Ponedjeljak, 20 Studeni 2023 13:11

Smotra vozila i opreme zimske službe tvrtke Komunalac Požega d.o.o. nadležne za područje grada Požege

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Na početku zimske sezone i stupanja zimskih uvjeta na cestama tvrtka Komunalac Požega d.o.o., pripremi smotru vozila i opreme zimske službe u svog pogonu u Industrijskoj ulici. Kapacitete i mogućnosti zimske službe predstavio je direktor Domagoj Lovrić, te iskazao punu spremnost zimske službe za nailazeće zimske uvjete koji se mogu pokazati na prometnicama. - Zimsku službu obavljat će 8 vozila, od ovih koji su direktno za čišćenje snijega, do dva kombija koja opskrbljuju vozila na terenu s vrećama soli. Imamo 25 radnika koji će raditi u zimskoj službi i čistiti prometnice u 18 dijelova raspoređenih po planu čišćenja u gradu Požega. Naglasak je kao i svake godine na onim dijelovima na kojima djeluju žurne službe (hitna pomoć, policijska uprava i postaja, vatrogasna služba, bolnica), zatim počiste prvo brdske ulice, a zatim se spuštamo prema nizinskim dijelovima grada Požega. Planom rada zimske službe obuhvaća se čišćenje snijega i održavanje nužne prohodnosti ulica u Gradu Požegi i prigradskim naseljima, te nerazvrstanih cesta u zimskom razdoblju od 15.11. tekuće do 15.03. naredne godine, a radi sigurnog odvijanja prometa u zimskim uvjetima. Razdoblje djelovanja zimske službe može započeti i ranije, kao i završiti kasnije od navedenog roka, ako to zahtijevaju vremenski uvjeti.

Direktor Lovrić je dodao da građani koji imaju upite ili pritužbe, za koje se nada da ih neće biti, mogu javiti ako negdje nije očišćeno na besplatni broj telefona: 0800 200 171.  - Nadam se da nas snijeg neće iznenaditi ove godine, soli imamo uvijek na stanju, trenutno imamo 111 tona soli, a osim soli imamo i sipinu za one dijelove gdje treba posipati sa kamenom sipinom.

Smotri su nazočili i policijski službenici koji su provjevali ispravnost svih vozila, signalizacije, opreme i uređaja koji su montirani na vozila i traktore.

Pod redovnim održavanjem ulica u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

  • izvedba pripremnih radova prije nastupanja zimskih uvjeta
  • ustrojavanje mjesta za parkiranje vozila koja obavljaju zimsku službu,
  • sprječavanje klizavosti kolnika posipanjem soli ili sipine
  • čišćenje snijega s kolnika, autobusnih stajališta, prometne signalizacije i pješačkih prijelaza. mostova i dr.
  • u slučaju velikih snježnih oborina stalno obavještavanje o stanju prohodnosti
  • uklanjanje vozila koja su ostala na kolniku i onemogućuju normalno čišćenje ulica od snijega
  • osiguranje odvodnje s kolnika i nogostupa, kad nastupi otapanje snijega.