlade ljude poticali na ostanak u ruralnom području. Poticanjem procesa decentralizacije ojačat ćemo ulogu jedinica lokalne samouprave u stvaranju poticajne poduzetničke klime te postizanje jače sinergije jedinica lokalne samouprave i poduzetnika.
Želim da grad Požega postane prijatelj poduzetnika i poduzetništva, da postane prijatelj mladih obitelji koje neće odlaziti nego dolaziti. Grad nije zadužen za otvaranje novih tvornica, ali je dužan poduzeti sve mjere kako bi poduzetnicima i potencijalnim ulagačima osigurali prihvatljive uvjete za gradnju gospodarskih sadržaja. Mi smo spremni ponuditi sve ono što lokalna samouprava može kako bismo se izborili za nova radna mjesta, jer svako novo radno mjesto je jedna nova kuća, novo dijete, nova budućnost. Požega mora biti prva među jednakima, moramo preuzeti odgovornost da sa svim ostalim gradovima i općinama zajednički razvijamo najljepšu županiju.

POLJOPRIVREDA
Ono što je nama problem je da je Požega kroz statistiku procijenjena kao grad sa 76 posto razvijenosti na razini RH čime nam je zatvoren ogroman broj projekata koji koriste manje razvijeni gradovi. Mi ćemo tražiti da se to promijeni jer su nam zatvorena vrata na način sufinanciranja, da smo 75 posto, imali bismo 80 naprema 20 odnos sufinanciranja. Projekt Slavonija nudi velike infrastrukturne objekte, i mi ih imamo u planu.
„Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem“ pokrenut je kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Ovim velikim i važnim projektom želimo vratiti ljude na područje Slavonije, omogućiti im nova radna mjesta i pokrenuti rast i razvoj gospodarstva u tim krajevima.

RURALNI RAZVOJ
Posebnu pažnju posvetit ćemo ruralnom razvoju kao preduvjetu demografske stabilizacije. Ruralna ekonomija današnjeg vremena opterećena je brojnim problemima poput depopulacije i starenja stanovništva i generalno sve lošijim socio-ekonomskim pokazateljima koji čine ovaj prostor pasivnim i nepoželjnim za život. Održivost je ključna komponenta razvojnog procesa radi nužnosti uravnoteženja razvoja društva, gospodarstva i okoliša koja vodi do postojanog i kontinuiranog razvoja. Zato je potrebno identificirati lokalne aktere koji mogu postati pokretači svoga područja. Želja nam je omogućiti građanima razvoj ruralnog turizma na način da im pomognemo „Od ideje do projekta“, „Od projekta do realizacije“ kroz sredstva iz europskih fondova.
Radeći u tom smjeru, Grad Požega ove je godine prijavio projekt rekonstrukcije i dogradnje Društveno – rekreacijskog doma u Vidovcima na javni natječaj Programa ruralnog razvoja. Projekt je vrijedan više od 7 milijuna kuna koje bi se sufinancirale u 90% od cjelokupnog iznosa, a uključuje obnovu stadiona, proširenje i uređenje društvenog doma te proširenje objekta na stadionu.

AGLOMERACIJA
Nastavit ćemo sa započetim projektom Aglomeracije u Požegi. Riječ je o projektu vrijednom 140 milijuna kuna koji će obuhvatiti rekonstrukciju i izgradnju kanalizacije u ulicama Stjepana Radića, Hrvatskih branitelja, Mlinskoj, Osječkoj, Ulici Kralja Krešimira, Zrinskoj ulici, Ulici Pavla Radića, Ulici Eugena Kvaternika, dijelu Sokolove i Jagodnjaka, u Ulici Ante Starčevića te na područje Marindvora, Štitnjaka, Kunovaca i Bankovaca. Najveći dio financirat će se iz europskih sredstava, dio iz nacionalnih izvora i to Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede te uz sufinanciranje jedinica lokalne samouprave – grada Požege, općine Brestovac i općine Velika, sukladno broju stanovnika. Grad Požega bi za aglomeraciju kroz dvije godine trebao izdvojiti oko 7,5 milijuna kuna. Radi se o rekonstrukciji cjevovoda Velika- Požega, o obnovi IMG 0139kanalizacije u duljini od preko 11 kilometara, o izgradnji novih kanalizacijskih sustava u dužini od oko 20 kilometara s nekoliko precrpnih stanica i izgradnji trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda na CUPOV-a. No, treba znati da aglomeracija nije samo odvodnja i pročišćavanje voda. Zanemaruje se pojam „urbane aglomeracije“ prema kojemu su hrvatski gradovi podijeljeni u četiri zone od kojih Požega nije u niti jednu svrstana.

ENERGETSKA OBNOVA
Kada je u pitanju energetska obnova, maksimalno ćemo iskoristiti potencijale i sredstava koje nudi Europska unija. Nastavit ćemo obnovu gradskih objekata, ali ćemo i poticati predstavnike stanara na energetsku obnovu višestambenih objekata te privatnih kuća. U protekle četiri godine energetski smo obnovili sportsku dvoranu Tomislav Pirc, Gradsku kuglanu, OŠ „Dobriša Cesarića“, mjesni dom u Golobrdcima, područnu školu Antuna Kanižlića u Vidovcima, ali i upravnu i prateće zgrade naše gradske tvrtke Tekije. Idući su na redu mjesni domovi u prigradskim naseljima Novim Mivhaljevcima i Dervišagi, dok će naša gradska tvrtka, Komunalac Požega, krenuti u dugo čekanu energetsku obnovu stambenih zgrada.

NOVA PROMETNA STRATEGIJA
Radit ćemo na izradi novoga plana prometovanja kojem bismo riješili kompletnu prometnu problematiku grada Požege. Problem ne predstavlja samo Trg Sv. Trojstva, a odluku o njegovom rješavanju treba prepustiti struci kako bi se donijelo najbolje i najbezbolnije rješenje.

IZGRADNJA TURISTIČKIH KAPACITETA
Prema nedavnom istraživanju Večernjeg lista grad Požega dobila je visokih 8 od 10 bodova za ukupni doživljaj grada i time se svrstala ispred brojnih kontinentalnih hrvatskih gradova. Najbolji dojam ostavila je kvaliteta ugostiteljske ponude, kao i susretljivost i gostoljubivost domaćina, a visoko su ocijenjeni i kulturni te sportski sadržaji. No, još uvijek ostaje za riješiti gorući problem, a to je nedostatak smještajnih kapaciteta, jer bez smještajnih kapaciteta nema ni ozbiljnog turizma. Također, moramo raditi na obrazovanju svih djelatnika koji rade na području ruralnog i tradicijskog turizma, oko osmišljavanja i kreiranja turističkog proizvoda, plasmana turističkog proizvoda, razvoja turističkog proizvoda, te suradnje s turističkom industrijom. Kada je u pitanju turistička infrastruktura, Grad Požege je u posljednje četiri godine definirao prioritete na području turizma te završavamo projekt Požeške kuće, a spreman imamo i projekt Thallerovog ljekovitog hrama.

IMG 0124

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA
Nastavit ćemo s izgradnjom komunalne infrastrukture u onim dijelovima gdje još nije do kraja razvijena, ali istovremeno ćemo ići u rekonstrukciju dotrajale komunalne infrastrukture. U protekle četiri godine više od 30 milijuna kuna uloženo je u rješavanje problematike gradskih ulica, asfaltiranja, izgradnju nogostupa i postavljanju rasvjete. Mjesni domovi u prigradskim naseljima najvećim su dijelom obnovljeni, a ove je godine u planu prijava mjesnih domova u Novim Mihaljevcima i Dervišagi.
Podsjetio bih vas kako smo u listopadu 2013. godine asfaltirali Ulicu Vjekoslava Babukića, pored nove zgrade Glazbene škole. U svibnju 2014. Ulicu Brune Bušića u Požegi te Ulicu sv. Jurja u Novom Selu, u kojem je mjesec dana kasnije asfalt dobila i Novljanska ulica. U srpnju 2014. godine asfaltirali smo Ulicu Lovre Matačića te Ulicu dr. Ante Schwartza, ali i veliko, dotad neugledno parkiralište ispred Gradske kuglane. Te smo godine, ali i 2015. asfaltirali i nekoliko spojeva ulica u Dervišagi. Prije dvije godine asfalt je dobila i Ulica dr. Matije Kožića. U studenom 2015. godine novi su asfalt dobili i Donji Emovci. Protekla, 2016. godina također je bila aktivna po pitanju uređenja javnih površina. Nakon što su u proljeće asfaltirani dijelovi Ulice Komušinski put u Požegi te odvojak prema gradu u Golobrdcima, lani je u svibnju prvi put asfalt dobila Radnička ulica u Vidovcima, a potom u lipnju i Ulica Erwine Dragman na Varelovcu. U kolovozu je, pak, asfaltirana Ulica Marije Jurić Zagorke, u listopadu 200-tinjak metara nogostupa u stambenom naselju Babin vir, a u prosincu i Ulica Ivana Gundulića. Ovu smo godinu započeli asfaltiranjem Ulice Dragutina Tadijanovića, kralja IMG 0174Krešimira i Borisa Hanžekovića, te rekonstrukcijom Cehovske i Mesničke ulice u našoj pješačkoj zoni, a nastavit ćemo s uređenjem Županijske i Thauzyjeve ulice. Ovisno o raspoloživim sredstvima, moguće je da ove godine asfaltiramo još koju gradsku ili prigradsku ulicu.
Isto tako, projekt brze ceste D 38. Šest kružnih tokova, žila kucavica grada Požege, koja će ubrzati protok teškog tereta. Nemamo mogućnost širiti ulice, grad smo sa starom tradicijom i to ne smijemo ugroziti.

EU PROJEKTI
U Gradu Požegi od 2013. godine do danas realiziran je 31 projekt u vrijednosti 29.120.827,06 kuna. Uz 31 realizirani projekt te one koji su u tijeku ili se planiraju do kraja godine, Grad Požega je prijavio još projekata u vrijednosti 30 milijuna kuna, za prijavu su spremni projekti vrijedni 68 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni 31 milijun kuna - Biciklističke i pješačke staze u 5 prigradskih naselja (Marindvor, Golobrdci, Mihaljevci, Dervišaga i Vidovci) – 7 milij. kn; Uređenje nerazvrstanih cesta u Mihaljevcima i Novom Selu – 3,3 milij. kn; Uređenje tribine stadiona Slavonija - 3 milij. kn; Centar za posjetitelje - Požeška kuća - III. Faza – 1 milijun kn; Gradnja reciklažnog dvorišta – 3,5 milij. kn itd.
Naš plan i vizija bila je ključne infrastrukturne projekte financirati sredstvima iz europskih fondova, a ravnomjernim razvojem grada voditi brigu od najsitnijih detalja u prigradskim naseljima i ulicama do onih značajnijih koji se tiču kvalitete života. No, dinamika raspisivanja natječaja nije bila onakva kakvu smo priželjkivali. Naš indeks razvijenosti je često smetnja za prijavu na pojedine natječaje, ali se nadam da ćemo uskoro gradske probleme rješavati kroz pomoći iz ministarstava i fondova.

BRANITELJI I UDRUGE GRAĐANA
Brigu o branitelja želimo voditi kroz Ured za branitelje koji će skrbiti o braniteljima i njihovim zdravstvenim i socijalnim problemima. Brojne braniteljske udruge na našem području na određeni su način privatizirane, a pojedinci se bave zadovoljavanjem svojih osobnih potreba. Potrebno je pronaći i osmisliti adekvatan prostor posvećen Domovinskom ratu jer postojeći prostor u sklopu zgrade Gradskog muzeja ne zadovoljava potrebne uvjete i kriterije.
Ostalim udrugama građana dati prostor i sredstva recipročno njihovom djelovanju i doprinosu afirmaciji udruge, ali grada Požege. Nije dovoljno održati godišnju skupštinu koju će financirati grad, dok udruga nema programa niti bilo kakvu ideju. Želimo stimulirati one koji to zaslužuju, transparentno i na temelju programa i aktivnosti.

IMG 0189 Copy