Utorak, 06 Srpanj 2021 17:28

Održana Koordinacija načelnika i gradonačelnika sa županicom Antonijom Jozić

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - U Velikoj županijskoj vijećnici održana je Koordinacija načelnika općina i gradonačelnika gradova sa požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić, a teme su bile aktualne problematike u Županiji. Naravno da je glavna tema bio izvještaj o prirodnim nepogodama koje su pogodile Požeško-slavonsku županiju, te o potporama Vlade RH koje će ići za poljoprivredu, za pomoć građanima, za pomoć gospodarstvu, te pomoć za sanaciju javnih objekata, školskih i kulturnih objekata.

Kao druga tema bila su izvješća načelnika i  gradonačelnika o trenutnim projektima i aktivnostima koje provode na svom području, a kao treća tema bila je izrada operativnih programa za buduće programsko razdoblje.

706d39ca08c79601e8763bcd4b9bc178 XL

Jedna od ključnih tema koje su se našle u izvješću općina i gradova bio je nedostatak kapaciteta u dječjim vrtićima za svu djecu za koje su roditelji iskazali interes za upis u dječje vrtiće. Trenutno je aktualna Mjera 7 programa ruralnog razvoja na koju se mogu prijaviti projekti gradnje i dogradnje dječjih vrtića, proširenje kapaciteta, pa su neke sredine već krenule s pripremom potrebne dokumentacije.

Načelnici i gradonačelnici su iskazali i želju da se nastavi program i provođenje projekata Zaželi, jer su dobro prihvaćeni od korisnika na terenu. Ovi projekti uglavnom završavaju u nekim sredinama i iskazan je interes da se nastave, te da budu dugoročniji. Novi natječaji za europska sredstva očekuju se krajem ove ili početkom slijedeće godine, tako da se u nekim sredinama projekt neće provoditi jedno vrijeme. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava također želi da se ti projekti nastave bez prekida i da se ugovore na duže vrijeme - istakla je županica Jozić kao informaciju za buduće razdoblje.

Važna tema koordinacije bila je izrada operativnih programa za novo programsko razdoblje 2021./ 2027. godine u kojemu bi se osigurala nova sredstva EU za razvoj. - Ono što znamo je da dosta toga ostaje slično kao u prethodnom razdoblju, a novo je da će se u novom programskom razdoblju moći financirati izgradnja i dogradnja osnovnih i srednjih škola. Oosnovnih škola prvenstveno da se osigura rad učenika u jednoj smjeni, a srednjih za podizanje kvalitete srednjoškolskog obrazovanja. To je ono što nije bilo u prethodnom programskom razdoblju, a što je iznimno loša odluka tadašnje Vlade, kada je programirala, i tu smo izgubili sedam godina nekakva sredstva koja su se mogla ulagati u osnovne i srednje škole. To ne znači da se nije ulagalo, a ulagalo se putem projekata energetskih obnova, a tu je Požeško-slavonska županija među vodećima u RH - naglasila je županica Jozić te dodala da je rok za prijavu šteta do petka 9. srpnja. Nakon toga radit će općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta i napraviti procjene svih prijavljenih šteta. Rok za procjenu je 60 dana a nakon toga građani mogu očekivati isplate šteta.