Utorak, 07 Rujan 2021 19:40

1. Izvanredna sjednica Gradskog vijeća grada Požege donijela Odluku o raspodjeli sredstava za štete od elementarnih nepogoda

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA -  Nakon što je Županijska Skupština Požeško-slavonske županije na također izvanrednoj sjednici donijela Odluku o visini raspodjele sredstava Vlade RH za jedinice lokalne samouprave, pa tako i za grad Požegu, nužno je bilo donijeti Odluku o kriterijima i raspodjeli tih sredstava u gradu Požegi na Izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća grada Požege.

Sjednici je nazočilo 14 vijećnika a održana je pod predsjedanjem Mateja Begića, predsjednika Gradskog vijeća grada Požege sa samo jednom točkom Dnevnog reda: Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstva pomoći za ublažavanje i uklanjanje i posljedica prirodnih nepogoda nastalih u lipnju 2021. godine.

IMG 9921Obrazloženje Odluke dao je gradonačelnik grada Požege dr. sc. Željko Glavić koji je i odgovorio na nekoliko pitanja o temi koje su postavili vijećnici oporbenog SDP-a.

Vijećnici Gradskog vijeća grada Požege jednoglasno su donijeli Odluku o raspodjeli sredstva pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda

nastalih u lipnju 2021. godine.

Područje grada Požege, u lipnju 2021. godine pogodile su dvije velike prirodne nepogode s velikim razmjerima šteta. Dana 6. lipnja 2021. godine područje grada pogodilo je nevrijeme tijekom kojeg je pala ekstremna količina oborina koja je uzrokovala bujične poplave na području grada Požege, prvenstveno naselja Vidovci i Dervišaga, Drškovci, te u gradu Požega.

Zatim, dana 25. lipnja 2021. godine, grad je ponovno pogodilo veliko nevrijeme praćeno tučom pri čemu su nastale velike štete na stambenim, poslovnim, zdravstvenim, odgojno-obrazovnim, kulturnim i drugim zgradama, na poljoprivredi, automobilima te na infrastrukturi na području grada Požege.

Županica Požeško-slavonske županije je proglasila prirodne nepogode Odlukama od 10. lipnja 2021., te 1. srpnja 2021. godine.  Vlada RH osigurala je dodatna sredstva za sanaciju šteta u visini od 20 milijuna kuna.

Sukladno odlukama kojima su dodijeljena sredstva od strane Vlade RH, te utvrđenim kriterijima za dodjelu sredstava Odlukom Požeško-slavonske županije, donosi se Odluku o načinu raspodijele sredstava pomoći vlasnicima oštećenih građevina. Financijska sredstva potrebna za provedbu ove Odluke osigurana su u Državnom proračunu i doznačena su na žiro-račun Požeško-slavonske županije, sukladno Odluci o proglašenju prirodne nepogode, poplave za područje grada Požege.

Novčana pomoć sukladno Odluci o kriterijima za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda Požeško-slavonske županije i ovoj Odluci raspodijelit će se:

-  za prijavljene štete na građevinama - obiteljskim kućama i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba

- za prijavljene štete na neosiguranoj opremi u vlasništvu fizičkih osoba u prirodnoj nepogodi poplavi

- za utrošeni materijal pri nužnoj i hitnoj sanaciji stambenih objekata u vlasništvu fizičkih osoba koja je obavljena neposredno nakon nepogode.

Gradonačelnik Grada Požege ovlašćuje se za donošenje Odluke o dodjeli novčanih sredstava za pokriće približno 30% pojedinačne procijenjene štete, ukupno nešto više od 14 milijuna kuna, a na osnovi procjene izrađene od strane članova Povjerenstva koje je imenovalo Županijsko Povjerenstvo za procjenu štete.