Subota, 04 Prosinac 2021 12:42

Svečano obilježen Dan općine Jakšić

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

JAKŠIĆ - Općina Jakšić slavi Dan općine i Dan svoje zaštitnice svete Barbare, a obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja poginulim braniteljima. Molitvu je održao župnik župe svete Barbare Tihomir Bilešić. Nakon polaganja vijenaca održana je Svečana sjednica.

Svečanoj sjednici prisustvovali su izaslanice predsjednika Vlade RH županica Antonija Jozić, izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, predsjednik županijske skupštine i gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, predsjednik gradskog vijeća grada Pakraca Miroslav Ivančić, Općinski načelnik općine Brinje Zlatko Fumić, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, načelnik općine Velika Robert Hofman, načelnik općine Cernik Vitomir Žakić, bivši župan Alojz Tomašević, predsjednik općinskog vijeća Boško Obradović, potpredsjednik općinskog vijeća Mario Glavaš, te vijećnice i vijećnici općine Jakšić.

Prisutnima se obratio načelnik Ivica Kovačević koji je naveo sve odrađene projekte u protekloj godini, ali i najavio one buduće projekte.

„Općine Jakšić  sa svojih deset  naselja i  oko 4087 stanovnika, svojim izvornim  Proračunom korača naprijed, nastavlja s realizacijom manjih i većih infrastrukturnih projekata. Bez obzira na svu problematiku koja nas je zadesila pandemijom, mi idemo naprijed.“ – rekao je načelnik.

„Ponosan sam što sam dio male općinske ekipe koja srcem, znanjem i upornošću doprinosi razvoju naše sredine u što se i sami možete uvjeriti. Tu moramo istači kako našem razvoju i napretku  velika potporu imamo iz EU fondova, ministarstava, domaćih fondova, te javnih, komunalnih i drugih poduzeća koja su svojim sredstvima potpomogli realizaciju niza projekata na našoj Općini. Isto tako moram se zahvaliti svesrdnoj pomoći sadašnjoj županici Antoniji Jozić, kao i njenom prethodniku Alojzu Tomaševiću. Iskreno hvala svim kolegicama i kolegama na svesrdnoj podršci.“ – dodao je načelnik Kovačević.

Također se osvrnuo na prirodnu nepogodu koja je ove godine zadesila općinu, te nanijela stopostotnu štetu na usjevima i višegodišnjim nasadima, kao i na stambenim i gospodarskim objektima. Stoga se zahvalio Vladi RH, kao i županici Antoniji Jozić koja se svesrdno zauzela, te je građanima stigla pomoć koja nije mala.

Projekti koji su od velike važnosti u općini Jakšić, koji su u protekloj godini izvršeni i doprinijeli su poboljšanju kvalitete života stanovnika općine. Neki od projekata su obnova kolnika uz lokalnu cestu Ramanovci-Treštanovci- Eminovci i izgradnja pješačke staze u naselju Treštanovci. Osim kolnika, obnovljen je i dom u Rajsavcu i Stari vatrogasni dom u Jakšiću. Također izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta u unutar Gospodarske zone Jakšić. Produljenje vodovodne i kanalizacijske mreže, dogradnja vatrogasnog doma i vatrogasnog tornja za DVD Jakšić.

Asfaltiranje ulica u Jakšiću, Eminovcima i Rajsavcu. Hrvatskih ceste  su  projektirale kružni tok na križanja ulice Osječke i Stjepana Radića, a realizacija projekta od strane Hrvatskih cesta se očekuje u 2022. godini, u vrijednosti oko 3,5 milijun kuna.

„Vodovod i kanalizacija naselja Cerovac i Granje s uređajem za pročišćavanje Vrijednost investicije 9,7 milijuna kuna s PDV-om, investicija se financira sredstvima Hrvatskih voda i Općine Jakšić u omjeru 80:20. Osigurano je 2,5 milijuna u ovoj godini, a radovi su u tijeku. Također je u tijeku uvođenje LED Rasvjete u dijelu Jakšića. Osječka, Stjepana Radića i Kolodvorska Javna rasvjeta,  u vrijednosti 541.362,50 kuna, te nova LED rasvjeta u naseljima Svetinja, Bertelovci i Tekić u vrijednosti 290.000 kuna“ – rekao je načelnik Kovačević.

U proteklom vremenu energetski je obnovljena zgrada osnovne škole Mladost Jakšić u vrijednosti preko 5 mil kuna, kao i svih 5 područnih škola.

„Općina je svojim sredstvima  kupila radne bilježnice za sve učenike u vrijednosti 103.000 kuna, financiramo produženi boravak za učenike 1-3 razreda 130.000 kuna. Uz navedena sredstva Općine ne smijemo zaboraviti svesrdnu pomoć Vlade RH za nabavu udžbenika za sve učenike, pomoć osnivača PSŽ u nabavi pametnih ploča, izgradnji sportskog terena pri područnoj školi u Rajsavcu.“ – dodao je načelnik Kovačević.

Općina provodi i niz drugih mjera za mlade, daruje niz godina obitelji novorođene djece, te su povećali naknadu i u ovoj godini. Općina sufinancirani prijevoz srednjoškolaca, stipendira darovite studente i studente težeg imovinskog stanja sa 18 stipendija.

„Sufinanciramo režijske troškove obiteljima težeg imovinskog stanja, dajemo drva za nabavu ogrijeva, darujemo socijalne pakete. U suradnji s udrugom Veličanka provodimo program “Zaželi” financiran sredstvima europskog socijalnog fonda, projekt traje drugu godinu i istječe slijedeće godine, zaposleno je na našem području 9 osoba koje pomažu 60 korisnika, projekt je vrijedan preko 8 milijuna kuna.“ – rekao je načelnik Ivica Kovačević.

Novi projekti su uređenje stare škole u Jakšiću koja će se prenamijeniti u multifunkcionalni Kulturni centar, sa prostorom za udruge i prostorom za Vlastiti komunalni pogon Općine. Procijenjena vrijednost navedene investicije iznosi  5.866.255,60 kuna s PDV-om. Navedeni projekt će se aplicirati na Mjeru 7. operaciju 7.4.1. Kupljeno je zemljište za gradnju objekta vaninstitucionalne pomoći starijim osobama s dnevnim boravkom, u tijeku je izrada glavnog projekta, projekt je  vrijednosti oko 20.000.000 kuna. Također dogradnja dječjeg vrtića u Jakšiću u vrijednosti oko 10.000.000 kuna, trenutno se nalazi na inicijalnoj rang listi projekata koji su prošli na mjeri 7.4.1

Prisutnima su se obratili županica Antonija Jozić i gradonačelnik Željko Glavić i načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač. Dodijeljena su javna priznanja u vidu zahvalnica općine Jakšić – NK „Dinamo“ Rajsavac za doprinos razvoju sporta, L Projekt d.o.o. za doprinos razvoju gospodarstva općine Jakšić, Poljana d.o.o. Požega za dugogodišnji doprinos razvoju gospodarstva općine Jakšić. Četvrta zahvalnica pripala je Gabrijeli Kopić, za uspjeh na međunarodnom natjecanju srednjoškolskih učenika.

 

 

tekst: rva