Srijeda, 02 Lipanj 2021 17:31

Načelnik bez konkurencije na izborima samo je nastavio provođenje projekata bez zadržavanja

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

U OVOM MANDATU CILJ MI JE DOGRADITI DJEČJI VRTIĆ I IZGRADITI DOM ZA STARIJE OSOBE U JAKŠIĆU - 

JAKŠIĆ - Dugogodišnji načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević na nedavnim lokalnim izborima nije imao protukandidata pa nije morao trošiti vrijeme na kampanju, nego se posvetio realizaciji već započetih projekata. Naravno, i planiranju novih. – U novom mandatu nastavljamo raditi tamo gdje smo, formalno, stali na kraju prošlog mandata. Mogu reći da, bez obzira, na sve tegobe izazvane koronom, proračun je negdje sličan kao i prošlogodišnji. Za sada je punjenje solidno. Imamo niz projekata, građevinskih dozvola, neke smo započeli, za neke ćemo tek provesti postupak javne nabave…uglavnom, pred 15-ak dana smo u tri naselja ‘brzinski’ odradili LED rasvjetu: u Svetinji, Tekiću i Bertelovcima vrijednost oko 300 000 kuna ukupno. Za sad su pet sela dobili LED rasvjetu i za ovu godinu nećemo s tim nastavljati – rekao je Ivica Kovačević na početku razgovora. Radi se trenutno, dodao je i u samom naselju Jakšić i to na kanalizaciji.

IMG 7793

Radovi u tijeku

– Radovi se izvode u Osječkoj ulici, u suradnji s Tekijom. Prošle godine smo mijenjali vod vodovoda koji je bio dotrajao a sad se mijenja oko 320 metara kanalizacije, komplet s priključcima. Sredstva su osigurali Općina, Tekija i Hrvatske vode. Očekujem da će radovi biti gotovi za 15-ak dana, s tim da će biti uništen dio pješačke staze što će trebati popraviti. Vrijednost radova je oko 480 000 kuna bez PDV. Znači, mi ćemo prvenstveno financirat obnovu pješačke staze, oko 250 metara jer će biti potpuno uništena, a ostatak ide iz sredstava Hrvatskih voda i sredstava razvoja Tekije – objasnio je Ivica Kovačević.
U Jakšiću se trenutno radi i na obnovi doma kojeg koriste HKUD i Matica slovačka. Investicija je vrijedna oko 480 000 kuna a s tim novcem će se obnoviti podovi i elektroinstalacije, postavit će se klima i ventilacija, urediti donji dio prizemlja i fasada. Radove zajednički financiraju Općina Jakšić i Matice slovačke koja će dobiti oko 200 000 kuna iz Ureda za manjine.
Paralelno s radovima koji su, ili već obavljeni u ovoj godini ili su u tijeku, u jakišićkoj općini se pripremaju i novi projekti. Jedan od njih također će se realizirati u suradnji s Tekijom.

Novi projekti

– U fazi smo priprema za izbor izvođača radova za gradnju vodovoda i kanalizacije u naseljima Cerovac i Granje s uređajem za pročišćavanje voda. Vrijednost je malo manje od 10 milijuna kuna. Dobili smo za ovu godinu od Hrvatskih voda 2,1 milijun kuna a Općina Jakšić je osigurala 1,1 milijun tako da će u ovoj godini biti odrađeno poslova za oko 3,2 milijuna kuna. Vjerujem da će možda biti i više, sve ovisi o izvođaču radova, jer imamo naznaka iz Hrvatskih voda da će dati kao potporu do kraju godine možda i veći iznos, pogotovo za one koji budu izveli radove. To je najveća ovogodišnja investicija na području općine – istakao je načelnik Kovačević.
Kad je riječ o infrastrukturnim projektima, onda treba kazati i kako se priprema obnova kolnika od ulaza u Treštanovce do groblja u Ramanovcima. Te radove će zajednički isfinancirati Županijska uprava za ceste te općine Jakšić i Kaptol. Kroz Treštanovce, koji pripadaju Općini Jakšić, s desne strane ceste izgradit će se i pješačka staza u dužinji od 1100 metara.

IMG 7797

Ono što se već neko vrijeme pokazuje kao prijeka potreba u Jakšiću, jest dogradnja dječjeg vrtića na čemu se intenzivno radi. – Pripremamo aplikaciju na mjeru 7 kako bismo osigurali sredstva. Dogradnja dječjeg vrtića bit će vrijednosti oko 10,6 milijuna kuna od čega bi Općina osigurala malo više od 3 milijuna kuna a oko 7,5 milijuna računamo da ćemo dobiti iz EU. Dogradit će se prostor za tri odgojne skupine i bio bi negdje kapaciteta za 130-ero djece. Bit će tu i prostor za domara i još neki prostori koji su potrebni a sad ih nema u vrtiću – rekao je I.Kovačević te potom najavio i jednu novu investiciju kakve u Jakšiću još nema. Objekt će se graditi u dijelu naselja gdje je i vrtić.
– Radimo projektnu dokumentaciju za Dom za starije osobe. Kupili smo zemljište, dokumentacija je u izradi i očekujem da bi trebali do kraja godine dobiti građevinsku dozvolu. Tu je procijenjena vrijednost negdje oko 18 milijuna kuna ali točno ćemo znati kad projektanti odrade svoj dio. Imamo naznake iz ministarstva da će taj projekt biti prihvatljiv za financiranje iz EU fondova. Dom će se graditi u Ulici Stjepana Radića, u zaleđu vrtića gdje smo osigurali zemljište površine 1,5 hektara – kazao je Kovačević

Do kraja godine…

Ove godine radit će se i u jakšićkoj Gospodarskoj zoni kako bi se završila prva faza njenog uređenja. Konkretno, izgradit će se 250 metara ceste te isto toliko vodovoda i kanalizacije. Iduće godine u planu je izgradnja nogostupa i postavljanje javne rasvjete.
– Raduje me što trenutno imamo prodane četiri parcele privatnim poduzetnicima a na petoj je reciklažno dvorište. Jedan objekt, obrta Sedlaček, već je izgrađen a drugi tvrtke Durum je u izgradnji. Bit će to otkupni centar, znači, radi se kolna vaga s otkupnom pistom i skladištem a u drugoj fazi su u planu preradbeni kapaciteti. Ovih dana još jedna firme treba započeti s radovima i evo, Gospodarska zona se pomalo popunjava – zadovoljno je kazao I.Kovačević.
Do kraja godine, dodao je, trebali bi početi i radovi i na izgradnji društvenog doma kod željezničke stanice površine oko 80 kvadrata. Građevinska dozvola je dobivena i u ovoj godini će se objekt staviti pod krov. Iduće godine će se urediti unutrašnjost, odnosno fasada. Vrijednost investicije je oko 100 000 eura a dom će koristiti stanovnici, oko 65 kuća, koji su malo odvojeni od središta Jakšića.
U Općini Jakšić, ako je suditi po početku mandata starog/novog načelnika, i idućih godina dosta će se raditi i graditi no, načelnik Kovačević ističe: – Do kraja ovog mandata cilj mi je prije svega realizirati dva velika projekta: dograditi vrtić i izgraditi Dom za stare osobe. A bit će tu i drugih manjih projekata.
Dodajmo još kako će se konstituirajuća sjednica novog saziva Općinskog vijeća Jakšić održati 8.lipnja. U njemu će biti 9 nčlanova Grvatske demokratske zajednice i 5 članova s liste grupe birača.