Srijeda, 07 Srpanj 2021 20:39

Za 8 retencija koje Požegu spašavaju od bujičnih voda 100 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture aglomeracija Lipik, Pakrac, Požega i Pleternica u sklopu EU projekata bila je tema sastanka koji se održao u Velikoj vijećnici Županije. Sastanku su uz županicu Antoniju Jozić te njenog zamjenika Ferdinanda Trohu prisustvovali i Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda sa svojim ostalim suradnicima te gradonačelnici i načelnici na čijim područjima se provode projekti aglomeracije.

359da792bacc6c8e92211ae288dcfcf4 3 XL

Po završetku sastanka županica je rekla kako joj je zadovoljstvo biti domaćinom, uz gradonačelnika Požege, ovako važnom sastanku. Napomenula je kako je bilo nekoliko tema o kojima se razgovaralo. Jedna od tema bila je izgradnja tri aglomeracija na području Požeško – slavonske županije. „Tri su ovo najveća projekta na području naše županije, a koji se financiraju sredstvima EU i koja su itekako važna za naše građane jer se njima osigurava uistinu ona temeljna infrastruktura, čak možemo reći 20., a ne 21. stoljeća.“ – rekla je županica te još jednom istaknula važnost izgradnje vodopskrbe i sustava odvodnje s pročišćavanjem otpadnih voda.

„Druga tema sastanka, obzirom na bujične poplave, izgradnja je retencija na području grada Požege, s ciljem obrane od poplava, a kako nam se nikada više ne bi ponovila situacija kojoj smo svjedočili.“ – kazala je županica te navela kako se razgovaralo i o ostalim projektima, a koji se odnose na područje naše županije, a tema je svakako bila i akumulacija Kamenska, koja je pred ishođenjem lokacijske dozvole i koja je veliki strateški projekt komunalne infrastrukture na području naše županije, uz akumulaciju Šumetlica, koja se provodi za područje grada Pakraca i Lipika. „Ukupna vrijednost tri aglomeracije je oko 700 milijuna kuna.“ – zaključila je županica.

359da792bacc6c8e92211ae288dcfcf4 4 XL

Gradonačelnik Požege Željko Glavić zahvalio se generalnom direktoru i njegovim suradnicima u ime svih građana, na brzoj i učinkovitoj reakciji nakon nepogode s početka lipnja ove godine. Istaknuo je važnost retencija te rekao kako se nada skorom trajnom rješenju problema.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja brine o zaštiti okoliša, ali i sigurnosti naših građana. „Upravo je pripremljen te svojen od strane Vlade RH Zaključak o pomoći u razvoju sustava obrane od poplava na području Požeško – slavonske županije. Procjenjujemo da je vrijedan 100 milijuna kuna. Valja reći i kako smo iscrpili sve mogućnosti regulacije unutar korita, od potoka Pakao, Nakopa i drugih vodotoka. Ono što je sada ključno je izgradnja 8 retencija. Za to su i pripremljeni projektni zadaci te smo ih danas predali ovdje u Županiju. U idućem tjednu trebala bi se provesti nabava za te planirane radove. Nakon postupka koji prethodi, kao što je izrada dokumentacije, studije utjecaja na okoliš te imovinsko – pravnih pitanja, može se krenuti s gradnjom retencija. Vjerujemo kako bi postupak koji prethodi mogli riješiti u slijedeće dvije godine.“ – rekao je Đuroković te zaključio kako ćemo još neko vrijeme biti ranjivi jer brzog rješenja nema, ali da će Hrvatske vode i sve ostale službe učiniti sve da olakšaju građanima.359da792bacc6c8e92211ae288dcfcf4 XL

Nakon toga, uslijedio je obilazak radova na aglomeraciji koji se trenutno odvijaju u Osječkoj ulici u Požegi.