Četvrtak, 22 Lipanj 2023 09:05

Održana završna konferencija projekta "Petica za dvoje - VI. faza" Grada Požege

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - U prostorijama Poduzetničkog inkubatora Požega održana je završna konferencija projekta "Petica za dvoje - VI. faza". Projektom „PETICA ZA DVOJE – Pomoć – Edukacija – Tim – Integracija – Ciljanost – Afirmacija ZA DVOJE – VI. faza“ osigurani su pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u četiri osnovne škole s područja grada Požege. Bez svakodnevne individualne pomoći učenici s teškoćama ne ostvaruju napredak u procesu školovanja jer im pomoć učitelja nije dovoljna. Projekt teži izjednačavanju obrazovnih mogućnosti i jednakom sudjelovanju svih učenika u redovnom obrazovnom sustavu što predstavlja i temeljna načela obrazovnog sustava. Provedbu projekta je prezentirala voditeljica projekta Maja Petrović, navodeći kako je Projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. u sklopu Otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza V“.

Nositelj projekta je Grad Požega, a partneri u projektu su OŠ Julija Kempfa, OŠ Antuna Kanižlića, OŠ „Dobriša Cesarić“, Katolička osnovna škola u Požegi i Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Požega. Trajanje projekta je 12 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 294.616,52 € pri čemu je Europska unija sufinancirala projekt s 265.154,87 € bespovratnih sredstava. Ostatak vrijednosti projekta osigurao je Grad Požega.

Projekt je obuhvatio 57 učenika s teškoćama u razvoju kojima je pružena podrška od strane 49 pomoćnika u nastavi (38 pomoćnika u OŠ Julija Kempfa, 5 pomoćnika u OŠ Antuna Kanižlića, 5 pomoćnika u OŠ „Dobriša Cesarić“ i 1 pomoćnik u Katoličkoj osnovnoj školi Požega).

Ciljna skupina projekta su učenici s teškoćama u razvoju u četiri osnovne u Požegi. Cilj projekta je olakšati integraciju učenika s teškoćama u razvoju, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i kvalitetu njihovog školovanja.

Glavna projektna aktivnost je pružanje podrške obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju kroz rad pomoćnika u nastavi. Ostale projektne aktivnosti odnose se na promidžbu i vidljivost te upravljanje projektom i administraciju.

Sve prisutne na završnoj konferenciji u ime gradonačelnika Grada Požege, dr.sc. Željka Glavića, pozdravila je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Andreja Menđel, koja je svima čestitala na dobro odrađenom poslu u protekloj školskoj godini, te najavila novu fazu projekta od jeseni i početka školske godine.

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Grada Požege

lenta