Ponedjeljak, 06 Rujan 2021 17:06

Izvanredna sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Županijska Skupština Požeško-slavonske županije održala je svoju 1. Izvanrednu sjednicu koja je imala samo dvije točke dnevnog reda koje su morale biti donesene po hitnom postupku zbog tijeka daljih događanja. Na ovu izvanrednu sjednicu odazvali su se skoro svi vijećnici. Sjednicu je vodio predsjednik Skupštine Vinko Kasana.

Na Dnevnom redu tako su se našle: 1. Prijedlog Odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u lipnju 2021.

  1. Informacija o programu dodjela potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Požeško-slavonske županije u 2021. godini i Mišljenje Ministarstva poljoprivrede uz program potpora.

Kratko izlaganje o obje točke dala je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Požeško-slavonsku županiju su u lipnju 2021. pogodile dvije prirodne nepogode s velikim razmjerima šteta. Nepogode od 6. lipnja i 25. lipnja praćene velikim količinama oborina koje su prouzrokovale bujične poplave a zabilježene su velike štete od tuče na gospodarskim, stambenim, obiteljskim, javnim, zdravstvenim, odgojno-obrazovnim, vjerskim i kulturnim objektima. Štete su se dogodile na području pet jedinica lokalne samouprave, gradu Požegi, Kutjevu i Pleternici te općinama Jakšić i Kaptol.

Prema podatcima o prijavljenim štetama od prirodnih nepogoda, prikupljenim temeljem Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda ukupna šteta nastala uslijed navedenih prirodnih nepogoda iznosi 188 milijuna kuna i to: Jakšić 30 milijuna, Kaptol 10 milijuna, Kutjevo 18 milijuna, Pleternica 3 milijuna, Požega 118 milijuna i Velika 8,4 milijuna kuna.

Vlada RH osigurala je svojim Rješenjem Požeško-slavonskoj županiji 20 milijuna kuna, a po ovoj Odluci koju su jednoglasno donijeli svi nazočni vijećnici Skupštine županije sredstva će se rasporediti po slijedećim kriterijima: 94,21" za prijavljene štete na građevinama - obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba; 1,36% za prijavljene štete na neosiguranoj opremi u vlasništvu fizičkih osoba na području grada Požege; 4,43% za troškove sakupljanja i zbrinjavanja otpada od sanacija šteta uzrokovanih prirodnim nepogodama.

Ovim sredstvima nadoknadilo bi se do 30% šteta na neosiguranim obiteljskim i višestambenim objektima te opremi u vlasništvu fizičkih osoba. Pojedina ministarstva su u svojoj nadležnosti osigurala dodatna sredstva za sanaciju objekata obrazovnih, zdravstvenih, vjerskih, kulturnih i javnih ustanova.

Vezano za Informaciju o programu dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Požeško-slavonske županije u 2021. godini i Mišljenje Ministarstva poljoprivrede uz program potpore županica je istaknula kako je Vlada RH donijela odluku da Ministarstvo poljoprivrede osigura 20 milijuna kuna u okviru svoga proračuna za isplatu pomoći poljoprivrednicima s područja naše županije.

„Uvjet korištenja ovih sredstava bila je izrada Programa dodjele potpora male vrijednosti koji su izradile stručne službe Požeško-slavonske županije u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Štete na poljoprivredi koje su provedene u APIS-u su oko 40 milijuna kuna te će se s dodijeljenih 20 milijuna kuna moći isplatiti obeštećenja oko 50 posto od onoga što je evidentirano u registru šteta.“ – rekla je županica te je naglasila kako će se temeljem navedenog programa raspisati Javni natječaj na koji će se poljoprivrednici trebati javiti kako bi im se sredstva isplatila.

Autor: Vladimir Protić