Subota, 29 Svibanj 2021 08:03

Stožer civilne zaštite Požeško–slavonske županije održao prvi sastanak sa novom županicom i novim načelnikom stožera

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

POŽEGA - Nakon održanog sastanka Stožera civilne zaštite Požeško–slavonske županije na kojemu se prvi puta obratila nova županica Antonija Jozić, zahvalila svim članovima Stožera na svemu što su činili za žitelje Požeško–slavonske županije kroz proteklu pandemijsku godinu. Stožer CZ vodio je novi načelnik Stožera CZ, zamjenik županice Ferdinand Troha. Na cjelokupnu situaciju osvrnuli su se i Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško–slavonske županije, Slavko Marinac, voditelj Službe civilne zaštite Požega i dr. Ante Vitalia, spec. epidemiolog, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško–slavonske županije.

 - Sa jučerašnjim danom u našoj županiji utrošeno je 28.209 doza cjepiva, od toga 18.876 Pfizer, 3587 Moderna, 5576 AstraZenece i 197 Johnson&Johnson. Cijepljenje se i dalje odvija putem poziva liječnika obiteljske medicine, a ovaj tjedan smo započeli pozivat i preko platforme „Cijepi se“. Slijedeći tjedan također će se pozivati preko navedene platforme, ali i preko liječnika obiteljske medicine. Cijepljenje se odvija paralelno kroz ordinacije i punktove. Pacijenti koji su se prvom dozom cijepili kod liječnika obiteljske medicine, ondje će se cijepiti i drugom dozom, dok pacijenti koji su na punktu primili prvu dozu, ondje će primiti i drugu dozu. Unatrag 14 dana, kad smo saznali točnu distribuciju cijepiva, pacijentima odmah na punktovima određujemo datum druge doze. Ovim putem pozivam se koji su se cijepili na punktovima, a dobili su datum druge doze, da taj datum i poštuju i dođu na isto mjesto u predviđeno vrijeme.

Na kraju želim reći kako je udio cijepljenog stanovništva u ukupnom broju stanovništva na području naše županije, sa prvom dozom 36,5% ukupnoga, sa drugom dozom 15,9%, kada te postotke usporedimo sa čitavom Hrvatskom, mi smo četvrta županija - rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško–slavonske županije Mato Matijević.

 - Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je nove odluke, a koje su stupile na snagu 28. svibnja. Radio se o Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19,  Odluci o izmjenama Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, Odluci o izmjenama Odluke o načinu organizacije javnog prijevoza putnika radi sprječavanja širenja bolesti COVID-19 i Odluci o izmjeni Odluke o uvođenju posebne organizacije rada za djelatnost trgovine koja se obavlja u prodavaonicama i trgovačkim centrima. Značajno je spomenuti kako na javnim događajima i okupljanjima može biti 100 osoba, a ona mogu trajati do 23 sata.

Isto tako omogućene su svadbene svečanosti s najviše 120 uzvanika, no isti moraju biti cijepljeni drugom dozom najmanje 14 dana prije održavanja svečanosti, odnosno prvu, ukoliko se cijepljenje obavlja jednom dozom, preboljele COVID-19 ako od preboljenja nije prošlo više od 180 dana ili preboljele COVID-19 i cijepile se jednom dozom, odnosno unatrag 48 sati bile negativne na PCR testu ili brzo antigenskom testu.

Kontrolu provođenja odluka radit će Centar 112 sa svojim inspektorima, uz pomoć državnog inspektorata i policijskih službenika – rekao je Slavko Marinac, voditelj Službe civilne zaštite Požega.

 - Epidemiološka situacija sve je povoljnija te je tzv. treći val iza nas. Broj novooboljelih je sve manji svakim danom. Testiranja se i dalje rade na svim mjestima kao i do sada. Do sad je testirano preko 45000 osoba na području naše županije, ukupno pozitivnih od početka pandemije na području županije bilo je 5430. Na području županije umrla je do sada 91 osoba. Situacija je sve povoljnija, ali još uvijek se ne treba opustiti jer još uvijek nije gotovo. Kada postignemo veći cijepni obuhvat, dakle nekih 60-70% stanovništva, moći ćemo govoriti o opuštanju i popuštanju mjera. Moram naglasiti da nismo zabilježili nikakvih ozbiljnijih dodatnih nuspojava, tako da upućujem poziv svima koji imaju nedoumice oko cijepljenja neka se slobodno jave Službi za epidemiologiju i dobit će sve potrebne informacije. Moja poruka je cijepiti se čim prije prvim dostupnih cjepivom – izjavio je dr. Ante Vitalia, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško–slavonske županije.