Petak, 24 Studeni 2023 12:50

Konferencija "Prirodna baština u fokusu" s ciljem predstavljanja prakse zelenog i inovativnog ruralnog područja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PLETERNICA - Javna ustanova Pleternica u suradnji s Gradom Pleternica i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije organizirali su konferenciju na temu "Prirodna baština u fokusu" kojoj je bio cilj predstaviti dobre primjere prakse zelenog i inovativnog ruralnog područja u fokusu prirodne baštine. Konferencija je održana u Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici.

IMG 7807

 

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić očekuje o ove konferencije i odgovore kako bolje urediti zelene površine u gradu, a svakako i odgovor kako obnoviti park u centru grada koji je stradao u srpnju za velike oluje: - Ovu zgradu  Terra Panonice, izgradili na temu prirodne baštine, a kroz sve godine pokušavamo osim onih turističkih sadržaja koje nudimo našim posjetiteljima, nuditi i onaj edukativan sadržaj te ovakve stručne skupove iz kojih izvučemo nekakve ideje za nove projekte. Ono što nam je danas tema, da vidimo zaštićena područja, kako gradovi i drugi subjekti uređuju javne površine, a želimo dobiti zaključke kako bi što bolje obnovili naš Gradski park. Nadamo se da ćemo danas, putem ovih ideja i nekakvih novih prijedloga, doći do jednog lijepog rješenja za obnovu našeg Gradskog parka.IMG 7808

 

Ravnateljica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffmann istaknula je kako je grad Pleternica sredina koja uspješno čuva baštinu: - Mi u Pleternici uspješno spajamo prirodnu i kulturnu baštinu. Kroz naš Muzej bećarca čuvamo i prenosimo kulturnu baštinu, sve običaje i tradiciju Slavonije, Baranje i Srijema, dok kroz ovaj Centar Terra Panonica koji radi već više od tri godine, učimo djecu o zaštićenom biljnom i životinjskom svijetu koji obitava na ovom području. Nudimo im edukacije i zanimljive filmove, a ono što nam je posebno važno, ovaj Centar svake godine bude domaćin nekoliko konferencija upravo na temu prirodne baštine. Na taj način zapravo opravdavamo glavnu svrhu i ulogu Terra Panonice, da postaje centar za sve generacije. Drago mi je što smo danas okupili ovdje veliki niz stručnjaka koji će nam prezentirati svoj rad u svom području.

IMG 7812

Ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode dr. sc. Ivica Samardžić je istakao da se mi u požeškom kraju moramo ponositi našom prirodnom baštinom: - Cijela Republika Hrvatska po tom pitanju daleko prednjači po zaštiti prirode u Europskoj uniji, a isto tako, naša Požeško-slavonska županija u okviru Hrvatske po mnogim rezultatima za sada prednjači. U Slavoniji možemo reći da ovaj naš zeleni prsten koji imamo, naše gorje s brojnim staništima od šuma, livada, travnjaka, voda i podzemlja, još je uvijek najviše očuvan. U jednom trendu ovog okolišnog razvoja koji ide u smjeru da život u gradovima radi osnovnih elemenata voda, zrak i tlo postaje sve teži, vrlo će vjerojatno u budućnosti biti tendencija da ovakva očuvana mjesta budu u oazi gdje će se život vraćati. Zapravo jedna poruka ovakvih skupova  je da očuvani okoliš je velika zaliha za budućnost, a to je ono što mi u našem kraju još uvijek imamo, to će vrlo brzo biti na cijeni.

IMG 7811

Svoja izlaganja i teme imali su: Ivica Samardžić na temu „Prirodna baština Požeško-slavonske županije“, Goran Radonić iz Javne ustanove Park prirode Papuk na temu „Priroda Hrvatske s potpisom UNESCO-a“, Marko Doboš iz Javne ustanove Park prirode Papuk na temu „Bioraznolikost Papuka“, Jasmin Sadiković i Nikolina Stjepanović iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek na temu „Aktivna zaštita prirode i riječkih ekosustava“, Frano Barišić iz Katoličke osnovne škole u Požegi na temu „Priroda u fokusu učenika – projekt Ready-STEM-Grow“, Kristina Ašenbrener iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem PSŽ na temu „Park u Kutjevu – primjer dobre prakse“ i Marija Kovačić iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem PSŽ na temu „Fokusirajmo se na bitno“.