Srijeda, 06 Listopad 2021 08:53

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan Grada Lipika i blagdan sv. Franje Asiškog

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

LIPIK - Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u povodu Dana Grada Lipika i blagdana sv. Franje Asiškog. Obilježavanje Dana Grada Lipika započelo je kod spomen obilježja na gradskom groblju, gdje su položeni vijenci u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata te potom održana i sveta misa u lipičkoj župnoj crkvi sv. Franje Asiškoga koju je predvodio vlč. Ivan Rončević.

0b23b41a0070828ba50220b2a1815a8f 4 XLUz domaćine, gradonačelnika Vinka Kasanu sa suradnicima te predsjednika Gradskog vijeća Slobodana Katunara i gradske vijećnike, svečanosti je nazočila izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, izaslanik predsjednika hrvatske Vlade, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine gospodina te počasni građanin Lipika Darko Horvat, ravnatelj Uprave za financije i IT sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, požeško-slavonska županica Antonija Jozić te brojni ostali uzvanici.

Na samome početku svečane sjednice pozdravnim riječima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar, koji je i otvorio svečanu sjednicu.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana, na samom je početku svojeg obraćanja istaknuo kontinuitet provođenja projekata u našem gradu, uz podršku Vlade, ali i suradnju s našom Požeško-slavonskom županijom, kako u proteklom, tako i u sadašnjem mandatu, naglasivši pri tome da Lipik ima niz kapitalnih projekata koji su u provedbi, ali i u pripremi. „Izuzetno sam ponosan na prvu generaciju, 22 mladih ljudi koji su prije nekoliko dana završili šestomjesečnu edukaciju za umjetnu inteligenciju. Dvanaestero od njih se odvažilo i sa svojim idejama planiraju osnovati startup-ove. Korak smo bliže cilju da Lipik postane centar umjetne inteligencije što uključuje izgradnju inkubatora umjetne inteligencije koja je u tijeku, edukativnog centra umjetne inteligencije te na kraju izgradnju kampusa za umjetnu inteligenciju. Prema teritorijalnoj strategiji, u Lipiku će biti smješten HUB za umjetnu inteligenciju. Iskreno vjerujem u ovaj projekt, a podršku nam je pružila naša županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Vlada RH.“, istaknuo je gradonačelnik.

Županica Antonija Jozić rekla je kako joj je uvijek zadovoljstvo doći u Lipik i svjedočiti brojnim investicijama koje su usmjerene na gospodarski, društveni i svaki drugi razvoj. „Centrom umjetne inteligencije ponosi se cijela Požeško-slavonska županija, a vjerujem da se može ponositi i cijela Hrvatska.“,  istaknula je županica.

Ovogodišnji dobitnici Godišnjih nagrada Grada Lipika su: Siniša Širac, Miro Škrgatić, OBRT DS, vlasnik Darijo Savi, Alica Zanetti, Povijesno društvo Pakrac Lipik, Vjeran Simonić i Mladen Dolić.