Srijeda, 20 Studeni 2013 16:31

Nejasno zašto država želi izgubiti 25 milijuna eura

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NESHVATLJIVO ODBIJANJE BRITANSKOG INVESTITORA KOJI ŽELI KUPITI POSRNULI LIPIČKI ZRC  -

 

POŽEGA – Neshvatljiv potez države kao većinskog vlasnika koja je odbila predstečajnu nagodnu za lipički ZRC i izjava ministra da nema nikakvog potencijalnog investitora dovele su Petera Mossa, predstavnik investitora „Inunison International Confirming“ iz Londona. On je potvrdio da je dao ponudu od 32 milijuna eura za kupovinu lipičkog Zdravstveno rekreacijskog centra. ZRC-a je u dugogodišnjoj agoniji opterećen dugovima od oko 400 milijuna kuna i investitor je razočaran odbijanjem njegove ponude od strane države. Bio je to pravi šok za investitora koji je namjeravao pokriti dugovanja svih vjerovnika, uključujući i radnike koji gotovo dvije godine rade bez plaće, osim zateznih kamata te uložiti još 20-ak milijuna eura u obnovu ZRC-a.
ZRC  Moss i zupan Tomasevic1- Lipički ZRC je perjanica našeg projekta kontinentalnog turizma jer ovdje su još prije jednog stoljeća dolazile plemićke obitelji. I dalje smo zainteresirani za ovaj projekt od kojeg koristi neće imati samo Lipik nego i regija. Čekat ćemo odluku Vlade do kraja ovog mjeseca – poručio je Moss nakon razgovara s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem.
I županu je neshvatljivo odbijanje ovakvog projekta od strane države. – Županija apsolutno daje potporu ovom projektu i mi ćemo poslati dopis Ministarstvu turizma i Ministarstvu financija da se razmotri žalba NO koja je upućena nakon odbijanja predstečajne nagodbe i britanskog investitora te da se ona uvaži. Želio bih Vladi postaviti pitanje je li Lipik i Slavonija u Hrvatskoj te zašto se odbijaju ovi investitori? S jedne strane Vlada se stalno poziva na investitore, a kada se oni pojave sa svojim novcima ne želi ih se – istaknuo je župan Tomašević.

ZRC  Moss s članovima NO ZRC-a i direktoricom J. StricevicDavor Njirić, savjetnik ministra turizma, ujedno i član NO ZRC-a također nije krio svoje razočarenje ovim odbijanjem. - Ministarstvo turizma podržava plan predstečajne nagodbe i ponudu od 32 milijuna eura u cijelosti. Ako država nije bila zadovoljna ovom jedinom ponudom ona je mogla tražiti više, ali odbiti ponudu bez obrazloženja nije shvatljivo. U žalbi tražimo i obrazloženje zašto je ta ponuda odbijena. U stečaju koji država traži ona može dobiti 7 milijuna eura na koliko je ZRC procijenjen, znači za državu je šteta u ovom slučaju najmanje 25 milijuna eura od propuštene dobiti – poručio je Njirić koji ipak vjeruje u sretan završetak ove lipičke agonije.

INVESTITOR U ZRC NIJE SE USPIO SASTATI S MINISTROM LINIĆEM

Ponuda o kupnji ZRC-a vrijedi do kraja mjeseca

LIPIK - Potencijalni investitor u ZRC Peter Moss pokušao se sastati i s ministrom financija Slavkom Linićem. Slavko Linić ministar financija- On je obavio više razgovora na raznim mjestima kako bi pokazao da ne odustaje od ZRC-a ali, usprkos svim nastojanjima, nije uspio doći do ministra Linića. Jučer je tako, neobavljena posla, otputovao u London – rekla nam je u utorak Katica Mamić, sindikalna povjerenica u ZRC-u.

Peter Moss za svog boravka u Hrvatskoj potvrdio je kako doista namjerava investirati u Lipik. U prvoj fazi to bi bilo 32 milijuna eura što je dostatno da se podmire zaostale plaće radnika, a njih je čak 23, kao i svi vjerovnici. - Gospodin Moss je i u Zagrebu obavio određene razgovore, ali evo, nažalost ne i u Ministarstvu financija. Kada će se žalba razmatrati i što će dalje biti, doista ne znamo. Preostaje nam samo čekati – dodala je Katica Mamić.
Inače, Peter Moss je u svojim razgovorima u Lipiku rekao i to kako će odgovor na svoju ponudu iz Zagreba čekati do kraja mjeseca a nakon toga će planirani novac uložiti negdje drugdje.