Utorak, 31 Kolovoz 2021 09:20

Završna konferencija projekta "Zaželi i ostvari – faza II" a polaznicama dodijeljene diplome o obrazovanju

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PLETERNICA - Održana je završna konferencija projekta "Zaželi i ostvari - faza II" u Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici. Projekt je financiran u 100%-om iznosu od 2.783.200 kn iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Prijavitelj projekta je grad Pleternica a partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Požega, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega. Projekt traje od  18.6.2020. do 18.12.2021.

 - Svjestan potrebe starijih osoba i nezaposlenih žena sa pleterničkog područja Grad Pleternica od lipnja 2020. nastavlja provoditi fazu II projekta ˝Zaželi i ostvari˝. Projekt ima za cilj  omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada teže zapošljivoj skupini žena u ruralnom području. Projektnim aktivnostima želi se povećati  razina znanja i vještina zaposlenih žena kroz projekt kako bi bile konkurentnije na tržištu rada u lokalnoj zajednici nakon završetka projekta. Ujedno je cilj i poticanje socijalne uključenosti i povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika. Projektom će se osigurati skrb za starije i nemoćne osobe u njihovom vlastitom domu, očuvati njihovo dostojanstvo i olakšati im pristup pravima i uslugama. Zajedničkim djelovanjem stvorit će se uvjeti za dostojanstveniji, kvalitetniji, sigurniji i aktivniji život starijih osoba, a tako i žena koje će se zaposliti i njihovim obiteljima - istakla je u predstavljanju projekta direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbara Rudež.

Elementi projekta i aktivnosti su:Zapošljavanje žena pripadnica ciljne skupine u svrhu pružanja usluge potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju, Obrazovanje i osposobljavanje žena iz ciljne skupine, Promidžba i vidljivost - promotivni materijali i aktivnosti.

Ciljana skupina su nezaposlene žene prijavljene u evidenciji HZZ-a PU Požega; Starije i nemoćne osobe 

Rezultat projekta su podizanje kvalitete života za 180 starijih i nemoćnih osoba te 30 nezaposlenih žena i njihovih obitelji. Ohrabriti žene na ulazak u tržište rada, podići im samopouzdanje i životni standard unutar obitelji.

Na konferenciji u Terra Panonici svim ženama koje su prošle edukacije u suradnji s Učilištem Maestro gradonačelnica Marija Šarić je uručila diplome o završenom obrazovanju za zanimanja gerontodomaćice, za zanimanje slastičarke i razvoja informatičke pismenosti. Ona je istakla da su kroz ovaj program one sada pripremljene bolje za tržište rada ali da pokušaju i same doći do pokretanja svoje samostalne djelatnosti. - Nakon ovih stjecanja novih znanja i sposobnosti sada ćete svakako lakše doći do posla i na tome vam čestitam. Grad Pleternica ima spremne projekte i nakon otvaranja natječaja mi ćemo se odmah prijaviti za nastavak ovog projekta i vašeg zapošljavanja na brizi naših starijih i nemoćnih osoba na području grada Pleternice - istakla je gradonačelnica Šarić.

"Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda" 

"Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice"

13

Autor: Vladimir Protić