Ponedjeljak, 21 Kolovoz 2023 14:19

Održana Završna konferencija projekta „Nova latica Tratinčice“ u DV „Tratinčica“ Pleternica

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PLETERNICA – Dječji vrtić Tratinčica iz Pleternice proveo je 18 mjesečni projekt svom kraju, te održao Završnu konferenciju projekta „Nova latica Tratinčice“ sa partnerom projekta Gradom Pleternica. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali2014. – 2020., „Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ UP.02.2.2.16, ukupne vrijednost projekta 106.807,46 eura u 100% bespovratnom iznosu. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopili su dana je 23.12.2021. godine.

IMG 5524Projekta ideja nastala je kada smo u organizaciji rada primijetili da radno vrijeme DV Tratinčica koje je od 6:00 do 16:00 i kao takvo ne prati potrebe dobrog dijela zaposlenih roditelja - što je ograničavajući čimbenik, posebno za roditelje koji rade u uslužnim djelatnostima. Nakon provedenog anketiranja roditelja čija su djeca već upisana u vrtić pokazao se interes za produženim radom dječjeg vrtića – rekla je ravnateljica DV Nikolina Hačka.

Ciljevi projekta su bili: Unapređenje usluga kroz produljenje radnog vremena dječjih vrtića s ciljem omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima uključenima u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Podizanje kvalitete rada vrtića uvođenjem novih, priuštivih programa. 

Sve je rezultiralo slijedećim: Radno vrijeme Dječjeg vrtića Tratinčica produljeno je za 4 sata (od 16 h do 20 h) te su za rad s djecom u produljenom radnom vremenu zaposlene 2 odgojiteljice, 2 stručne osobe i 2 pomoćna radnika (kuharica i spremačica). Uslugu produljenog radnog vremena Dječjeg vrtića Tratinčica koristilo je 64 djece upisane u Dječji vrtić Tratinčica. S ciljem omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života djeci upisanoj u Dječjem vrtiću Tratinčica pruženo 1.500 sati produljenog rada.IMG 5515

Za odgojitelje i stručne suradnike održane su edukacije: „Metodičke radionice za rano učenje ritmike i plesa“ - edukaciju je održalo Pučko otvoreno učilište Cvrčak kroz 2 radionice prezentirano je kako potaknuti kreativnost kod djece, a namijenjena je za stručno usavršavanje odgojitelja - voditelja posebnih programa „Terapeutske igre“ - proveo Centar za terapiju igrom – CETI kroz 4 radionice naglasak je bio na praktičnom i iskustvenom dijelu – uvježbavanju terapeutskih vještina rada s djecom. To znači da su se polaznice ove edukacije učile igrati te su međusobno podijeljena iskustva rada s djecom predškolskog uzrasta Edukacija na temu Montessori pristupa pri odgoju djece pohađale su 4 odgojiteljice - edukacije su se provodile u Stručno-razvojnom centru Montessori pri Dječjem vrtiću Montessori u Zagrebu i to kroz period od 9/2022. do 7/2023. Odgojiteljice će nakon stručnog usavršavanja stečena znanja primjenjivati u svome radu sa djecom.

Kako bi povećali kvalitetu rada vrtića uvođenjem novih programa rada: Izrađen je posebni kraći „sportski program”. Izrađen je 10-satni posebni program „engleski jezik”. Izrađen je posebni kraći program „glazbeno folklorni”. Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje dali su suglasnost na navedene programe koji se mogu provoditi u organizaciji Dječjeg vrtića Tratinčica u Pleternici s djecom.

Projekt „Nova latica Tratinčice” predstavlja ulazak Dječjeg vrtića Tratinčica u svijet EU fondova budući da je ovo prvi EU projekt na kojemu smo nositelj. Ovaj projekt je poticaj da se i dalje javljamo na javne pozive koji će nam omogućiti razvoj kompetencija i poboljšanje uvjeta rada u dječjem vrtiću.

IMG 5525Nakon prezentacije projekta, ciljeva i rezultata koji su postignuti obratila se i gradonačelnica grada Pleternice Marija Šarić, ispred partnera na projektu. - Mi smo kao „grad prijatelj djece“ odlučili još prije dugog niza godina da radimo sve potrebno kako bi stvorili što kvalitetnije uvjete za odrastanje naših mališana. Uz sve potpore koje imamo i sufinanciranja za obitelji i mališane, isto tako provodimo i brojne projekte kao što je ovaj, a kojima dižemo razinu kvalitete. Odlučili smo se za područne vrtiće kojima ćemo omogućiti ono što je nužno – osigurati djeci mjesto u vrtiću. Nakon tih velikih projekata slijede nam ovakvi soft projekti kojima želimo te zgrade oživjeti i dati im veću razinu usluga koje pružaju roditeljima i djeci. Na taj način povećavamo kvalitetu života stanovnika grada Pleternice i svih okolnih naselja, a ovaj projekt je jedan lijepi pokazatelj toga, jer ne samo da smo omogućili dodatnu uslugu roditeljima, nego smo omogućili edukacije za uvođenje novih usluga vrtića. Čestitam Dječjem vrtiću na odličnoj provedbi projekta, isto tako i na uspostavljenim novim uslugama i programima. To je ono što mi u konačnici želimo, da svaka naša ustanova i tvrtka ojača i počne samostalno prijavljivati projekte, Grad Pleternica je uvijek partner i podrška. Veselim se novim natječajima koji nam dolaze ove jeseni.

element2 A5