Srijeda, 03 Studeni 2021 12:35

Svečana dodjela Ugovora o financiranju za 15 gradova za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PLETERNICA - U Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici održana je Svečana dodjela Ugovora o financiranju sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za 15 gradova RH za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini. Među 15 gradova našli su se grad Kutjevo, grad Pakrac i grad Pleternica koji su dobili sredstva za razvoj svojih predškolskih djelatnosti koje provode gradovi ili dječji vrtići na području gradova.

IMG 1301Prava na dodjelu financijskih sredstava ostvarilo je 15 gradova prijavitelja, a Javni poziv zatvoren je 29. rujna. Za provedbu Javnog poziv gradovima indeksa razvijenosti I.- IV. skupine za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini u Državnom proračunu Republike Hrvatske osiguran je ukupan iznos od 3,26 milijuna kuna. Gradovi su mogli ostvariti do 220 tisuća kuna potpore za svoje aktivnosti.

 

Ugovore je dodijelila državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić koja je tom prilikom istakla: - Ovakav natječaj provodi se nekoliko godina i imali smo dobru praksu s općinama, a ove godine smo potpisali ugovor o financiranju za 98 općina gdje financiramo i dajemo potporu za rad i održavanje predškolske djelatnosti. Primijetili smo da treba krenuti i sa gradovima, jer ta potpora je bitna za razvoj vrtića i rani razvoj predškolske djelatnosti. Ovo su gradovi koji imaju i svoje demografske mjere i odskaču od drugih što treba poticati i promicati. Predškolska djelatnost je potrebna da obitelji ostanu i nastave živjeti u svojim sredinama, da usklađuju svoje obiteljske i poslovne obveze.

Ovaj puta u ulozi domaćice bila je pleternička gradonačelnica Marija Šarić koja je također dobila potporu: - Ova pomoć je izuzetno bitna iz razloga jer mi radimo brojne europske projekte, a potrebna su nam za nove demografske mjere koje provodimo u gradu Pleternici. Mi smo uveli gradski dječji doplatak, brojne radionice za naše najmlađe, poduzetničke radionice za najmlađe, igraonice i širimo mrežu socijalnih usluga koje pomažu djeci da imaju sve sadržaje dostojne 21. stoljeća, da im uljepšamo i olakšamo odrastanje. Financirat ćemo ovim sredstvima rad predškole, za voditelje i prijevoz djece iz svih 38 naselja do našeg vrtića u Pleternici.IMG 1287

 

Sve gradonačelnike koji su došli na potpis Ugovora dobrodošlicu je izrazila požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Potpore su dobili gradovi Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Đakovo, Grubišno Polje, Ilok, Kutjevo, Pakrac, Pleternica, Petrinja, Valpovo, Županja, Knin, Otok i Slunj.IMG 1284