Petak, 30 Lipanj 2023 17:36

Proslavljen Dan općine Kaptol i 30.godišnjica ponovne uspostave Općine Kaptol

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

KAPTOL - Danas je u Kaptolu bilo slavljeničko raspoloženje, jer je obilježen i proslavljen Dan općine Kaptol i blagdan njihova zaštitnika sv. Petra i Pavla, te proslavljena 30. obljetnica ponovne uspostave Općine Kaptol koja je ponovno uspostavljena 1993. godine u novo osnovanoj Republici Hrvatskoj.

Sve je započelo polaganjem vijenaca i svijeća na groblju sv. Jurja u Kaptolu za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu s područja općine Kaptol, a u nastavku je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća općine Kaptol u Vatrogasnom domu DVD Kaptol uz nazočnost brojnih uzvanika i gostiju. Nazočila je saborska zastupnica Anamarija Blažević, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, njen zamjenik Ferdinand Treoha, gradonačelnik Požege Željko Glavić i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, načelnici općine Velika Robert Hofman, općine Brestovac Zdravko Mandić, općine Čaglin Dalibor Bardač i općine Jakšić Ivica Kovačević, ravnatelji županijskih i državnih ustanova, predstavnici vojske i policije te uzvanici iz gospodarskog, kulturnog, vjerskog i političkog života općine Kaptol i Požeštine.

Nakon što je sve pozdravio načelnik općine Mile Pavičić obratio se i prikazao dugu povijest općine Kaptol, ali i istakao potrebu postojanja ovakvim i manjih općina koje svakako bolje brinu o razvoju i svojim stanovnicima od neke veće lokalne zajednice: - Sretni smo što smo ipak, zahvaljujućim demokratskim promjenama, Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, koji je donio Hrvatski sabor 29. prosinca 1992. godine, ponovno dobili status općine, iako moram ovdje reći, da ni tada to nije bilo lako. Prvi nacrt Zakona predviđao osnivanje općina po bivšim Mjesnim uredima, dakle opet bez Kaptola, no zahvaljujući nekim vinovnicima toga vremena, koji su i danas s nama i koji su uspjeli izboriti da Kaptol ponovno dobije status općine. Danas kao i tada smatramo da Kaptol, zbog svojih preko 800 godina pisane povijesti i važne uloge koju je imao kroz dugu povijest, a o čemu svjedoče značajna europska arheološka nalazišta u srcu Papuka,  zaslužuje da ima svoju općinu i time sami mještani brinu o svojoj sudbini i svome razvoju.

Danas imamo svu novu i kvalitetnu niskonaponsku mrežu, s novom javnom rasvjetom, koja je građena kroz proteklih 30 godina, a koju smo prošle godine zamijenili novom suvremenom, energetski učinkovitijom i ekološki prihvatljivom javnom rasvjetom s ukupno 600-tinjak rasvjetnih tijela. Izgradili smo preko 20 km vodovodne mreže, preko 35 km sustava odvodnje s tri izgrađena uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, preko 40 km plinske mreže. Sve neasfaltirane ulice smo asfaltirali, osim odvojka Vetovačke ulice u dužini od 150 metara, jer u istom nije završena izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda.

Izgradili smo uz pomoć ŽUC-a i vlastitim sredstvima skoro 6 km pješačkih staza. Izgradili smo i označili u Kaptolu parkirališta za 200 vozila, obnovili smo sve seoske domove, kao i mrtvačnice, izgradili pješačke staze   u svim grobljima, izgradili centralne križeve u pet groblja sa spomenikom hrvatskim braniteljima u Kaptolu te napravili katastar s grobnim očevidnicima za svih sedam groblja. Uredili smo nekoliko malonogometnih igrališta u naseljima Češljakovci, Doljanovci, Podgorje i Ramanovci, a u svim naseljima općine postavili smo dječja igrališta za najmlađe sugrađane, dakle ukupno 10 igrališta.

U naselju Podgorju izgrađena je nova zgrada Područne škole, a zajedno sa Požeško-slavonskom županijom izgrađena je nova dvodijelna školsko-športska dvorana uz zgradu osnovne škole u Kaptolu. Svakako velika prekretnica u radu općine i podizanja predškolskog standarda bila je izgradnja dječjeg vrtića u Kaptolu u koji je  danas  smješteno preko 60 djece, koji je izrađen uz pomoć EU sredstava, a uz čiju pomoć trenutno preuređujemo Područnu školu u Alilovcima, kako bi u njoj smjestili još jednu ili dvije odgojne skupine predškolaca, jer postojeći kapaciteti nisu dostatni za potrebu smještaja sve djece. U protekloj godini  najznačajnija aktivnost u provedbi projekta  bila je izgradnja komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Novi Bešinci. U okviru izvedenih radova uređena je moderna centralna prometnica kroz zonu te rekonstruirano raskrižje iste sa ŽC 4101, nastavljena je izgradnja i izgrađena infrastruktura za odvodnju otpadnih i oborinskih voda, kao i završena izgradnja cjelokupne vodovodne mreže.

Jedna također od većih kapitalnih  investicija u protekloj godini bila je cjelokupna rekonstrukcija JR na području cijele općine. Ovdje svakako moramo reći da se ova investicija vraća kroz uštedu el. energije, koja je između 65 i 70%. U okviru izvedenih radova uređena je moderna centralna prometnica kroz zonu te rekonstruirano raskrižje iste sa ŽC 4101, nastavljena je izgradnja i izgrađena infrastruktura za odvodnju otpadnih i oborinskih voda, kao i završena izgradnja  cjelokupne vodovodne mreže. Od ostalih investicija u komunalnu infrastrukturu spomenut ćemo i završetak izgradnje sustava odvodnje u Vetovačkoj ulici ukupne dužine nešto veće od 900 m. U naselju Alilovci nastavljena je izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda gdje je izgrađeno cca. 450 m sustava. Osim vodovodne i infrastrukture za odvodnju otpadnih voda protekle godine modernizirali smo četiri male ulice u Kaptolu ukupne dužine nešto više od 1000 m. Jedna od većih prošlogodišnjih investicija je bila izgradnja pješače staze u naselju Ramanovci, dužine nešto malo više od jednog kilometra Po pitanju cestovne infrastrukture svakako najveća investicija je završetak III. faze rekonstrukcije, odnosno uređenja prometnica, parkirališta i  pješačkih staza na Trgu Vilima Korajca u Kaptolu.

Naš prošlogodišnji proračun iznosio je nešto malo manje od 15 milijuna kuna, a ako zbrojite ovdje spomenute investicije, koje su nešto manje od 10.000.000,00 kn, lako je izračunati da su dvije trećine proračuna potrošene u izgradnju komunalne i društvene infrastrukture. Uz to ću postaviti pitanje onima koji kažu da male općine nemaju smisla postojanja, upitat ću vas da li bi na našem području bilo samo investicija u protekloj godini u iznosu od 10.000,00 Kn, a da ne govorim o poslovima održavanja komunalne infrastrukture i financiranja kompletnog društveno-kulturnog i sportskog života na ovom prostoru. Ja na ovu temu imam samo jedno jednostavno pitanje-odgovor: Da li je u općini prije njenog postojanja netko sadio cvijeće na javnim površinama i da li bi ga bilo i danas da smo utopljeni u neku veliku jedinicu lokalne samouprave.

Ulaganja neće stati, već imaju spremne projekte i građevinske dozvole za izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda  naselja Doljanovci-Bešinci-Podgorje, vatrogasnog spremišta i športskog centra u Kaptolu, projekt rekonstrukcije Majstorske ulice u Kaptolu, projekt izgradnje društvenog doma za starije osobe u Kaptolu te projekt izgradnje sustava za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda naselja Novi Bešinci - istakao je načelnik Mile Pavičić, a onda je teško i emotivno iznio i kako su se krajem prošle godine suočili s internetskim kriminalom koji im je skinuo sa računa općine veliki iznos sredstava, 269 tisuća kuna od nepoznatih osoba. Skratilo nam je to svima živote, rekao je Pavičić, a ustrajnim radom policije uspjeli su vratiti dio novca, oko 27 tisuća eura, dok je jedan dio novca oko 8 tisuća eura još nedostupan.

Prigodno su se obratile i čestitale Kaptolčankama i Kaptolčanima njihov Dan općine i blagdan zaštitnika sv. Petra i Pavla, te na postignutim reztutatima u proteklih 30 godina postojanja općine, saborska zastupnica Anamarija Blažević i županica Antonija Jozić.

Na svečanoj sjednici je uvijek prilika da se nagrade oni koji su najzaslužniji u protekloj godini a ove godine nagrađeno je 9 kolektiva i pojedinaca. Ovogodišnji laureati su Dobrovoljno vatrogasno društvo Kaptol, Dobrovoljno vatrogasno društvo Alilovci, Češka Beseda Kaptol, tvrtka Craft spirits d.o.o., Alen Havrda, Željko Pavliček, Severin Mandić, učenik Marko Tomanović i studentica Amanda Bobonja. U ime nagrađenih zahvalila se Iva Pranjić koja je naglasila važnost ljudi koji čine neko mjesto, pogotovo u današnje vrijeme kada svi prognoziraju kako će nas zamijeniti tehnologija, te da se u Kaptolu itekako vidi važnost čovjeka i njegov rad.