Utorak, 15 Kolovoz 2023 08:41

Najava obilježavanja Dana hrvatskih branitelja PSŽ - 17. rujna značajan je datum za našu županiju

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Jedan od važnijih povijesnih datuma za Požeško-slavonsku županiju svakako je 17. rujna 1991. godine, dan kada je nakon četverodnevne opsade oslobođena današnja Vojarna 123. brigade HV Požega i na kojoj se toga dana prvi put zavijorila hrvatska zastava u čast pobjede nad agresorom. Dan oslobođenja obilježava se i kao Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije čiji je svečani program najavljen i za ovu godinu.

- Održali smo prvi radni sastanak sa županicom povodom organizacije obilježavanja Dana  hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije. Tradicionalno, svečanost obilježavanja bit će organizirana 17. rujna u sjećanje na dan kada smo oslobodili tadašnju kasarnu - rekao je predsjednik Županijske podružnice UHDDR Tomica Galović i voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Grada Požege.

Obilježavanje u organizaciji ŽP UHDDR PSŽ i pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, obuhvatit će svečano postrojavanje svih sudionika, polaganje vijenaca podno spomenika 123. brigade i mimohod do vojarne gdje će se odvijati nastavak prigodnog programa.

- Oslobođenje Požeške vojarne prije 32 godine predstavljalo je prekretnicu tijeka Domovinskog rata na ovim prostorima i prekretnicu prema slobodi Hrvatske. I ove godine, sada već tradicionalno, 17. rujna obilježavamo Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije kako bismo im odali dužnu počast, ali i kako bi mlađe generacije bile svjesne toga da su za Hrvatsku u kakvoj mi danas živimo zaslužne brojne žrtve naših branitelja – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Predsjednik Galović i tajnik Županijske podružnice UHDDR Antun Mandić, pozivaju sve branitelje, ali i sve žitelje Požeško-slavonske županije da se pridruže kako bi pokazali veličinu i odali poštovanje i pijetet prema poginulim braniteljima.

- Sve udruge proistekle iz Domovinskog rata radimo koordinirano i uključeni smo u samu pripremu i svečano obilježavanje koje nas očekuje na dan obljetnice. Očekujemo odaziv branitelja i svih građana Požeško-slavonske županije kako bismo odali zahvalnost poginulim suborcima i dostojno obilježili ovaj veliki datum za našu Požeško-slavonsku županiju – zaključuje Galović.