Srijeda, 18 Rujan 2013 08:39

Oporbi smeta slabo punjenje ali i brzo pražnjenje proračuna

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

2. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PLETERNICE -

PLETERNICA – Oštra vijećnička pitanja oporbe izazvao je slabo punjenje proračuna grada Pleternice koji je u prvih šest mjeseci napunjen samo s 2,55 milijuna kuna što je tek 23% godišnje razine, te pitanja o stvarnoj zaduženosti grada Pleternice. No katastrofične ocjene vijećnika SDP-a i HDSSB-a umirila je detaljnim obrazloženjem gradonačelnica Antonija Jozić koja tvrdi da je sve pod kontrolom, te da će se proračun u drugoj polovici godine puniti bržim tempom.IMG 9158

Vijećnik Dražen Soldo (HDSSB) napravio je pisanu analizu proračuna i podijelio medijima i vijećnicima, u kojoj tvrdi da je proračun predizborno napuhan, da se jako loše realizira, a istakao je i nekoliko primjera velikog neplanskog trošenja. Tako su donacije sportskim klubovima već isplaćene u cijelosti za prvih šest mjeseci, planirane dnevnice za cijelu godinu od 64 tisuće kuna već su realizirane u 96%, gradskoj tvrtki Komunalac već doznačeno 2,8 milijuna kuna iako je predviđeno za cijelu godinu nešto iznad tri milijuna kuna. – Puno se jelo i pilo jer je planirana reprezentacija za cijelu godinu već premašena u prvih šest mjeseci – istakao je Soldo i zatražio dodatna objašnjenja.

IMG 9168Niti predsjednik vijeća Marijan Aladrović, niti vijećnik Franjo Lucić nisu se složili s takvim ocjenama, niti katastrofičnim kvalifikacijama, a sve su pripisali vijećničkom neiskustvu novog vijećnika i pozvali ga na zajedničku suradnju. – Niti jedna sredina na području županije nije ovoliko uložila u brojne projekte i kapitalne investicije, od infrastrukture, do razvoja gospodarstva. Naš izvorni proračun svake godine smo više puta uvećali sredstvima EU fondova, ministarstava i fondova – rekao je Lucić, predbacujući da treba znati i čitati proračun, za što neki vijećnici trebaju ići na obuku, što je uvrijedilo vijećnika Matu Grgića (SDP) koji je napustio sjednicu.

 - Jedan od razloga slabijeg punjenja proračuna je i što ministarstva sredstva za već završene projekte doznačavaju krajem godine, a veliko opterećenje nam stvara i povrat poreza građanima koje imamo u petom i šestom mjesecu. Naš izvorni proračun je oko 8 milijuna kuna, no mi danas radimo na izgradnji vrtića (10 milijuna kuna), nove knjižnice (10 milijuna kuna), završili smo projekt Poduzetničkog inkubatora vrijednog preko 8 milijuna kuna, završili malu hidroelektranu koja već donosi prihod od prodaje struje, krećemo u izgradnju jedne solarne elektrane, jednu smo već postavili na krovu Inkubatora. Sve su to projekti za koje moramo osigurati dio sredstava iz gradskog proračuna da bi mogli povući sredstva od ministarstava – istakla je gradonačelnica Antonija Jozić, koja je pojasnila i zašto je podignut kredit, upravo da bi se premostila sredstva, završile situacije ili cijeli projekti te zatražio povrat sredstava. Sa svim projektima proračun će biti veći od 25 milijuna kuna.IMG 9169

No grad Pleternica nije stao na ovim projektima, nego ih ima kandidiranih upravo 25, od kojih su im upravo na dan sjednice odobrena još dva. Jedan od većih je uređenje vinske ceste za koji očekuju 3 milijuna eura, projekt aglomeracije težak 10 milijuna eura, rekonstrukcija stare zgrade Sloge u srednju školu, uređenje zgrade kina u modernu multimedijalnu dvoranu, nova mala HE, izgradnja info i turističkog odjela proširenjem zgrade gradske uprave, uređenje prometnica, izgradnja vodovoda i kanalizacije u nekoliko naselja i još nekoliko manjih projekata, nabrojila je gradonačelnica Jozić.