Utorak, 14 Prosinac 2021 09:52

Održana Završna konferencija projekta “”Zaželi i ostvari – faza II” grada Pleternice

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PLETERNICA - U Interpretacijskom centru Terra Panonica održana je završna konferencija projekta “Zaželi i ostvari – faza II”, čiji je nositelj Grad Pleternica, a partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Požega i Hrvatski zavod za zapošljavanje, ispostava Požega.

Cilj projekta bio je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada teže zapošljivoj skupini žena u ruralnom području. Ciljna skupina projekta su nezaposlene žene, a krajnji korisnici su starije i nemoćne osobe. Provedba projekta trajala je od lipnja 2020. do prosinca 2021. godine, a financira se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., vrijednost projekta je 2.783.200,00 kuna.

Projektnim aktivnostima povećala se razina znanja i vještina ciljne skupine kako bi bila konkurentnija na tržištu rada u lokalnoj zajednici nakon završetka projekta te poticanje specijalne uključenosti i povećanje razine kvalitete života krajnjeg korisnika.

Potpisano 30 Ugovora o radu i zaposleno je 30 žena na 12 mjeseci. Provedeno je minimalno 30 grupnih individualnih koordinacijskih radnih sastanaka (za vrijeme pandemije sukladno epidemiološkim mjerama).

Gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić rekla je kako je ovo najdraži i najvažniji projekt u lokalnoj zajednici. - Ovo je već treći projekt „Zaželi“ kojeg je grad s partnerima proveo, koji se pokazuje kao najvažniji u našim ruralnim sredinama, jer brine o jako velikom broju korisnika i omogućava našim ženama zaposlenje. Zapravo je puno važniji jer stvaramo jedno zajedništvo na terenu, brinemo jedni o drugima i pokazujemo koliko je važna socijalna dimenzija u svemu što radimo.

U ovom među prostoru dok čekamo novi projekt, već početkom naredne godine, spremni smo da se prvi dan prijavimo na novi natječaj. Uz veliku pomoć Centra za socijalnu skrb smo zbrinuli one najkritičnije korisnike koji zaista nemaju nikoga, putem programa za redovnu pomoći u kući, da ih ipak zbrinemo. Hvala našim korisnicima koji su prihvatili pomoć naših žena i hvala vama ženama, jer vi ste na prvoj crti, nije bilo jednostavno, ali vi ste prošle sve to bez velikih problema, te vam zahvaljujem i čestitam.“

Osigurana podrška za starije i nemoćne u Gradu Pleternici i 37 pripadajućih prigradskih naselja. Svaka žena pružala je potporu za minimalno 6 korisnika. Projektni tim obilazio je teren i krajnje korisnike tijekom 12 mjeseci. Uključenih minimalno 180 krajnjih korisnika tijekom 12 mjeseci primalo je usluge pomoći.

Ostvareni rezultati projekta su pružanje cca. 86.400 sati rada na terenu (u domaćinstvu korisnika) tijekom 12 mj. Mjesečno je podijeljeno 180 paketa potrepština, nabavljeno je 30 kompleta radne odjeće, nabavljena je oprema. Dodijeljeno je 30 potvrda o sudjelovanju u programu obrazovanja, 9 žena se osposobilo za gerontodomačicu, 2 žene su završile tečaj informatike, 19 žena se osposobilo za slastičarku, a 30 žena konkurentnije je na tržištu rada nakon završetka projekta.

Ravnatelj Centra za socijalni skrb Vjekoslav Potočanac također se obratio prisutnima, te naglasio kako je suradnja grada i Centra podignuta na višu razinu, te da uredno brinu o svojim krajnjim korisnicima. - Putem ovih projekata pokrili smo osam jedinica lokalne samouprave, tri grada i pet općina. Program ima višestruke benefite, ali prije svega zapošljavanje teže zapošljivih skupina, posebno žena, te na kraju briga o krajnjim korisnicima, ljudima starije životne dobi.“.

Predstojnica ureda zavoda za zapošljavanje Jasminka Antunović čestitala je ženama na novo stečenim vještinama i zahvalila im za sudjelovanje u projektu, također je čestitala svima na uspješno završenom projektu.

Jedna od sudionica projekta, Snježana Horaček obratila se ispred zaposlenih žena i zahvalila svima na ukazanom povjerenju, te naglasila kako su kroz posao pomagale potrebitima i da se nadaju nastavku zaposlenja.

"Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda"

"Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice"

Lenta PLETERNICA