Utorak, 07 Prosinac 2021 08:18

Svečano obilježen Dan grada Pleternice

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PLETERNICA - Grad Pleternica proslavila je svoj Dan i Dan svog zaštitnika, blagdan Sv. Nikole biskupa. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima, te je održana misa u crkvi sv. Nikole. Nakon toga je uslijedila Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pleternice, održana u Interpretacijskom centru Terra Panonica.
Svečanoj sjednici nazočili su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu obrane gospodin Zdravko Jakop, gradonačelnica Marija Šarić, predsjednik Gradskog vijeća Ante Barbarić, bivša gradonačelnica i trenutna županica Antonija Jozić, počasni građanin Grada Pleternice umirovljeni general Mladen Markač, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, gradonačelnici i načelnici gradova i općine Požeško-slavonske županije na čelu s dr.sc. Željkom Glavićem.
Početak 2021. godine obilježen je ukidanjem prireza na području Grada Pleternice. Na taj način ostvareno je rasterećenje gospodarstva i stvoreno je povoljnije poslovno okruženje za poduzetnike. Veliko zadovoljstvo građana, ali malih i velikih poljoprivrednih proizvođača, potaknuo je početak rada novoizgrađene tržnice u Pleternici, mjesto susreta kupaca i proizvođača domaćih, zdravih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda.
U proteklom periodu provodili su se brojni projekti, a jedan od njih je i projekt energetske obnova zgrada javnog sektora. Radi se o 9 projekata gdje je 9 zgrada dobilo novi izgled, te su sada sigurne za korištenje, funkcionalne i energetski učinkovite. Jedna od njih, zgrada ŠRC-a Buk, završena je u veljači 2021. te je održana završna konferencija projekta i otvorenje iste. A sa provedbom svojih aktivnosti u 2021. nastavlja i projekt – Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi. To je projekt koji se provodi u 3 županije i uključuje preko 100 korisnika, a koji za cilj ima povećanje socijalne uključenosti starijih osoba i jačanje kvalitete njihova života.
U sličnom tonu nastavljeno je i u ožujku prošle godine. Naime, na iznimnu radost učenika, učitelja i čitave lokalne zajednice dovršena je obnova OŠ Fra Kaje Adžića u Pleternici. Mladi sugrađani time su dobili kvalitetnije uvjete za obrazovanje, a ulaganje u obrazovanje budućih generacija nikada ne smije prestati.
„S ponosom ističemo da je Pleternica prva u Hrvatskoj uvela dječji gradski doplatak. Iznimno je to važna demografska mjera kojom se žele osigurati bolji životni uvjeti naših najmlađih sugrađana. Zahvaljujući sustavu e-građani, u listopadu su započeli online upisi u dječji vrtić čime su se olakšali upisi za roditelje, smanjila se papirologija te se povećala transparentnost pri upisu.“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.
Na području Grada Pleternice je 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava koji neumorno, požrtvovno i uvijek spremno stoje na usluzi svim građanima. Sa zadovoljstvom im je stoga u travnju 2021. godine uručeno novo navalno vozilo.
Svibanj 2021. donio je Lokalne izbore koji su tadašnju gradonačelnicu Antoniju Jozić odveli na poziciju županice Požeško-slavonske županije, a dotadašnju direktoricu Poduzetničkog centra Pleternica Mariju Šarić na mjesto gradonačelnice Grada Pleternice. Godine iskustva, truda i rada značile su samo nastavak istim tempom, planirajući i provodeći brojne projekte i osiguravajući bolje uvjete življenja. Osiguranje sredstava za novi vrtić pravi je početak jednog novog razdoblja u životu i radu gradonačelnice Šarić.
„Ovo je dio politike u gradu koji provodimo, nastavljajući kontinuitet rada mojih prethodnika, a posebice prethodne gradonačelnice Jozić, sadašnje županice. Posebno joj zahvaljujem na onome što je postavila i ostavila, dobro uhodane staze i čvrste temelje za daljnji rad.“- rekla je gradonačelnica Marija Šarić.
Prisutnima se obratio gradonačelnik grada Požege Željko Glavić, naglasivši kako je prvi značajni projekt bila izgradnja Doma zdravlja u Pleternici. Lipanj 2021. godine obilježio je i početak radova na rekonstrukciji krovišta i izmjeni stolarije na Domu zdravlja, što predstavlja značajnije ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu u proteklom periodu.
Županica Antonija Jozić također se obratila prisutnima, te naglasila kako se ponosi na zajedništvo svih gradonačelnika i načelnika na području županije, radom rame uz rame, razvijajući županiju kako bi ona bila mjesta ugodnog življenja za sve stanovnike.

Uz nekoliko riječi obratio se i izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu obrane gospodin Zdravko Jakop. Jedan od najvećih projekata koji se provode na području Pleternice je aglomeracija, stoga je ime Hrvatskih voda nekoliko riječi rekao zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić.
U sklopu projekta Interpretacijski centar Terra Panonica, izrađena je fotomonografija flore i faune pleterničkog područja autorice fotografija Marije Kovačević. Održana je i završna konferencija projekta, a kroz njega je osigurana trajna infrastruktura i stvorena je polazišna točka za brojne buduće aktivnosti i projekte za sve ljubitelje prirode, bioraznolikosti biljnih i životinjskih vrsta, te ostataka nekadašnjeg Panonskog mora.
Iznimno važan događaj, kako za Pleternicu, tako i za cijelu Hrvatsku, održan je u studenome ove godine. Naime, Pleternica je bila domaćin sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Na sjednici su predstavljeni brojni ugovoreni projekti na području Slavonije, Baranje i Srijema, Razvojni sporazum, Plan industrijske tranzicije Panonske Hrvatske, te informacije o provedbi projekata iz područja poljoprivrede i Europskog socijalnog fonda.
Život i radnu sredinu u Pleternici ne čini samo gradska uprava, gradske tvrtke i ustanove. Čine ju tvrtke, obrti, OPG-i, udruge i pojedinci. Njihovo poslovanje utječe na život čitave lokalne zajednice. Grad Pleternice i ove godine, kao i do sada, u povodu Dana grada zahvaljuje i nagrađuje najuspješnije pojedince i udruge. Ovogodišnji dobitnici su Klesarstvo Damir Špehar, Hrvatski lovački savez, te doktor Damir Sviben.
U ime nagrađenih svima prisutnima se obratio doktor Damir Sviben, koji je nagradu dobio za neizmjeran doprinos očuvanje povijesti Pleternice i pleterničkog kraja, ali i povijesti Slavonije u cjelini.

Tekst: RVA, Foto: Vladimir Protić