Nedjelja, 27 Travanj 2014 12:18

Promocija srednjih škola i učeničkih domova

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ZA UČENIKE OSMIH RAZREDA OSNOVNIH ŠKOLA ŽUPANIJE  -

POŽEGA – Da bi olakšali izbor budućeg školovanja i svog zanimanja učenicima 8. razreda osnovnih škola županije Aktiv ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova u suradnji s Požeško-slavonskom županijom organizirao je Promociju srednjih škola i učeničkih domova. IMG 4610U zgradi požeške Gimnazije tako su svoju prezentaciju, sa svim svojim smjerovima i usmjerenjima za zanimanja priredile Ekonomska škola, Gimnazija, Katolička gimnazija, Srednja škola Pakrac, Obrtnička škola, Poljoprivredno-prehrambena škola, Tehnička škola, Srednja medicinska škola, te učenički domovi Pakrac i Požega.
Učenici i profesori svih srednjih škola prezentaciju su pripremili tako da svojim budućim učenicima učine što zanimljivijim smjerove i zanimanja koja organiziraju i provode na svojim školama. Uz male praktikume, prikazali su i kako se odvija proces obrazovanja, a posebno kako se provodi praksa za razna zanimanja. Tako su pekari prikazali proizvodnju kruha i peciva koja su mogli kušati, ugostitelji, slastičari i kuhari prikaz stvaranja svojih proizvoda a počastili su ih kolačima i bezalkoholnim koktelima, kao tokariti s CNC strojevima, kako rade stolari, soboslikari, i brojna druga zanimanja. IMG 4612Buduće medicinske sestre su mjerile krvni tlak i mjerile šećer u krvi, a tekstilni smjerovi su prikazali svoje uratke pravom modnom revijom.
Malo zbunjeni osmaši velikom ponudom ipak su imali priliku najbolje i iz prve ruke saznati sve o načinu školovanja i izabrati svoje buduće zanimanje. – Dragi mladi prijatelji pozdravljam vas na možda prvom koraku vašeg budućeg života. Svjestan sam da se danas dešavaju loše stvari u našoj Slavoniji i da je nastalo vrijeme odlaska mladosti, no ja sam siguran i vjerujem da će upravo danas kada vam se predstavljaju srednje škole možda biti i najvažniji dan u vašem životu. Vi danas dobivate te osnovne informacije koje ćete vi s vašim roditeljima raspraviti kojim putem vaš život treba ići. Siguran sam da će vaša odluka biti školovati se ovdje u Hrvatskoj, u našoj županiji, ali ostati i živjeti u našoj županiji. Zato vas molim da vi koji ćete sutra nositi i razvijati našu županiju, pristupite ozbiljnom i odgovorno promišljanju što ću ja to raditi kada završim srednju školu ili nastaviti dalje školovanje. IMG 4631Mi očekujemo da će te nakon školovanja kada budete postali cijenjeni majstori, obrtnici ili znanstvenici ovdje stvorite i svoje obitelji i ostati živjeti u najljepšoj zemlji na svijetu, Hrvatskoj. Moramo svi zajedno uništiti tu bijelu kugu i osigurati opstanak života na ovim našim prostorima – istakao je požeško-slavonski župan Aloj Tomašević, obraćajući se okupljenim osmašima iz trinaest osnovnih škola s područja Požeško-slavonske županije.